Kraj 18. veka bio je vreme političke i društvene revolucije širom Evrope. Rastuća populacija demokratije koja je u osnovi pripadala idejama filozofije ranih rimskih i grčkih mislilaca, donela je još jednom talas antičke prosvećenosti. Podsećanje na obeležja antičkog doba, uticala je i na modu s kraja 18. veka.

12 Istorija mode: Empirizam

Drastična promena nakon Francuske revolucije inspirisana je antičkom Grčkom

Pre 1795. godine stil ženskog odevanja nije doživeo značajne promene 300 godina unazad. Od 1500. do 1795. glavna odlika haljina bio je korset čija je uloga bila da naglasi siluetu struka i istakne grudi. Sam kraj 18. veka doneo je značajne promene u ženskoj modi. Naime, u periodu od 1795. do 1820. godine došlo je do konačnog trijumfa jednostavnog stila i neformalnih haljina, nad luksuznim, teškim materijalima, elegantnom čipkom, perikama i puderom koji su dominirali većim delom 18. veka.

22 Istorija mode: Empirizam

Haljine se prave od laganih materijala poput muslina u bledim bojama

Godine 1788, neposredno pre Francuske revolucije, Luiz Elizabet Vize Le Brun (Louise Élisabeth Vigée Le Brun) organizovala je “Grčku večeru” na kojoj su dame nosile bele grčke tunike. Kratki rukavi haljine otkrivali su ruke koje su, po želji, pokrivane dugim trouglastim maramama ili šalovima. Inspirisane neoklasicizmom ove haljine visokog struka šivene su od belog muslina koji je elegantno padao do poda. Poslednjih godina 18. veka ovaj stil se proširio u zemljama zapadne i centralne Evrope, kao i u oblasti pod njenim uticajem.

Žene u Engleskoj su vrlo brzo prihvatile novi stil oblačenja. Bela boja haljina označavala je klasu, jer su samo dobrostojeće žene mogle priuštiti da isprljaju elegantne bele haljine i zamene ih novim. Upadljive punđe zamenile su prirodne lokne skupljene u punđu ukrasnom trakom ili šnalom.

32 Istorija mode: Empirizam

Večernje haljine pravljene su od elegantnijeg materijala i u različitim bojama

U ovom periodu muška moda je lišena nepotrebnih dekoracija poput čipke ili veza. Umesto ukrasa, akcenat je stavljen na kroj i preciznost šivenja. Bu Bromel (Beau Brummel) je započeo trend nošenja savršeno krojenih pantalona, od besprekornog lanenog platna, bez ikakvih ukrasa. Izuzetak su predstavljali stariji muškarci, vojni oficiri, advokati i lekari koji su zadržali svoje perike i nastavili da puderišu lice.

42 Istorija mode: Empirizam

Muška odeća postaje jednostavna, savršenog kroja

Novom trendu priklonili su se svi mlađi muškarci koji su drastično promenili izgled. Oni su i svoje stare frizure zamenili kratkim kovrdžama i dugim zulufima. Najmoderniji šeširi bili su cilindri koji su ostali moderni tokom 19. veka.

Izvori fotografija: zeesonlinespace.net


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Comments