Ukoliko ste u potrazi za fakultetom koji će vam pružiti najbolje i najkvalitetnije obrazovanje u oblasti mode, dobar izbor je Univerzitet Metropolitan. O svim prednostima studiranja na ovom fakultetu kao i mogućnostima koje Univerzitet Metropolitan pruža svojim studentima razgovarali smo sa Milenom Čvorović, jednom od profesora i modnim dizajnerom i kostimografom.

WANNABE MAGAZINE: Po zanimanju ste diplomirani modni dizajner i kostimograf, a osim toga na Univerzitetu Metropolitan predajete predmete Istorija modnog dizajna i Modne tehnike. Koja je veza između dizajniranja i rada sa studentima? Koja od ove dve uloge vam je draža, ali i lakša?

MILENA ČVOROVIĆ: Profesura kao i kreativni proces dizajna nose jedan zajednički aspekt. Oba principa podrazumevaju da ste spremni da se izmestite iz poznatog i da pomerite granice. U tom smislu rad sa studentima podrazumeva da pored toga što im prenosite znanje, nađete način kako da se svakom pojedincu prilagodite, kao i da ih motivišete da se i oni prilagode vama. Taj pristup podrazumeva da ohrabrite njihove kreativne individue, time što ćete prepoznati po čemu su oni jedinstveni i to oblikovati. To znači da se morate pustiti iz onog šta vam je poznato i prihvatiti unikatnost osobe koja je ispred vas. Dodirne tačke su u tome da ste stalno u procesu istraživanja i realizacije. Jednako volim rad sa studentima i posao na polju mode. Oba nadahnjuju i oba posla su dinamična.

MILENA CVOROVIC 1 Intervju: Milena Čvorović, modni dizajner, kostimograf i profesor na Univerzitetu Metropolitan

Koja su osnovna znanja i veštine kojima studenti treba da ovladaju nakon što odslušaju ove predmete?

Predmeti Istorija modnog dizajna 1 i 2 su teorijsko praktični predmeti. Oba predmeta se bave razvojem odeće i mode. Studenti nakon pohađanja ovih predmeta trebaju da razumeju odevanje kao takvo, da se upoznaju sa epohama i formama koje su tada nošene, kao i sa sociološkim aspektima koji su uticali na odevanje i modu tada. To im omogućava da bolje razumeju modne promene danas. Takođe praktični deo ih uči vizuelnom prikazu odevnih formi. Nekada studenti bivaju rezervisani prema ovom načinu učenja, međutim sa vizualce je više nego potrebno da se u procesu učenja bave studijskim prikazom likovnih formi, na taj način usvajaju veoma važne veštine, kao što su opservacija, reprodukcija i to definisanje proporcije figure, materijalizacije tkanina, prikaz dekorativnih elemenata itd.

Predmet Modne tehnike studenti pohađaju na završnoj godini studija. Modne tehnike se bave vizuelnim prikazom mode kao takve. Predmet se bavi primenom modnog dizajna u raznim granama industrije, a naročito medija. Studenti se upoznaju sa kreativnim mogućnostima, kao i povezanošću sa ostalim granama primenjene umetnosti: fotografijom, grafičkim dizajnom, industrijskim dizajnom, itd. Studenti imaju priliku da kroz praktične zadatke svoje znanje vezano za modni dizajn, prošire i primene u sferi medija (modni stajling,editorijali, štampani mediji, televizija,video produkcija, fotografije).

MILENA CVOROVIC 2 Intervju: Milena Čvorović, modni dizajner, kostimograf i profesor na Univerzitetu Metropolitan
Comments