Hot topics

Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

Elizabetanska era je naziv epohe u engleskoj istoriji, u doba vladavine kraljice Elizabete, u periodu od 1558. do 1603. godine. Naziva se “Zlatnim dobom”. Ovaj period je značajan i po razvitku poezije, književnosti i muzike. Modi se prilazilo pažljivo, kao i danas, pa ćemo vam opisati kako je trebalo da izgleda stilski sređena osoba u tom dobu.

Slika 249 Istorija mode: Elizabetanska era

Raskoš engleske kraljice

Kraljica Elizabeta je sama sebi obezbedila raskošni izbor garderobe… Imala je preko tri stotine haljina, nekoliko stotina drugih kostima, i naravno, odeću za državna i javna okupljanja. Krajem Elizabetine vladavine, njene haljine su se smatrale preteranim, ekscentričnim i mislilo se da joj ne pristaju.

Postojala su i razna ograničenja, čak i zakonom propisana pravila o modi. Naziv zakona je bio “Sumptuary Law”. Samo članovi kraljevske porodice smeli su da nose odeću sa hermelinom. Plemići su nosili odeću napravljenu od lisice i vidre. Bilo je važno i koju boju su nosili i tip tkanine.

Moda u Elizabetanskom periodu je bila visoka i staromodna. Delovala je komplikovano i veštački, ali ipak stilizovano i upečatljivo. Muškarci i žene su podjednako vodili računa o izgledu i nosili su najnovija i naotmenija odela.

Slika 340 Istorija mode: Elizabetanska era

Kao i u mnogim kulturama, odeća je označavala društveni status

Pored haljina, odeću za dame sačinjavali su mantili, kape, korseti, veš, ogrlice i cipele. Haljine su bile raskošne i odavale su utisak prosperiteta i energiju tog doba. Dame su na više različitih načina prikazivale modne stilove. Nosile su haljine sa pufnastim rukavima, uske haljine ukrašene različitim vezovima, koji su predstavljali status u društvu. Kombinovale su garderobu u kojoj bi izgledale sitnije. Naglasak su stavljale na struk koji je trebalo da bude tanak, a garderobom su pravile iluziju širokih ramena i bokova.

Slika 432 Istorija mode: Elizabetanska era

Dame su bile raskošne

Odeću za muškarce činili su pantalone, šeširi, cipele i košulje. U zavisnosti od statusa mogli su da nose svilu, saten, somot, krzno i druge materijale, u sivoj, ljubičastoj, zlatnoj, plavoj ili crnoj boji. Odeća im je bila slična kao i ženama, samo prilagođena muškarcima. Nosili su uske pantalone i široke košulje sa pufnastim rukavima i širokim kragnama.

Slika 528 Istorija mode: Elizabetanska era

Muškarci su se oblačili istim stilom kao i žene, prema propisanom modnom zakonu

Pored odeće, postojala su pravila i za korišćenje šminke. Članovi kraljevske porodice su nosili šminku. U trendu je bio bled ten sa crvenim usnama i obrazima. Kao i žene danas, skrivale su tragove godina na licu. Ideal lepote bila je žena svetle, ili crvene kose. Bilo je moderno da kosom uokvire lice i da istaknu linije glave. Ukrašavale su kosu cvećem specijalnim prilikama. Nakit se uvek nosio, naročito broševi, minđuše, ogrlice, narukvice, satovi, ukosnice, prstenje i medaljoni.

Slika 624 Istorija mode: Elizabetanska era

Trebalo je voditi računa o svakom detalju kako ne bi prekršili zakon

Možemo primetiti da je moda danas mnogo slobodnija i skromnija od modnih trendova u Elizabetanskoj eri. Primenjujemo modne savete i sugestije, kao i ljudi iz tog doba, ali sa mnogo manje bojazni da ćemo biti kažnjeni zbog ukusa. Mada… danas u svetu ima toliko loših izbora, da ne bi bilo loše uvesti zakon sličan onom u doba vladavine kraljice Elizabete.

Izvori fotografija: karenswhimsy.com, static.buypirateboots.com, 3.bp.blogspot.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Editors choice