Kao neko ko je PR menadžer ovako velike i uspešne fabrike, kolika je odgovornost na vašem timu i vama da je predstavite u najboljem svetlu?

Uh, velika! Čini mi se da sam radom u Keramici Kanjiža spojila dve, na izgled, ne spojive stvari – neverovatno veliku odgovornost i još veću ljubav prema poslu koji radim i nisam u tome usamljena. Ceo tim je takav. Upravo zbog toga dajemo dobre rezultate. Međusobno se podstičemo, i svesni smo da je nakon svakog uspešnog projekta ili kampanje naša odgovornost veća. Svaka naredna aktivnost podrazumeva da treba da nadmašimo pre svega sebe same, i mislim da nam je to najveći izazov. U svemu tome je veoma značajno što naši nadređeni prepoznaju i podržavaju dobre ideje, zbog čega sa uživanjem krećemo u nove aktivnosti i kampanje.

Sa kojim izazovima se najčešće susrećete i na koji način ih prevazilazite?

Kada sam izašla iz agencijskog okruženja i prešla na stranu klijenta u keramičarskoj industriji, našla sam se u okruženju u kojem nije bilo dobro odskakati, biti drugačiji, razmišljati “out of box”. Komunikacije u celoj industriji gotovo da nije bilo, osim sporadičnih oglasnih rešenja u tematskim magazinima. Promeniti tu nepoverljivost branše prema strategiji integrisanih komunikacija je bio najveći izazov. Želeli smo da pokažemo da ova industrija i tek kako dozvoljava kreativnost, korišćenje novih alata i kanala komunikacije i da upravo to predstavlja razliku između uspeha i neuspeha jednog brenda. Za mene lično bilo je potrebno dosta upornosti i, slobodno mogu reći tvrdoglavosti, da prevaziđem tu prepreku i istrajem u ideji da je svakom brendu potrebna kvalitetno i strateški vođena komunikacija. To je bila ideja i cele kompanije. Nakon godinu i po dana, rezultat je fantastičan – osim nagrade Superbrand 2015/2016, zabeleženo je povećanje potražnje proizvoda i prodaje, pa samim tim i proizvodnje. Za 2016. godinu, predviđeno je da Keramika Kanjiža proizvede 2,5 miliona metara kvadratnih što će biti rekord u količini proizvedenih pločica od kako je fabrika počela sa radom.

intervju kanjiza 5 Intervju: Jovana Nikčević, PR menadžer kompanije Keramika Kanjiža

Osim što pratite tehnološki napredak i inovacije kada je u pitanju proizvodnja, na koji način se ovi trendovi odražavaju i na sektor komunikacija?

Danas je Keramika Kanjiža lider u svim segmentima poslovanja. Nije lako zadržati tu poziciju i potrebni su veliki rad i znanje da bi se to postiglo. Baš zbog toga, ni sektor komunikacija nije smeo da bude izuzetak. Potrudili smo se da izađemo iz kalupa oglašavanja i komunikacija koje su imale druge kompanije u industriji građevinskog materijala. Keramika Kanjiža je prva kompanija koja je razvila dugoročnu strategiju integrisanih komunikacija – odnose s javnošću, marketing, social media i u tim segmentima aspolutno pratimo trendove. Uspostavili smo odlične odnose sa predstavnicima medija, potpuno promenili estetiku oglasnih rešenja, izašli iz okvira tematskih magazina i pokazali da su keramičke pločice deo i lifestyle-a. Takođe, razvili smo društvene mreže i aktivnu dvosmernu komunikaciju sa našim korisnicima. Početkom juna smo krenuli i u realizaciju veoma lepe saradnje sa jednom od naših najboljih blogerki – Branom Antović. Taj projekat možda najbolje pokazuje da idemo u korak sa trendovima i u komunikacionom sektoru. Slobodno mogu da kažem da smo konkurenciju “naterali” da se pomeri i prodrma, pa verujem da uzbudljiva trka za naklonost potrošača tek sledi.

Kakvi su vaši planovi za naredni period? U kom pravcu će se Keramika Kanjiža razvijati?

Planovi za naredni period nisu mali i ceo tim ima veliku odgovornost, u svim segmentima poslovanja – u proizvodnji i tehnologiji, dizajnu, humanitarnim akcijama, društvenoj odgovornosti, komunikacijama. U planu su ulaganja u veće formate pločica, otvaranje novih tržišta u izvozu, nove i kreativnije komunikacijske kampanje, nove donacije i nastavak saradnje sa fakultetima na projektu stručne prakse. Kao što sam već pomenula, za ceo tim Keramike Kanjiža ovo je tek početak, moglo bi se reći tek zagrevanje. I radujemo se svakom izazovu koji sledi.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Fotografije: Miomir Milić

Ivana Tomić

Comments