Advertajzing industrija neprestano se razvija još od početka 20. veka, a kako svaki period ima svoja specifična obeležja, prošlu deceniju definitivno je obeležio razvoj influenser marketinga i njegovo pozicioniranje kao jedne od mogućih strategija za plasman proizvoda. Originalne ličnosti koje putem svojih profila na društvenim mrežama ostvaruju interakciju sa vernom publikom, deleći detalje iz svog života, su definicija influensera, a usled neviđene popularnosti društvenih mreža, njihovi profili postali su mesto na kojem proizvod ili uslugu možete predstaviti na autentičan način.

Razvoj influenser marketinga nije zaobišao ni našu zemlju, a početkom prethodne decenije počeli su da se pojavljuju prvi influenseri na domaćoj sceni koji su popularnost stekli, kako svojim ličnim blogovima, tako i Twitter i YouTube profilima. S pojavom Instagrama, ove ličnosti su dobile novu platformu za izražavanje koja je uskoro postala njihov posao.

Snapchat je društvena mreža koja se na svetskom tržištu pojavila sredinom 2011. godine i na samom početku stekla ogromnu popularnost. Ipak, nakon što je Instagram aplikacija krenula da se unapređuje i nudi niz različitih opcija, Snapchat je polako pao u zaborav.  

Influenser marketing doživeo je veliki uspon tokom prošle godine, a sve veći broj brendova odlučio je da svoj proizvod plasira na ovaj način. Ipak, pandemija Koronavirusa drastično je uticala i na ovo tržište, rušeći konvencionalne okvire influenser marketinga, primoravajući sve da se prilagode novoj situaciji na tržištu.

Wannabe Digital Awards dodela nagrada po prvi put je održana 2018. godine, što ju je ujedno učinilo i prvim događajem na kojem su odata priznanja najistaknutijim influenserima iz različitih niša. Nagrađujući rad ljudi koji su bili pioniri u ovom poslu, ali i otkrivajući nove nade influens scene, WDA dodela nagrada je na jedinstven način predstavila vizionare iz digitalne sfere i približila njihov rad široj publici.

Promena i uvrštavanje novih kategorija, veliki broj novih lica i zajednica na društvenim mrežama doveli su do toga da su poslednje nominacije za WDA različite od onih koje su im prethodile, što ukazuje na to koliko se brzo tržište menja. Kao i sve u digitalnom svetu, i tržište influenser marketinga prilagođava se novim okolnostima iz dana u dan, a zajedno sa njim menjaju se i kategorije i koncept WDA.

Prijatelji projekta i sponzori: L’Oréal Paris, Doritos, Somersby, BeanZ Cafe, 5 Gum.

Medijski partneri: Naxi radio, Radio 3, Radio Top FM, Marketing mreža, FOX.

Comments