Moda je nezaobilazan deo svakodnevice, fenomen koji poput magije očarava svet. Vekovima unazad žene i muškarci neguju svoj stil odevanja. Otvaraju se nova poglavlja u istoriji, modni kreatori donose nove trendove, diktiraju stil odevanja i uvode dame u vrtlog strasti, nazvan: šoping. Modna imperija je doživela svoje uspone i padove, žena kao vladarka tog carstva bila je uzor i muza vojsci svojih krojača, dizajnera, kreatora, šminkera, frizera.

Još u drevnoj egipatskoj kulturi žene su vodile računa o svom izgledu, pronalazeći nove načine šminkanja i odevanja. Modna epidemija se širi, od dubokih dekoltea i pufnastih haljina, do uzanih materijala koje ističu struk i noge. Stilski vremeplov nas ovoga puta vodi u jedan upečatljiv period vladavine modnog carstva. To su četrdesete godine, obeležene ratnim razaranjima, stilskim gubicima i oskudicom ideja.

moda 1940 1 Istorija mode: 1940 1950.

Žene su oduvek ludele za modom, pa i četrdesetih, upkos teškoj situaciji u celom svetu

Bilo je to vreme Drugog svetskog rata, kada ceo svet potresa groznica razaranja i uništavanja. Evropa, modna vodilja, gubi svoju moć. Amerika se takođe upušta u rat. Žene su prepuštene sebi, ostavljene na milost i nemilost siromaštvu i nemaštini. Tada i dame počinju da rade, izgubivši volju za doterivanjem.

Propast industrije, nastale usred rata, umnogome je nazadovala i uništila modu. Kroz ratna vrata ulaze jednostavnost i istovetnost u odevanju. Prati ih uniformisanost, u pravom smislu te reči. Neretko se na ulicama sreću ljudi odeveni u uniforme svih zanata. Teška ekonomska situacija primorava žene da prepravljaju i krpe svoju odeću. Pogođeni ovakvom situacijom, kreatori donose kratke haljine i suknje, kockaste, male jakne, kako bi utrošili što manje materijala. Dame počinju da nose mušku odeću i široke pantalone. Prepoznatljive boje su bile crna, tamnoplava, oker, tamnobež. Cilj nije bio privlačenje pažnje, već isticanje odmerenosti. Nedostatak sirovina za proizvodnju dovodi do ekspanzije sportske odeće i koči razvoj određenog stila. Počinju da se kombinuju gornji i donji delovi odeće.

moda 1940 2 Istorija mode: 1940 1950.

Početak četrdesetih je obeležen jednostavnošću i umerenošću u odevanju

Žene sve manje računa vode o svom izgledu, silueta postaje krupnija. Nisu više raskošne i elegantne, obučene u skupocena ruha i haljine napravljene od finih materijala. Pripadnice lepšeg pola više ne misle na izvanredno uzak struk, rukavice, šeširiće i pomadice, jer oskudica to ne dozvoljava. Figura peščanog sata tada postaje aktuelna, a dame ne moraju neprestano da gube kilograme, kako bi bile mršave. Obline su ponovo na ceni, a trend ističe ženu koja zna da iznese svoj višak. Za ovo je kriva tada veoma mlada Merilin Monro (Marilyn Monroe).

moda cetrdesetih Istorija mode: 1940 1950.

Četrdesetih godina žene su bombardovali reklamama za isticanje oblina i krupnije figure

Rat se polako privodi kraju, a talas razaranja smiruje. Novi modni centar tada postaje Njujork, dok Nemci preuzimaju uticaje iz Pariza. Kraj četrdesetih ponovo donosi kopče, dugmad i kaiševe u modu. Tada su utvrđena pravila da se ne sme koristiti više od 4m tkanine za kapute i ne više od 1m tkanine za bluze. Takođe, nijedan kaiš ne sme biti širi od 4cm.

Italija postaje centar industrije obuće, kao zemlja koja neguje tradiciju izvanrednog dizajna i vrhunske izrade. Bila je savršeno plodno tle za revolucionarna izdanja odeće i obuće. U Njujorku je postojalo oko 400 uticajnih kompanija koje su pravile obuću, ali žene u predgrađu nisu mnogo marile za kupovinu, i dalje su bile vođene udobnošću i jednostavnošću.

moda 1940 5 Istorija mode: 1940 1950.

Oskudica nije dozvoljavala previše izbirljivosti u odevanju

Krojači i dizajneri neumorno rade, pokušavajući da iz pepela ožive stil. Najveća imena u modnom carstvu otkrivaju sunce iza oblaka. Umorni od utilitarnog i minimalističkog stila, u svojim kreacijama teže dugim i mekšim linijama. Nakon rata, Kristijan Dior (Christian Dior), kralj modne industrije predstavlja nove trendove. Ženstvenost izranja sa dna i prikazuje se u punom sjaju. Definisan struk, bogatu suknju, velike šešire, rukavice, cvetne nijanse i visoke potpetice više ništa ne može da zameni.

Dior uspeva da spase poljuljano modno carstvo. Godine 1947. predstavlja svoj “New Look”, ističući nežnost, zavodljivost i eleganciju. Njegove kreacije imaju uzana ramena, sužen pojas, naglašene grudi i široku suknju. Ovaj stil predstavlja revoluciju u damskom odevanju, što omogućuje da Pariz ponovo postane centar svetske mode. Christian Dior postaje brend, sinonim za klasičnu eleganciju.

moda 1940 6 Istorija mode: 1940 1950.

Dior diktira posleratne modne trendove i donosi revoluciju u odevanju

Nova kolekcija uspeva da odbaci sve što je karakterisalo ratni period. Prihvaćena je od strane modne avangarde i žena koje sa zadovoljstvom jednostavnu odeću zamenjuju luksuzom i prefinjenošću. Stil šminkanja je takođe u duhu glamura. Pune slatke usne, jako izražene obrve i senke svedene na minimum bio je izbor posleratnih gospođica. Crna maskara i crveni karmin bili su glavno oružje za lepotu. Prirodni izgled je potpomognut i nežnijim nijansama karmina, kao što su pink i svetloroze, boje na očima su bile blage, braon ili svetlosive, što je predstavljalo stilski ideal četrdesetih godina dvadesetog veka.

moda 1940 7 Istorija mode: 1940 1950.

Kralja modne imperije više ništa ne može zaustaviti da stil obeleži velikim šeširima, uzanim strukom, širokim suknjama i visokim potpeticama

moda 1940 8 Istorija mode: 1940 1950.

Magazin “Vogue" je modni vodič, a njegove naslovnice su tada krasile dame željne stila i elegancije

Ipak, uvođenje novina u doba siromaštva i posleratnog oporavka nije uzelo maha. Svet nije bio spreman za povratak prenaglašenih i bogatih komada odeće. Još uvek u šoku, potresen velikim stradanjima i krizom nije mogao da prihvati rasipanje i glamuroznu garderobu.

Život nastavlja da teče, istorija da traje, a moda da se ponavlja. Uprkos oskudici u odevanju, stil četrdesetih se vratio, naravno u izmenjenoj varijanti. Neki upečatljivi detalji iz tog perioda poslužili su kao nadahnuće modnim kućama, a cvetni detalji i unifome za žene i dalje su u modi.

moda 1940 Istorija mode: 1940 1950.

Uzan struk, tesne suknje do kolena i cvetni detalji koje su donele posleratne godine i dalje su u modi

Izvori fotografija: return2style.de, fashionsonic.blogspot.com, sitocorock.com.ar, tumbir.com


Jelena Šipčić studira novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Obožava modu i voli da piše o njoj. Čvrsto veruje da će jednog dana postati uspešna novinarka.

Comments