WANNABE DIGITAL AWARDS: Biramo najbolje influensere u čak 17 kategorija!

Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Prethodne tekstove iz ovog serijala pročitajte ovde.

XX vek

Stvara se nova žena koja stilizuje svoje telo, počinje da bude slobodnija i učestvuje u radničkom i sportskom svetu. Kozmetička industrija doživljava procvat, nudeći široku paletu proizvoda u vlasuljarstvu i kozmetici. Dolaze nove decenije i obeležiće modu socijalnim fenomenima: sredstva komunikacije, bioskop, televizija, javnost. Ova sredstva su idealizovala prototip žene u reklamne svrhe da bi obeležili modu određene epohe.

Marlene Dietrich Istorija šminkanja (4. deo)

Jedna od divnih dama XX veka - Marlen Ditrih

Dvadesete, tridesete godine

Poznate su kao lude godine. Imamo primer Marlen Ditrih (Marlene Dietrich) i Grete Garbo (Greta Grabo), njihove dečačke odeće i bob talasaste kose. Šminka je jaka, koža svetla, oči obojene u crno, rumenilo naglašeno i perfektno, usne crvene.

Četrdesete, pedesete

Podloge šminke su svetle, oči prenaglašene, obrve dosta počupane, iscrtane do slepoočnica, usne crvene u obliku luka, to jest, prelazeći ivice usana.

slika 2gg Istorija šminkanja (4. deo)

Greta Garbo savršeno našminkanih očiju i usana

Šezdesete, sedamdesete godine

Na oči se nanosi ajlajner i plave senke, obrve su tanke, usne tamnocrvene boje, kosa skraćena na bob. Istaknuta figura ove mode bila je Merilin Monro (Marilyn Monroe). U modu dolazi mini suknja kreirana od strane Meri Grant (Mary Grant).

slika 3mme Istorija šminkanja (4. deo)

Boginja lepote Merilin Monro

Osamdesete, devedesete godine

Preovlađuje neodlučnost u načinu odevanja, frizure i šminkanja. Istaknuta figura ovog trenda je Madona (Madonna). Odeća se kreira u sportskom stilu. Veliki kreatori prelaze na prêt à porter (odmah nosiva) odeću. Traže se što jednostavnije frizure, kako bi se lakše održavale i lako pravile, poput minivala. Šminkanje je manje zastupljeno, traži se prirodnost i bira se određena šminka u zavisnosti od prilike. Ne preovladava nijedna boja posebno, uzevši u obzir veliki broj trendova.

slika 4mad Istorija šminkanja (4. deo)

Žena, majka, kraljica – Madona

XXI vek

Kao što smo imali priliku da vidimo šminka vremenom menja svoj oblik i tehničke karakteristike, ali njena funkcija ostaje ista. Danas ona samo širi palete delovanja.
Čitava carstva nastajala su i nastaće zbog ljudske potrebe za šminkanjem. Velike korporacije stalno smišljaju nove načine da promovišu i prodaju svoje proizvode.

Došli smo do te granice da se svi podjednako šminkaju, i stari i mladi, i muškarci i žene. Nova trend pojava poput metroseksualaca samo dodatno doprinose ovom tipu industrije. Takođe, materijali i tehnološke mogućnosti XXI veka veoma brzo unapređuju šminku i njene tehnike. Gotovo da živimo za šminku, potpuno je zagospodarila našim životima. Okrenite se na ulici i videćete bilborde, a na njima lica sa malih ekrana kako reklamiraju nove proizvode raznih kozmetičkih kuća i svi oni kao da nam poručuju da budemo savršeni poput njih. Živimo li u stvarnosti pogrešno procenjenih vrednosti? Da li je šminka nešto bez čega više ne možemo? Smatram da bi trebalo svi da se zapitamo!

Prevod i obrada sa španskog na srpski jezik: Milica Stankić i Dajana Rudež


Milica Stankić je student španskog jezika i hispanskih književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Editors choice