Kada kažemo 21. vek, prva asocijacija nam je moderno, brzo vreme, novi način života, više slobode, luksuza… Šta je sa modom? Naravno, i ona trpi posledice svih novotarija. E, sad, koliko je moda ovog perioda zapravo originalna, a koliko izvlačenje onog najboljeg iz svih prethodnih perioda, saznaćemo upravo sada.

moda 1 Istorija mode: 21. vek

Originalno ili već viđeno?

Ono što je najbolje u vezi sa ovim modernim vremenima je to što se, čini se, ljudima daje više slobode da rade šta im se prohte. Pošto sada govorimo o modi, ogradiću se na tu oblast. Kada prošetate ulicom, šta vidite? Raznolikost, šarenilo, različite stilove i ukuse. Ranije je postojala uvek neka norma, nešto što se podrazumeva i što se mora ispoštovati. Ko je živeo u Grčkoj i Starom Rimu, nosio je njihove toge; ako se živelo u periodu romantizma, obavezne su bile velike, balske haljine. Ako je vladao gotski period, sve je bilo crno, tamno, kožno i čipkasto. Nije tu bilo mnogo varijacija. Danas, hvala nebesima, nosite ono što volite, što vam odgovara, u čemu vidite sebe. Bile to haljine, suknje i štikle, bile to farmerice, opuštene majice i starke.

Ideja koju sam već načela tiče se toga koliko smo mi danas u stvari originalni, a koliko smo iskopirali prethodne periode. U smislu, moda se uvek vraća! Dokaz za to su helanke, cvetni printovi, maksi suknje i haljine i mnogi drugi trendovi za koje smo nekada govorili da ih više nikada nećemo staviti na sebe! Dalje, korset se intenzivno počeo nositi u gotskom periodu, a i danas se često nosi u večernjim izlascima. Rimljanke – dovoljno je samo to reći, znamo odakle potiču. Raskošne frizure, mnogo upečatljivog nakita – sve su to trendovi koji su davnih dana postavljeni. Pank i rok stil nisu tvorevina modernog doba. Trake i cveće u kosi i hipi stil, takođe.

moda 2 Istorija mode: 21. vek

Moda se vraća. Možda je, eventualno, samo malo prilagođena novim vremenima

Poenta današnjih dana je biti svoj, veran sebi. Ako ja ne volim štikle, niko mi neće narediti da ih nosim. Svako sledi svoj ukus. I u tome je čar. Nije fora da svi izgledaju isto. Zato je i lepo razgledati prolaznike na ulicama. Ima devojaka koje nose kratke, dečačke frizure, ima onih sa pažom, a i onih dugokosih, loknastih ili ispeglanih. Ima devojaka sa mnogo šminke, ima i onih u natural stilu. Neke vole trenerke i patofne, neke farmerice i kratke čizmice, neke nose karirane pantalone i martinke. Neke vole suknje, haljine, košuljice, prave male dame. Mnogo nakita ili nimalo nakita – sve je stvar ukusa i toga koliko želite da se posvetite svom izgledu. Hipi, rok, pank, romantičan stil, stil Rijane (Rihanna), Lane (Lana Del Rey) ili Rite (Rita Ora) – ima svega!

moda 3 Istorija mode: 21. vek

Ženska moda – šareno i raznoliko

Muškarci se takođe razlikuju međusobno. Od onih koji su ostali verni idealu “pravog” muškarca, pa se ne trude previše oko izgleda (navuku farmerice, duks i patike, bradica je obavezna, pa teraj), do onih koji vole da se modiraju, pa uz kombinaciju užih farmerica, uskih majica, dodaju i ešarpe, naočare, a možda i neku fensi torbicu. Frizura – kao iz modnih časopisa.

Dodatni aksesoari su danas što noviji i bolji mobilni telefoni, slušalice u ušima su must have, a naravno da ćete, uz takav moderan izgled, koristiti i ovakve moderne reči (mislim na must have).

Kada je reč o inspiraciji, uglavnom su to naše omiljene slavne ličnosti, bilo pevači, bilo glumci, možda neka starija vremena, muzika koju slušamo, a možda i kombinacija svega navedenog… Nije neobično da danas devojke, a i mladići, zavire u ormare svojih roditelja u potrazi za nekom kul košuljom, maramom ili torbom.

moda 4 Istorija mode: 21. vek

Moda 21. veka za muškarce

Bilo kako bilo, verovatno bi trebalo da budemo srećni što živimo baš u ovom periodu, kada je sve dozvoljeno i kada se različitost posebno poštuje i opravdava. Ako, pak, žalite za starijim vremenima i tadašnjom modom, opet, nije problem da to izrazite i danas. Staru garderobu osvežite novim detaljima i, eto – originalno i drugačije. Uostalom, zar vas je briga kako će drugi da reaguju? Slabo ko će obraćati pažnju, a vi ćete biti srećni i zadovoljni. Budite hrabri, eksperimentišete u potrazi sa baš vašim stlom – može vam se!

Izvori fotografija: katiefutris.wordpress.com, fashionscute.com, fanforum.com, nattstad.se


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak” film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta” po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments