WM: Sve tri ste do sada imale mnogo uspešnih izložbi. Koja vam je najdraža i koju ćete zauvek pamtiti?

NATALIJA: Internacionalna izložba “Woman in art for piece”, iza koje stoji Europe’s Art, izdvajam kao najdražu. Održana je u Strazburu gde sam predstavljala Srbiju kroz delo “Piece”. Ista izložba izlagana je i u Briselu. Izložba nastavlja da “putuje” dalje…

UNA: Najdraža je svakako prva samostalna izložba. Prava eksplozija euforije i emocija. Moram izdvojiti i prvu izložbu u Parizu koja mi je ostala urezana u pamćenju od prve do poslednje svoje sekunde.

JOVANA: Svaka izložba mi je bitna, bilo samostalna ili grupna, naravno samostalna ima malo jači utisak jer je sva težnja na vama. Mogu da spomenem “International art symposium” u Skoplju kao jednu od interesantnijih izložbi.

Jovana Jarebica Zeleni svod e1543333041810 Natalija, Una i Jovana, o izložbi Figura kroz misao i odnosu između slikarstva i fotografije

Jovana Jarebica – Zeleni svod

WM: Koliko se vaš stil promenio od početka vašeg stvaralaštva pa do danas? Šta je na to najviše uticalo?

N: Moje stvaralaštvo je izraz energije i emocije koju osećam u trenutku. Nikada ne znam gde će me odvesti… Inspiracija je svuda oko mene: ljudi, priroda, emocije, energija… Svaki dan nosi nešto zasebno, unikatno i drugačije, otuda je i moja umetnost neuhvatljiva.

U: Stilovi se smenjuju, odlaze i vraćaju u nekom drugom obliku. Bitnije je ono što na njih utiče. Ono što osetimo, često nesvesno. Nemoguće je definisati šta sve tu igra ulogu ali izdvojila bih zrelost, u najširem smislu te reči, i određenu bistrinu koju ona sa sobom nosi.

J: Sami počeci stvaranja su u velikoj meri istraživanje i pronalaženje vašeg stila, tokom vremena on dobija formu koja se uobličava i karakteriše vas kao umetnika. Tokom godina na njegovu promenu može da utiče bilo šta,
samo je jako bitno da ga očuvate da i dalje ostane deo vašeg ličnog rukopisa.

WM: S obzirom na vreme u kojem živimo, nemoguće je ne dotaći se veze između umetnosti i društvenih mreža na kojima se danas najbrže i najlakše može ispromovisati jedan umetnik. Šta vi mislite o toj vezi? Podržavate ili mislite da društvene mreže umanjuju vrednost umetničke fotografije i umetnosti generalno?

N: Društvene mreže su medij koji nas umetnike čini vidljivijim. Sve ono što nam tehnološki razvoj pruža treba da prihvatimo, ali i koristimo na pravi način. Najviše koristim Instagram, upravo iz razloga što je fokusiran na fotografije.

U: Svaki vid interakcije ima i dobre i loše strane, na nama je kako ćemo u tome plivati. Definitivno treba iskoristiti to mnoštvo informacija i mogućnosti na način koji ne ugrožava stvaralački nerv. Za onog ko stvara, a i za onog ko u umetnosti uživa, lepo je kad postoji izbor ali se suštinski ništa nije promenilo.

J: Trenutno postoji veliki broj vidova promovisanja, pa to može da zbuni, treba postići prisutnost na svim. Svakako vidim prednost, kad god se spomene neki umetnik odmah se u pretraživaču traže galerije sa njegovim delima na različitim društvenim mrežama.

Natalija Miladinovic WANNABE 6 e1543333094108 Natalija, Una i Jovana, o izložbi Figura kroz misao i odnosu između slikarstva i fotografije

Natalija Miladinović

WM: Koji su vaši planovi za naredni period? Na čemu ćete raditi po završetku izložbe “Figura kroz misao”?

N: U toku su pripreme za narednu samostalnu izložbu slika u Strazburu u zgradi Saveta Evrope, koja će se održati u oktobru 2019. godine. Detalje o ovoj izložbi neću otkrivati, trudiću se da vas kao i uvek iznenadim. Što se generalnog stvaralaštva tiče, uvek ću nastojati da istražujem i spajam sve svoje umetnosti i talente…

U: Volela bih da ostvarim neke zajedničke projekte sa meni bliskim ljudima. Takođe i da svoj rad na određene načine povežem sa muzikom. Trenutno se ideje uobličavaju i nadam se da ćemo ih realizovati. Zajednički procesi stvaranja nose neku specifičnu lepotu.

J: Na izložbi “Figura kroz misao” će biti izložene fotografije, nastaviću dalje da razvijam tu temu i istražujem u daljem povezivanju fotografije i slikarstva. Paralelno slikam i kreiram rad na platnu, pa se nadam novim izložbama.

Fotografije: Privatna arhiva

Ivana

Comments