Naša zemlja je na drugom mestu u Evropi prema broju žena obolelih od raka grlića materice. Uzrok ovakve poražavajuće statistike je izbegavanje redovnih ginekoloških pregleda, strah od potencijalnog otkrivanja oboljenja, ali i neinformisanost, što se možda izdvaja kao najveći problem. U poslednje vreme dosta se govori o HPV vakcini koja navodno predstavlja prevenciju ove opake bolesti, a o tome šta ova vakcina jeste, kako deluje i kome se preporučuje, za naš magazin govori dr Ana Jovićević, epidemolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

WANNABE MAGAZINE: U Srbiji svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. Ovo je jako poražavajuće. U čemu je problem? Neinformisanost ili lenjost da se povede računa o zdravlju?

DR ANA JOVIĆEVIĆ: Sa preko 1200 novoobolelih žena godišnje, Srbija se po učestalosti raka grlića materice svrstava na drugo mesto u Evropi. Svakoga dana u našoj zemlji od raka grlića materice umre najmanje jedna žena, dok godišnje ova bolest odnese gotovo 500 života. Do ovako sumorne statistike došli smo zbog toga što mali broj žena ide redovno na preglede kod ginekologa.

Uprkos brojnim obavezama koje žene imaju kod kuće i na poslu, trebalo bi ipak da nađu vremena za redovne preglede. Svako od nas mora da bude odgovoran za svoje zdravlje, kako zbog sebe tako i zbog drugih članova porodice o kojima brinemo ili koji brinu za nas.

dr ana jovicevic Intervju: dr Ana Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Da li mislite da se o ovoj temi dovoljno govori i da žene zaista znaju sve što je neophodno da bi se zaštitile?

Neke žene ne znaju dovoljno o raku grlića materice i misle da, ako nemaju nikakve tegobe, nema potrebe da idu na preglede. Nekada se radi o strahu da će se pregledom otkriti teško oboljenje, pa se zbog toga odlaže odlazak lekaru, a izgovora ima na pretek. O prevenciji raka grlića se govori ali, očigledno, ne dovoljno. Nisu dovoljne samo informacije, potrebna je i promena svesti i prihvatanje brige za sopstveno zdravlje kao naše svakodnevne obaveze.

Koja je uloga HPV infekcije u nastanku raka grlića materice? Da li je prevencija moguća?

Dokazano je da je infekcija Humanim papiloma virusom osnovni uzročnik raka grlića materice ali i drugih oboljenja genitalnih organa kao što su genitalni kondilomi.

Ova infekcija je veoma česta i 8 od 10 osoba dobije ovu infekciju putem polnog kontakta. Kod većine osoba ova infekcija prilazi spontano bez ikakvih posledica. Međutim, infekcija pojedinim tipovima HPV virusa (“tipovi visokog rizika”) može preći u hroničnu, dugotrajnu infekciju, dovesti do promena na grliću materice, i, nakon više godina, raka grlića materice. Infekcija visokorizičnim tipovima može dovesti i do drugih tipova raka genitalnih organa kod žena i kod muškaraca kao i raka grla.

HPV vakcina pruža zaštitu od HPV tipova 16 i 18 koji su najčešći visokorizični tipovi i odgovorni za više od 70% slučajeva raka grlića materice.

Vakcina pruža zaštitu i od tipova 6 i 11 koji su odgovorni za 99% slučajeva genitalnih kondiloma.

Comments