Kada obuku svoje outfite svet zastane na momenat. Ne samo lepe, nego uvek i očaravajuće, ove dive afroameričkog porekla su imena koja će zauvek ostati upamćena. Ako ste ispratili naša prva dva dela teksta “Ikone stila aftoameričkog porekla: Nekada i sada”, videli ste da smo pomenuli neka od najvećih i najpoznatijih imena. U tom stilu i nastavljamo.

Bili Holidej 

Glas koji je imala Bili Holidej (Billie Holiday) do dana današnjeg neuporediv je sa bilo čijim glasom sa muzičke scene. Možda je njena karijera bila tragično kratka (umrla je od predoziranja heroinom 1959. godine, u 44. godini života), ali je bila veoma kreativna kroz sve te godine.

Bili Holidej je rođena 1915. godine u Baltimoru. Kad je imala 12 godina, ona i njena majka su se preselile u Njujork, gde je i počela da peva bluz u veoma poznatim klubova u Harlemu. Njen spor, emotivan stil pevanja odjeknuo je među mnogima, što je i dovelo do saradnje sa velikanima poput Djuka Elingtona (Duke Ellington) i Benija Gudmana (Benny Goodman). Godine 1939. izdala je pesmu “Strange Fruit”, koja predstavlja potresnu kompoziciju o rasizmu. Ovo je pesma koja će kasnije postati simbol njene karijere.

Billie Holiday 01 Ikone stila afroameričkog porekla: Nekada i sada (3. deo)

Žena magičnog glasa

Njen glaumurozan, dramatičan stil, poboljšavao je poruku koju je slala svojom muzikom: volela je skrojene haljine i cvetan print poznat u četrdesetim godinama, glamurozan nakit i, naravno, njen zaštitni znak – veliku gardeniju iza uha.

Hale Beri 

Nije nikakvo iznenađenje da je Hale Beri (Halle Berry) započela karijeru na izboru lepote (bila je prva pratilja na Miss USA 1986. godine). Poznato je da je veliki broj magazina bio opsednut njenom lepotom godinama. Ali, prva značajna filmska uloga nije bila rezultat njenog izgleda nego talenta – igrala je ovisnicu o kreku u filmu “Ljubavna groznica” (Jungle Fever), u režiji Spajka Lija (Spike Lee). Tokom svoje karijere, Beri je dobijala, a i birala uloge koje su bile gotovo jednako zahtevne. Igrala je majku-zavisnicu u filmu “Losing Isaiah”, a igrajući u filmu “Predstavljamo vam Doroti Dendridž” (Introducing Dorothy Dandridge) dostigla je najveću slavu! Za ulogu u filmu “Bal monstruma” (Monster’s Ball) dobila je “Academy Award” za najbolju glumicu (ovo je prvi put da je nagrada dodeljena Afroamerikanki) dok je glumila suprugu pogubljenog ubice.

Halle Berry Workout and Diet 1 Ikone stila afroameričkog porekla: Nekada i sada (3. deo)

Karijeru je započela na izboru lepote

Hale je oduvek bila taktična kad je u pitanju odevni stil. Lagane, jednostavne haljine koje pokazuju njenu vitku figuru.

Pem Grier 

Pem Grier (Pam Grier) je više nego prosečni seks simbol ili stilska zvezda. Pem Grier je “odgovorna” za definisanje čak celog filmskog žanra. Blaxplotation, kao žanr bi prestao da postoji, ili, u najmanju ruku, ne bi bio popularan bez njenog velikog doprinosa.

Otkrivena je dok je radila kao recepcionarka u Holivudu, kad je i počela da glumi u akcionim filmovima.  Preokret u karijeri bila joj je 1973. godina, kad je glumila kao medicinska sestra koja postaje osvetnik u filmu “Coffy”. Njena gluma je zapamećena po veoma nasilnom ponašanju, ali i po njenom makrame bikiniju kojim je pokazala svoje zavodljivo telo. Grier je nastavila da glumi u neustrašivim, drskim ulogama, kao na primer “Foksi Braun” (Foxy Brown) koja je famozno izvadila pištolj iz svoje afro frizure, film Kventina Tarantina (Quention Tarantino), (uloga koja je napisana specijalno za nju) i u ulozi Kit Porter u seriji “The L Word”.

pam grier  Ikone stila afroameričkog porekla: Nekada i sada (3. deo)

Neustrašiva i smela, hrabra, Pem Grier

Njen najprepoznatljivi stil bio je u momentima dok je vladala Blaxplotation periodom. Pojavljivala se u dekoltiranim haljinama koje su joj naglašavale vitku siluetu, kao i u zvonastim farmericama sa niskim strukom.

Dženet Džekson 

Famozno stidljiva pevačica rođena je u jednoj od najpoznatijih estradnih porodica. Većinu mladosti provela je u senci svoje braće koji su bili poznatiji. Objavila je dva albuma koji nisu bili popularni, dok nije odlučila da samostalno pristupi R&B-ju. Rezultat je bio pozitivan, pa tako 1986. godine izdaje album “Control”, kojim je pokazala da je zvezda koja ume samostalno da sija.

Prošla je kroz bezborojne muzičke i stilske promene, od “snug power” odela i minđuša na jednom uhu i golog stomaka, do njenog zavodljivog seksi izgleda kojim je pomerila granice na albumu “Velvet Rope”. Međutim, Dženet može lako i da se uzme za primer blama sa garderobom, što je bio slučaj 2004. godine tokom njenog nastupa na SuperBowlu, kada joj je Džastin Timberlejk (Justin Timberlake), nastupajući s njom, greškom izložio grudi publici, pri čemu se videla minđuša na jednoj bradavici.

janetjackson Ikone stila afroameričkog porekla: Nekada i sada (3. deo)

Prošla je kroz bezborojne muzičke i stilske promene

Ako postoji jedan element Dženetine garderobe koji joj nikada nije dosadio, to su svakako muška odela. Oštro skrojeni blejzeri, široke pantalone, pruge i košulje oduvek su bile i ostale neizostavni deo njenog stila!

Opra Vinfri 

Kroz dugi niz godina njenog veoma poznatog talk show-a kojim je zavladala medijskim svetom, Opra Vinfri (Oprah Winfrey) je osvajala publiku ne samo temama koje su bile aktuelne, već i stilom koji se stalno menjao. Vinfrijeva je bila veoma srećna što je sa svojom publikom mogla da deli stil, naročito u periodu 1988. kada je u jednoj od epizoda s ponosom pokazala da je skinula oko 40kg i kada se pojavila u uskim crnim farmerkama i rolki.

Bez obzira na izuzetno čudne osamdesete, kada su neobične frizure, naramenice i velika odela bila hit, pa sve do devedesetih kada je Opra konačno počela da pronalazi svoj stil, publika joj je ostala posvećena i odana. Zašto? Zato što je kraljica talk show-a bila moda u očima svih žena! Vinfrijeva ceni svoje “Agsice” jednako kao i dizajnersku obuću koju poseduje. Publici je predstavila svoje omiljene stvari koje se sastoje od tunika i spandeks helanki.

Oprah Winfrey Wall Ikone stila afroameričkog porekla: Nekada i sada (3. deo)

Zavladala medijskim svetom

Ovih dana, stil Vinfrijeve uglavnom je monohromatičan, ne ocrtava joj figure, ali nije ni džakast. Za večernje izlaske, Opra bira haljine jarkih boja i tonova. To je look kojim podstiče svoje fanove da u sebi pronaću stil koji im najviše odgovara.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna. 

Comments