Barok je kulturno-umetnički pravac koji je vladao u Evropi od početka XVII do polovine XVIII veka. Nastao je u Italiji, odakle se proširio po “starom kontinentu” i nekim kolonijama. Bilo je to doba hedonizma i preuveličavanja, pa se u skladu sa time i moda tog vremena može opisati kao prepuna detalja, boja, raznih dezena, ali i skupih materijala.

Na samom početku ovog razdoblja, kragne, koje su predhodnih godina bile visoko naborane oko vrata, počinju da se spuštaju i da leže ravno. Najčešće su bile izrađene od bogate čipke ili lana. Haljine su imale visok struk, odakle su se širile i padale do poda, a rukavi su postajali sve bogatiji i pufnastiji. Linija vrata se spušta do ramena, otkrivajući poprsje.

SLIKA138 Istorija mode: Barok

Sredina sedamnaestog veka: Raskošni materijali i boje

Muškarci su nosili velike šešire, duboke čizme koje se šire pri vrhu su ušle u modu, a pantalone su zamenile uske helanke. Šeširi su bili ukrašeni perjem, a garderoba podjednako šarena i bogata kao ženska.

SLIKA233 Istorija mode: Barok

Muškarci s polovine sedamnaestog veka

Moda se u ovom, kao i u svakom drugom periodu, menjala sa godinama. Krajem XVII i početkom XVIII veka i ženska i muška garderoba dobija onaj oblik koji mi danas najčešće povezujemo sa barokom. To se posebno odnosi na pripadnike jačeg pola, koji su počeli da nose garderobu prepunu detalja i dezena, gotovo kitnjastiju nego žene. Čuvene perike postaju neizostavni aksesoar za izlazak iz kuće i za muškarce i za žene, a prirodna kosa je kod oba pola duga.

SLIKA310 Istorija mode: Barok

Izobilje detalja i nabora

Visoki struk, koji je bio zastupljen kod žena, ali i kod muškaraca, biva zamenjen korsetima koji se spušaju do kukova, odakle kreće parvi vodopad raznoraznih materijala. Dame nose bogato ukrašenu podsuknju, a preko toga nekoliko nadsuknji različitih boja, koje su podignute i zakačene, najčešće sa strane ili pozadi, a rukavi gube na volumenu.

SLIKA45 Istorija mode: Barok

Nizak struk i kod muškaraca i kod žena

Barokni stil je i danas veoma popularan. Naravno, ne u bukvalnom smislu, ali su kreativni dezeni iz ovog perioda veoma često davali inspiraciju nekim od najvećih modnih kreatora.

SLIKA53 Istorija mode: Barok

Haljina Roberto Cavalli sa zelenim baroknim šarama; Zlatni model Dolce & Gabbana

Izvor fotografija: siue.edu, ellecanada.com


Ljubica Krstić savršen dan započinje uz lonče kafe i dnevne novine, a završava ga uz dobru knjigu. Veruje u dobro u ljudima, i da je glavna predispozicija za uspeh – znanje. Voli jesen u Beogradu, a najradije je provodi ispijajući čaj u društvu dragih ljudi. Voli da putuje, ali joj je omiljeni deo svakog putovanja kada otvori vrata od svog starog, dobrog stana i kada oseti miris onog lončeta punog kafe.

Comments