Samo ime Bili Holidej (Billie Holiday) poznato je svim generacijama po celom svetu.  Čak i  ako ne znate pojedinosti, opšte je poznat njen značaj u muzici njenog doba. Oni koji znaju malo više o njoj rekli bi da je ona pokretač nečeg sasvim novog i neviđenog u vrstama džez i pop muzike.

Njen život je bio tragičan, počevši od zanemarivanja dok je bila još dete, kada je majka napušta i ostavlja na čuvanje bliskim rođacima koji i nisu bili posebno zainteresovani za njeno odgajanje, preko silovanja, pa sve do nasilnih veza i problematičnih ljubavi. Zavisnost od droge je lišila sve zarade, a zdravlje i njen veličanstveni glas su polako bledeli… Kada bismo napravili poređenje, imala je sličnu sudbinu sa Vitni Hjuston (Whitney Houston). Obe su postale mlade nade još sa sedamnaest godina, ponos muzičkog pravca koji su predstavljale, ali i one koje je zavisnost upropastila.

Pored svega toga, ona je bila i ostala jedna od najupečatljivijih modnih ikona, zbog svog unikatnog stila i prirodnog izgleda.

Moglo bi se reći da je njen zaštitni znak bilo belo cveće sa leve ili desne strane, u samom uglu glave. Postala je uzor mnogim zvezdama, pa se taj stil često pojavljivao decenijama.

Slika119 Ikona lepote i stila: Billie Holiday

Jednostavna i glamurozna

Volela je prirodan izgled, a akcent je stavljala na kosu. Neobične pletenice uvijene sa jedne strane glave, ili pak puštena kovrdžava, kratka kosa, bile su njena odlika.

Svoj tamniji ten je ponosno nosila, a svoje pune usne je isticala tamnijim nijansama karmina.

Njene oči nije čak ni bilo potrebno isticati, same su to činile.

U aksesoarima je uvek bila umerena. Obično je to bio po jedan komad nakita, minđuše ili ogrlice, što joj je davalo posebnu vrstu glamura.

Slika211 Ikona lepote i stila: Billie Holiday

Krupan i sjajan nakit, onaj koji sam govori hiljadu reči

Bila je ikona svog doba što se tiče stila, odraz glamura i elegancije.

Volela je životinje jer su joj pružale utehu svojom bezuslovnom ljubavlju, odanošću i posvećenošću. Često se slikala sa svojim ljubimcima i bilo je lepo znati da je, i u najtežim trenutcima, imala bar jedno – ljubav čovekovog najboljeg prijatelja.

Slika39 Ikona lepote i stila: Billie Holiday

Jedna ljubav


Sanja Martinov je večito zaljubljena. Život ne može da zamisli bez muzike. Voli jagode, kafu, smeh, mačke, sneg, noć, tetovaže, Pariz i Bukovskog. Prezire čekanje i kašnjenje. Omiljeni citat joj je: “You have to die a few times before you can really live.”

Comments