Nakon raskošnog stila rokokoa, modu u drugoj polovini 18. veka karakteriše manje kiča, ali ostaju primese kitnjastog nakita na odeći. Takav način ukrašavanja odlikuje aristokratske slojeve Francuske i uopšte zapadnih zemalja. Ovaj put vodio je većoj jednostavnosti i demokratizaciji odevnih kombinacija na šta je posebno uticao Žan-Žak Ruso (Jean-Jacques Rousseau) kao i američka revolucija. Kao rezultat tih zalaganja nastala je potpuno nova moda i došlo je do pobede britanskog krojačkog zanata koja je išla ruku pod ruku sa francuskom revolucijom.

Slika 182 Istorija mode: Revolucija

Jednostavna elegancija

Ženske odevne kombinacije u ovom periodu ostale su ograničene i pomalo glomazne, nezgrapne. Haljine sa velikim obručima su od 1740. dobile sporednu ulogu. Primat je dat kotaricama koje su držale suknju sa bočnih strana, dok je gornji deo tela pokrivao korset sa naglašenim koničnim, to jest kupastim oblikom torzoa. Kotarice izlaze iz upotrebe 1786. godine kada je to objavio jedan modni magazin u Francuskoj.

Slika 260 Istorija mode: Revolucija

Haljina iz 1740.

Haljine sa dekolteom počele su da se se nose u periodu od 1750. do 1780. Većina haljina krojena je tako da na prednjoj strani ima šlic, pa je podsuknja bivala diskretno vidljiva. U kućnoj varijanti nosile su se haljine dužine do bedara, šivene od laganog pamuka, ispod kojih se nosila podsuknja. Kasnije su ove “haljine za spavanje” postale glavni odevni predmeti zaposlenih dama u Britaniji i Americi.

Slika 348 Istorija mode: Revolucija

Haljine sa i bez dekoltea

Vremenom je ženska moda bivala pojednostavljena. Tome je doprinelo ekonomsko slabljenje velikog plemstva, zatim Žan-Žak Ruso koji je bio za jednostavan život, kao i početak anglomanije.

Ni muška moda nije zaostajala u ovom periodu. Nastavili su da se nose kaputi, prsluci i pantalone iz perioda rokokoa. Značajna novina bile su nove tkanine. Bogato vezena svila i somot koji su se koristili za svečane odore, zamenjeni su pažljivo krojenim vunenim materijalima koji su mogli biti nošeni u svim prilikama, osim u onim najsvečanijim. Razlog ove “zamene” vrsta tkanine jeste sve veća težnja muškaraca za manje formalnim aktivnostima, poput sporta, lova…

Slika 532 Istorija mode: Revolucija

Odevna kombinacija muškarca iz modnog perioda revolucije

Suknje na kaputima bile su uže nego u proteklom periodu. A od 1770. prsluci su produženi do sredine bedara, dok su kasnije, tokom perioda, skraćeni do struka. Što se tiče kućne varijante, nošene su kućne haljine, takozvani banian (banyan).

Slika 623 Istorija mode: Revolucija

Isak Njutn nosi banian

I za sam kraj, par činjenica o frizurama ovog perioda. Muškarci su nosili ili perike ili napuderisanu kosu začešljanu unazad i zavezanu crnom trakom. Kasnije su se nosili visoki, blago kupasti šeširi sa uskim ivicama. U kućnoj varijanti žene su nosile različite stilove kapa, naročito takozvane “haube”.

Slika 723 Istorija mode: Revolucija

"Hauba"

Poseban pečat ovom periodu dali su kralj Luj XVI (Louis XVI) i Marija Antoaneta (Marie Antoinette). Njegov dvor i njene toalete učinili su ovaj period luksuznim i raskošnim, uprkos društveno-političkim problemima ovog perioda.


Aleksandra Miletić studira političke nauke, najveća ljubav joj je porodica koja je motiviše… Okružena je pozitivnim ljudima, i sama je takva, uvek spremna na zabavu i druženje. Volela bi da upozna različite kulture i civilizacije.

Comments