Posleratne godine označile su revoluciju stila. Za razliku od četrdesetih godina, ratnog doba i uniformisane odeće, u pedesetim godinama u modi su bile ženstvene haljine, elegantne rukavice i pune suknje. Ipak, ovakav stil odevanja imao je svoje korene u ratnom dobu, tačnije u kolekciji dizajnera Kristijana Diora (Christian Dior) koja se nazivala Corolle. Ova kolekcija je obuhvatala pune suknje i uski struk koji je naglašavao obline. Dior je postavio trendove koji su svi ostali verno pratili.

Istorija mode Istorija mode: Pedesete godine

Posle rata haljine su bile ženstvenije

Glamurozni izgled bio je imperativ u stilu odevanja pedesetih godina – to odlično dokazuju filmske zvezde kao što su: Merilin Monro (Marilyn Monro), Džejn Rasel (Jane Russell), Grejs Keli (Grace Kelly), Odri Hepbern (Audrey Hepburn) i Sofija Loren (Sophia Loren). One su bile modni uzor mnogim ženama.

Istorija mode1 Istorija mode: Pedesete godine

Ikone stila diktirale su modne trendove

Nosile su se pencil ili pune suknje. Pencil suknje bile su veoma uske, pripijene uz telo. Bile su popularne i takozvane poodle suknje, prepoznatljive po uzanom struku i punoj suknji koja je dosezala do kolena. Kombinovala se sa džemperom od kašmira i parom cipela Oxford. Ovakav stajling obožavali su tinejdžeri ovog doba.

Žene su nosile i podvijene pantalone, uglavnom za vožnju bicikla.

Istorija mode2 Istorija mode: Pedesete godine

Široke suknje nosile su se u svim prilikama

Haljine su imale široke suknje i često su se koristili kaiševi, kako bi se naglasio struk. Nosili su se kratki rukavi, duge kragne i popularne haljine koje su se vezivale oko vrata. Za elegantnija dešavanja haljine su bile duge i kombinovale su se sa štiklama i belim rukavicama.

Istorija mode3 Istorija mode: Pedesete godine

Ovakve haljine bile su veoma popularne

Šeširi su bili isto toliko popularni kao i danas. Bez obzira na oblik samog šešira, oni su odavali utisak prefinjenosti i elegancije. Žene su ih kupovale kako bi ih uparile sa cipelama.

Rukavice su bile sastavni deo garderobera svake žene sa stilom, baš kao i torbice i nakit. Dama nikuda nije išla bez rukavica. Kratke rukavice nosile su na svakodnevnom nivou, a duge za formalne događaje.

Zahvaljujući ikoni stila Koko Šanel (Coco Chanel) žene nisu napuštale svoj dom bez nakita. Omiljene su bile minđuše na klips, ogrlice sa rubinima i perle. Nakit je davao svakoj odevnoj kombinaciji posebnu notu i činio je lepšom i potpunom.

Marame su se koristile da bi se kosa vezala u rep. Nosile su se i preko glave, kao zaštita kose od vetra ili su se vezivale oko vrata.

Istorija mode4 Istorija mode: Pedesete godine

Šeširi su bili neizostavan aksesoar

Muškarci su nosili konzervativna i poslovna odela, uglavnom sive boje sa dva ili tri dugmeta. Odela nisu bila strukirana. Muška moda je podrazumevala i cipele bez pertli. Sve manje su nosili šešire, a više vremena posvećivali frizuri.

Istorija mode5 Istorija mode: Pedesete godine

Muška moda pedesetih godina

Danas je sve više u modi retro i vintage izgled koji potiče upravo iz pedesetih godina 20. veka. Takve haljine su ženstvene, elegantne i glamurozne. Naravno, još jedan od razloga zbog kojeg je ovaj stil odevanja obožavan jeste i to što takva odeća na najbolji način ističe obline i naglašava struk.

Izvori fotografija: myvintage.co.uk, fashionhistory.zeesonlinespace.net


Zorana Puretić je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Voli putovanja, čitanje knjiga i druženje sa prijateljima. Idealno opuštanje je uz šolju kafe i dobru knjigu.

Comments