Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Preteča modne fotografije datira iz 18. veka, kada su u magazinima štampane ilustracije moderne odeće, često bojene rukom. Prvi fotoaparati su se pojavili tridesetih godina 19. veka, a najraniji modni fotografi vezuju se za bogati sloj društva, uglavnom kraljice, princeze i pripadnice buržoazije, koje su htele da ovekoveče svoje skupocene haljine.

Smatra se da je prva kolekcija modnih fotografija knjižica grofice Kastiljone (Countess of Castiglione), sa 288 fotografija raznih odevnih kombinacija i modnih detalja iz njenog garderobera. Fotografije je napravio Pjer-Luj Pjerson (Pierre-Louis Pierson) 1856. godine. U to vreme tehnike razvijanja fotografija još uvek nisu bile podesne za časopise i magazine. Tek sa razvojem polutonskog štampanja, u prvoj deceniji 20. veka, rodila se modna fotografija i estetika modnih časopisa kakvu danas poznajemo. Zanimljivo je što su se dizajneri visoke mode osetili ugroženima pojavom modne fotografije, smatrajući da je ona dar za plagijatore.

SLIKA 1 Pierson The Countess of Castiglione 1856 Istorija modne fotografije: Prvi koraci

Grofica Kastiljone kao prvi model

Jedan od prvih modnih fotografa bio je baron Adolf de Majer (Adolph de Meyer), nazivan Debisijem fotoaparata. Karakterističan je po upotrebi pozadinskog osvetljenja i objektiva sa mekim fokusom. Veoma je vodio računa o dodatnim vertikalnim elementima i pravilu o tri trećine. Postavljao je modele u svakodnevno okruženje i fotografisao ih u prirodnim pozama. Barokni senzibilitet je isticao pomoću bojenih pozadina i baroknih rekvizita, a uprkos izvesnoj strogoći i formalnosti, njegove fotografije su odisale bajkovitošću.

SLIKA 2 baron de meyer 01 Istorija modne fotografije: Prvi koraci

Pozadinsko svetlo i barokni detalji barona De Majera

Modeli za modne fotografije najpre su bile pripadnice aristokratije, glumice i balerine. Nakon Prvog svetskog rata estetski ideali se menjaju i modernizam polako pušta korene. Pojava sportske odeće i haljina bez glomaznih podsuknji dozvolila je fluidnije i ekstravagantnije poze i kompozicije. Sa predvodnicima kao što su Edvard Stajhen (Edward Steichen) i Men Rej (Man Ray), novi stil u modnoj fotografiji zamenio je rokoko rekvizite geometrijom, nadmenu hladnoću karakterom, i uveo avangardne izume kao što su solarizacija i višestruka ekspozicija.

Dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, sa pojavom manjih kamera, koje je moguće nositi u ruci, modni magazini dobili su veću fleksibilnost kada su u pitanju kompozicija i snimanje fotografija na otvorenom. Poseban napredak je ostvaren 1933, kada je tadašnji urednik magazina “Harper’s Bazaar” zaposlio mađarskog sportskog fotografa Martina Munkačija (Martin Munkácsi), koji se kratko bavio i street style fotografijom u Berlinu. Munkači je u modnu fotografiju uveo novi, dinamičan stil, koji se pokazao kao izuzetno uticajan. Sledeća prinova u magazinu bila je Luiz Dal-Volf (Louise Dahl-Wolfe), koja je takođe bila zagovornica vanstudijske fotografije, a 1937. počela da izrađuje fotografije u boji.

SLIKA 3 Dovima in an Evening Dress by Dior with Elephants of the Cirque dHiver Istorija modne fotografije: Prvi koraci

Evedonova dama u Diorovoj večernjoj haljini pozira sa cirkuskim slonovima

Epicentar razvoja modne fotografije sredinom 20. veka bio je u Americi, gde su se “Vogue” i “Harper’s Bazaar” utrkivali i na taj način postavljali standard ostalim modnim magazinima. Edvard Stajhen, Džordž Hojningen-Hine (George Hoyningen-Huene), Horst P. Horst (Horst P. Horst) i Sesil Biton (Cecil Beaton) izdigli su modnu fotografiju na nivo fine umetnosti. Njihovi naslednici Irving Pen (Irving Penn), Martin Munkači, Ričard Evedon (Richard Avedon) i Luiz Dal-Volf oblikovali su modnu fotografiju i postavili estetske standarde za naredne decenije. Fotografija koju je Irving Pen snimio 1947. za naslovnicu “Vogue”-a, na kojoj se našlo dvanaest najfotografisanijih modela, poslužila je kao uzor mnogim magazinima i fotografima, između ostalog i Eni Libovic (Annie Leibovitz). Ova fotografija je označila i početak kulta supermodela krajem 20. veka.

SLIKA 4 irving penn 1947 vogue cover Istorija modne fotografije: Prvi koraci

Naslovnica "Vogue"-a i jedna od fotografija koje su obeležile 20. vek


Aleksandra Skorupan je ekonomista na papiru a u duši umetnik. Najlakše se izražava kroz fotografiju i pisanu reč, i veruje da imaju podjednaku moć. U slobodno vreme vodi modni blog Microcosmos.

Editors choice