Danas, kada je influenser marketing dostigao već određeni nivo razvoja i pozicioniranja u okviru marketing strategija brendova na globalnom i lokalnom nivou, više nije bitno samo koji je broj pratilaca pojedinog influensera i koliko lajkova ili komentara ima njegov sadržaj. Postavlja se pitanje šta je to “pravi” influens odnosno uticaj, a brendovi i marketinške agencije i te kako prave razliku između pojedinih influensera i procenjuju da li je dobra statistika realan pokazatelj uticaja na pozicioniranje i prodaju proizvoda.

I pratioci i brendovi koji angažuju influensere sve više imaju svest i primećuju kakav je integritet pojedinih influensera, da li pristaju na saradnje i promociju proizvoda u koje veruju i sa kojima iskreno imaju dobro iskustvo, ili poput reklamnih bilborda pristaju na sve ponuđene saradnje bez obzira na svoja iskustva ili načela. Integritet i poslovna etika, odnosno nepostojanje istih, vode i ka gubitku poslovnih saradnji ali i poverenja kod pratilaca, čime se kompletan efekat marketinških influenser kampanja i “uticaj” dovode u pitanje.

Influensere možemo posmatrati kao medije koji kreiraju sopstveni sadržaj na platformi koju su odabrali prema ličnim afinitetima, pa samim tim imaju odgovornost prema publici i očekuje se da poštuju medijske kodekse i pravila. Kako pojedine influensere, prvenstveno na YouTube i TikTok platformama, prati mlađa ciljna grupa, oni svojim primerom utiču na formiranje njihovog mišljenja ali i ponašanje, pa je dijalog na temu dobrog i lošeg uticaja nešto što se ne sme zanemariti. 

Procena vrste uticaja nekog influensera se objektivno može vršiti kroz parametre poput onih koji procenjuju “engagement” na njihovim postovima, ali i subjektivno procenom načina komunikacije, vrednosti koje propagiraju i poruka koje šalju kroz sadržaj koji kreiraju na dnevnom nivou.

Primetno je da publika od influensera očekuje da, pored toga što dele informacije o svom ličnom životu, iskažu i stavove o različitim aktuelnim pitanjima u društvu, a mnogi influenseri ne žele da pokreću takve teme iz različitih razloga kao što su lično nepoznavanje određene materije ili čak i strah da će zbog svojih stavova naići na osudu društva. Drugi su pak svesni da kao medij imaju mogućnost ali i odgovornost da bez iskazivanja ličnih stavova ukažu na neke pojave u društvu i da informišu javnost, naročito mlađe generacije koje se po zvaničnim istraživanjima ne informišu putem tradicionalnih medija.

Wannabe Digital Awards dodela nagrada po prvi put je održana 2018. godine, što ju je ujedno učinilo i prvim događajem na kojem su odata priznanja najistaknutijim influenserima iz različitih niša. Nagrađujući rad ljudi koji su bili pioniri u ovom poslu, ali i otkrivajući nove nade influens scene, WDA dodela nagrada je na jedinstven način predstavila vizionare iz digitalne sfere i približila njihov rad široj publici.

Prijatelji projekta i sponzori: L’Oréal Paris, Doritos, Somersby, BeanZ Cafe, 5 Gum.

Medijski partneri: Naxi radio, Radio 3, Radio Top FM, Marketing mreža, FOX.

 

 

Comments