#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Elizabetanska era je naziv epohe u engleskoj istoriji, u doba vladavine kraljice Elizabete, u periodu od 1558. do 1603. godine. Naziva se “Zlatnim dobom”. Ovaj period je značajan i po razvitku poezije, književnosti i muzike. Modi se prilazilo pažljivo, kao i danas, pa ćemo vam opisati kako je trebalo da izgleda stilski sređena osoba u tom dobu.

Slika 249 Istorija mode: Elizabetanska era

Raskoš engleske kraljice

Kraljica Elizabeta je sama sebi obezbedila raskošni izbor garderobe… Imala je preko tri stotine haljina, nekoliko stotina drugih kostima, i naravno, odeću za državna i javna okupljanja. Krajem Elizabetine vladavine, njene haljine su se smatrale preteranim, ekscentričnim i mislilo se da joj ne pristaju.

Postojala su i razna ograničenja, čak i zakonom propisana pravila o modi. Naziv zakona je bio “Sumptuary Law”. Samo članovi kraljevske porodice smeli su da nose odeću sa hermelinom. Plemići su nosili odeću napravljenu od lisice i vidre. Bilo je važno i koju boju su nosili i tip tkanine.

Moda u Elizabetanskom periodu je bila visoka i staromodna. Delovala je komplikovano i veštački, ali ipak stilizovano i upečatljivo. Muškarci i žene su podjednako vodili računa o izgledu i nosili su najnovija i naotmenija odela.

Slika 340 Istorija mode: Elizabetanska era

Kao i u mnogim kulturama, odeća je označavala društveni status

Pored haljina, odeću za dame sačinjavali su mantili, kape, korseti, veš, ogrlice i cipele. Haljine su bile raskošne i odavale su utisak prosperiteta i energiju tog doba. Dame su na više različitih načina prikazivale modne stilove. Nosile su haljine sa pufnastim rukavima, uske haljine ukrašene različitim vezovima, koji su predstavljali status u društvu. Kombinovale su garderobu u kojoj bi izgledale sitnije. Naglasak su stavljale na struk koji je trebalo da bude tanak, a garderobom su pravile iluziju širokih ramena i bokova.

Slika 432 Istorija mode: Elizabetanska era

Dame su bile raskošne

Odeću za muškarce činili su pantalone, šeširi, cipele i košulje. U zavisnosti od statusa mogli su da nose svilu, saten, somot, krzno i druge materijale, u sivoj, ljubičastoj, zlatnoj, plavoj ili crnoj boji. Odeća im je bila slična kao i ženama, samo prilagođena muškarcima. Nosili su uske pantalone i široke košulje sa pufnastim rukavima i širokim kragnama.

Slika 528 Istorija mode: Elizabetanska era

Muškarci su se oblačili istim stilom kao i žene, prema propisanom modnom zakonu

Pored odeće, postojala su pravila i za korišćenje šminke. Članovi kraljevske porodice su nosili šminku. U trendu je bio bled ten sa crvenim usnama i obrazima. Kao i žene danas, skrivale su tragove godina na licu. Ideal lepote bila je žena svetle, ili crvene kose. Bilo je moderno da kosom uokvire lice i da istaknu linije glave. Ukrašavale su kosu cvećem specijalnim prilikama. Nakit se uvek nosio, naročito broševi, minđuše, ogrlice, narukvice, satovi, ukosnice, prstenje i medaljoni.

Slika 624 Istorija mode: Elizabetanska era

Trebalo je voditi računa o svakom detalju kako ne bi prekršili zakon

Možemo primetiti da je moda danas mnogo slobodnija i skromnija od modnih trendova u Elizabetanskoj eri. Primenjujemo modne savete i sugestije, kao i ljudi iz tog doba, ali sa mnogo manje bojazni da ćemo biti kažnjeni zbog ukusa. Mada… danas u svetu ima toliko loših izbora, da ne bi bilo loše uvesti zakon sličan onom u doba vladavine kraljice Elizabete.

Izvori fotografija: karenswhimsy.com, static.buypirateboots.com, 3.bp.blogspot.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Editors choice