Natalija Miladinović, Una Nikolić i Jovana Jarebica su mlade, ali već zapažene umetnice koje će 29. novembra prikazati svoje radove na jedinstvenoj izložbi “Figura kroz misao”. Tim povodom smo razgovarali sa Natalijom, Unom i Jovanom o tome šta nas očekuje na izložbi, ali se dotakli i drugih tema poput njihovog umetničkog izraza, stila i uzora, kao i stava po pitanju društvenih mreža i njihovog uticaja na savremenu umetnost.

WANNABE MAGAZINE: Vas tri kreativne dame ćete izlagati svoje radove na izložbi “Figura kroz misao” koja se otvara 29. novembra u 19h u Kući kralja Petra na Senjaku. Pre svega, da li ste spremne? Kakva su vaša očekivanja od izložbe?

NATALIJA, UNA, JOVANA: Umetnici često nemaju realan pojam o vremenu, naročito u toku stvaranja ono može da se isplanira, ali kada ponese strast za stvaranjem ono postaje irelevantno, tako da možemo da kažemo da smo spremne. Želimo da predstavimo naš rad i da čujemo reakcije posetilaca, da ih sprovedemo kroz naša viđenja i misli. A zauzvrat da podele sa nama njihova očekivanja i impresije.

Natalija Miladinovic WANNABE 1 e1543332712250 Natalija, Una i Jovana, o izložbi Figura kroz misao i odnosu između slikarstva i fotografije

Natalija Miladinović

WM: A šta posetioci mogu da očekuju? Kakav utisak želite da ostavite na one koji dođu na otvaranje izložbe?

N, U, J: Želimo da posetioci ne napuste izložbu ravnodušni, jer svakim svojim radom iznosimo i deo intime. Da ostvarimo uticaj našim doživljajem i skrenemo pažnju na lepotu bića.

Uvešćemo ih u novu dimenziju i skrenuti tok misli sa svakodnevice na način koji samo umetnici mogu.

WM: S obzirom na umetnički izraz svake od vas, izložba kombinuje i slike i fotografije potpuno različitog senzibiliteta, ali sa potpuno istom temom – figurom i njenim putovanjem kroz misli. Koja priča se krije iza ove zanimljive izložbe? Šta vas je inspirisalo na stvaranje ovih moćnih radova?

N, U, J: Privatno smo bliske i u stalnom kontaktu, diplomirale smo u istoj klasi. Zanimljivo je kako se umetnički dopunjujemo i preplićemo, a na kraju različito manifestujemo, što i jeste čar ove izložbe. “Figura kroz misao” nam je zajednička tema u kojoj nam je glavni motiv žena kao večita inspiracija, nežno biće koje može da se opiše likovno kroz slikarstvo i fotografiju.

WM: Slikarstvo i fotografija su dve slične, a opet prilično različite vrste umetnosti. Kako ste vi to spojile u jedinstvenu celinu?

N, U, J: Ideja za zajedničku izložbu se javila spontano. Prirodna i inspirativna nam je veza između ova dva medija te se nadam da će i posetioci to moći da osete. Igrom boja, kompozicije, pokreta… koje su zajedničke komponente ova dva pravca.

Una Nikolic II.OI  e1543332995876 Natalija, Una i Jovana, o izložbi Figura kroz misao i odnosu između slikarstva i fotografije

Una Nikolić

WM: Imate li uzora? Šta je uticalo na to da počnete da se bavite umetnošću?

NATALIJA: Poštujem i divim se radu mnogih umetnika.  

Umetnost je moja sloboda, odmalena sam težila ka njoj. Upravo iz te potrebe, i težnje ka slobodi, igri, stvaranju razvila se ljubav prema umetnosti.

UNA: U slikarstvu nemam uzora ali ih imam u životu, tako da posredno utiču i na stvaralački proces. Veoma rano sam se opredelila za umetnost, u smislu stručnog obrazovanja, i ne bih znala šta me je tačno usmerilo ka njoj. Možda želja da održim taj svoj paralelni svet.

JOVANA: Umetnici i ljudi oko vas utiču svako na svoj način i različitim intezitetom. Nešto od toga odbacite, nešto ostavi utisak na vas ceo život. Oduvek sam znala da je fotografija ono šta želim da živim, a slikarstvo se razvilo u periodu kada sam započinjala da realizujem put ka fotografiji.

Comments