Kako se kod vas javila ljubav prema dizajnu?

Moja prvobitna ideja je bila da budem kostimograf, tokom studija se ispostavilo da sam radila kao kostimograf, a da sam počela da razmišljam i kao dizajner. Put me je odveo u polje modnog stajlinga i rada kao stilista na televiziji. Taj posao je bio izazovan na više planova, ali sam se posle godinu ipo dana povukla i vratila onome što me najviše inspiriše, a to je edukacija. Tako sam ponosna vlasnica neformalnog edukativnog centra i profesor na fakultetu. Moj odnos prema dizajnu je trenutno vezan za rad sa studentima koji se pripremaju za prestižne svetske fakultete i tu moram biti neskromna i reći da su mi učenici na najprestižnijim fakultetima. A ljubav kao i svake ljubavi, leže u čoveku i čekaju da se sa njima poigramo.

Kreativna zanimanja kao što je modni dizajn zahtevaju mnogo mašte i inovativnosti. Šta vas najviše inspiriše?

Dok čekamo sledeću godinu i lansiranje brenda, ono šta me pokreće je spoj probijanja limita i svođenje istog na praktičnost. Uvek sam volela eklektiku, ali i težila ka minimalizmu. Sada se bavim spajanjem dva suprotna elementa i istraživanjem “muza”, osoba koje su dovoljno smele da žive po svojim pravilima, kao i da ponesu odeću koja do reflektuje, ali na prefinjen način.

MILENA CVOROVIC 5 Intervju: Milena Čvorović, modni dizajner, kostimograf i profesor na Univerzitetu Metropolitan

S obzirom na to da se bavite i kostimografijom, možete li da izdvojite period ili stil koji vam je najprivlačniji? Da li vam je lakše da dizajnirate “modernu” ili odeću koja je više “starinska”?

Dvadesete godine prošlog veka ostaju moj favorit. Kada moram da odaberem uvek se priklonim tim godinama. U pozorištu sam uvek volela da eksperimentišem sa stilovima i namenama. Najviše volim klasično delo smešteno u vanvremenski dizajn/kostim.

Koji stil lično preferirate? Kako se oblači žena koja je i sama dizajnerka i pre svega umetnica?

Smatram da prilike iziskuju funkcionalnost. Oblačimo se u odnosu na date okolnosti. Takva je situacija i u mom garderoberu. Nekada i tu nastane pometnja, pa bivan nonšalantnija u trenucima kada je potrebno da se biva formalniji. No, sve u skladu sa ličnošću, dopuštam sebi i tu da pratim osećaj i ne ustežem se. Pravila su tu da bi se kršila, jedino tako se stiže do inovativnosti.

151222 Milena BS prekrstene noge BW JPG1 Intervju: Milena Čvorović, modni dizajner, kostimograf i profesor na Univerzitetu Metropolitan

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Fotografije: Nemanja Novaković

Ivana Tomić

Comments