Osim ocenjivanja vaše reputacije, pouzdanosti, odgovornosti, nagrada Superbrands podrazumeva i ispitivanje javnog mnjenja o samom brendu. Čime ste, prema vašem mišljenju, “kupili” građane?

Pločice Keramika Kanjiža odgovaraju na najzahtevnije standarde kvaliteta, ali i dizajna različitih tržišta, što se jasno vidi po našem izvozu – od Slovačke, do Kirgistana i Rusije. Imamo nepogrešivo dobar osećaj da razvijemo pločice domaće proizvodnje, svetskog kvaliteta i dizajna, sa cenom koja je prilagođena platežnoj moći građana. Upravo taj spoj – kvalitet/dizajn/cena je ono čime smo “kupili” naše potrošače. Osim toga, razvitkom dvosmerne komunikacije sa našim korisnicima putem društvenih mreža, savetima, humanitarnim akcijama i društvenom odgvornošću našem proizvodu smo dali dodatnu vrednost. Danas nas potrošači prepoznaju kao brend koji ima dušu.

Koje tri reči bi najbolje opisale Keramiku Kanjiža?

Tradicija, kvalitet, dizajn! Već 35 godina imamo tradiciju oplemenjivanja kanjiške gline. Takođe, za Keramiku Kanjiža kvalitet bez komprimisa je uvek bio na prvom mestu, pa se ni u kriznim vremenima fabrike nije od toga odustajalo. Prva smo kompanija u regionu koja je već početkom devedesetih godina u proizvodnju uvela italijansku mašinu za brzo pečenje, i time smo prvi izašli na tržište sa većim formatima pločica. Početkom 2016. postali smo prva fabrika pločica koja je 100% digitalizovali proces proizvodnje. Sa druge strane, u proteklih nekoliko godina, zahvaljujući neverovatnoj dizajnerki uspeli smo da razvijamo novo “lice” pločica za različite namene i prostorije, koji ne kaska za svetskim trendovima. Keramika Kanjiža ide korak sa njima. Danas se u ponudi Keramike Kanjiža mogu naći pločice za oblaganje svih delova životnog i poslovnog prostora – kupatila, kuhinja, dnevnih i spavaćih sobe, dvorišta pa čak i fasada.

intervju kanjiza 3 Intervju: Jovana Nikčević, PR menadžer kompanije Keramika Kanjiža

Iako su mnoga preduzeća fokusirana isključivo na lični razvoj i profit, to se za vašu fabriku ne može reći. Naprotiv. Učestvovali ste u mnogim humanitarnim akcijama i time pomagali najugroženije. Koju akciju ćete naročito pamtiti? Šta je ono na šta ste najponosniji?

Za nas su humanost i društvena odgovornost jednako važan deo uspešnog poslovanja kao i biznis planovi. Naša dužnost je da pomognemo zajednici u kojoj poslujemo, tamo gde je pomoć najpotrebnija. Na žalost, upravo zbog krize, ne možemo da odgovorimo baš na sve zahteve koje dobijemo, jer ih zaista ima mnogo. Međutim, kako bi što veći broj ljudi osetio benefite naše pomoći, odlučili smo se za donacije zdravstvenim ustanovama širom Srbije. U toku protekle godine opremili smo odeljenje neurologije Valjevske bolnice, “F” odeljenje bolnice “Laza Lazarević” u Beogradu kao i odeljenje stomatologije Niške bolnice. Sva tri projekta su bila veoma emotivna, pogotovo kada se vidi krajnji rezultat. Ali, ako bih morala da izdvojim najemotivniju i onu na koju smo najponosniji – to je svakako donacija bolnici “Laza Lazarević” iako, finansijski gledano, ona nije bila najveća. Možda zato što je taj sektor zdravstva zaista potpuno na margini i poslednji u nizu prioriteta. To je bila finalna potvrda da smo doneli pravu odluku i nastavićemo tako i u narednom periodu.

Između ostalog, Keramika Kanjiža poseduje “zeleni znak” kao prijatelj životne sredine, a takođe je i član Kluba prijatelja UNICEF-a. Zašto smatrate da je važno da kompanije ulažu svoje vreme i resurse u podršku svih aspekata društva i podstiču društvenu odgovornost?

Kažu da se veličina čoveka ogleda u njegovom odnosu prema slabijima od sebe. Mislim da nešto slično važi i za kompanije – uspeh i veličina se ne ogledaju samo u poslovnim rezultatima i profitu, već i u vremenu i resursima koje ulaže u potrebe zajednice, ne očekujući benefit od toga. Keramika Kanjiža se zaista trudi da pomogne što više, i to u različitim oblastima. Osim velikih humanitarnih akcija kao i članstva u Klubu prijatelja UNICEF-a, u okviru društvene odgovornosti smo razvili i program stručne prakse. Krajem 2015. godine sklopili smo saradnju sa dva strukovna fakulteta iz Beograda – Fakultetom za medije i komunikacije i Fakultetom za umetnost i dizajn. U okviru ovog programa studentima su dati realni zadaci i omogućeno im je da po prvi put osete sve aspekte posla kojim će se jednog dana baviti. Za sada je ova saradnja dala odlične rezultate. Studenti dizajna su kreirali pločice koji su predstavili na izložbi pod nazivom “Od ideje do finalnog proizvoda”. Sa druge strane, vredni komunikolozi aktivno učestvuju u radu sektora komunikacija, gde imaju priliku da steknu praktično znanje u primeni strategije integrisanih komunikacija. Ideja ovog projekta je da mladi talenti i budući lideri sa fakulteta izađu spremni, da steknu praktično znanje i da dobiju prvu referencu koja će im biti odskočna daska u radnoj biografiji. Takođe, svesni smo važnosti zaštite životne sredine, zbog čega je Keramika Kanjiža u protekle dve godine uložila preko miliona evra u poboljšanje energetske efikasnosti proizvodnog pogona. Upravo zato smo jedini domaći proizvođač koji ima eko znak “Prijatelj životne sredine”, na koji smo veoma ponosni.

Comments