Buen vivir (Ekvador)

Kao što i sama reč kaže suština je “srećan život”. U Ekvadoru je pojačan osećaj zajedništva ali i doživljavanja pojednica i kolektiva kao neodvojivog dela šireg sveta i celokupne prirode. Upravo zato Ekvadorci najviše vrednuju jednostavne, i neverovatno vredne stvari: dobre useve, plodnu godinu, zdravlje porodice, činjenicu da sunce sija. Buen vivir je “Sunce hvala ti što si izašlo za mene”. 

Koristi buen vivira

Kao zemlja u razvoju, Ekvador je morao da prođe kroz velike izazove i suoči se sa teškoćama, i neretko je iznova i iznova izložen razaranjima uragana i slično. Upravo zato, jer materijalno tako malo znači i može da nestane u tranu oka, Ekvadorci svu svoju pažnju usmeravaju na ono što je stabilno i mora biti snažno: porodica, veze, prijatelji, odnosi, vrednovanje onoga što se sada ima, a ne onoga što je bilo ili će biti.

Kako praktikovati buen vivir?

Ovde se ne radi o promeni života ili praktikovanju nečeg novog, već isključivo o promeni perspektive. Za buen vivir treba samo da prihvatiš koliko si srećna što imaš sve što imaš, i da uvidiš koje su sve pozitivne strane toga što si ti ti. Budi zahvalna na prijateljima, ukusnom obroku, smehu, neverovatnim iskustvima koja čine tvoj život mnogo više nego materijalna dobra.

Wu Wei (Kina)

U grubom prevodu znači “bez truda” i predstavlja taoistički koncept dozvoljavanja spoljašnjim silama da struje kroz tebe i tvoj život bez opiranja i odbijanja. Poznatiji ti je možda kao “go with a flow”, e pa otprilike tako nekako. Ako je naišao težak period ne vredi opirati mu se, pusti ga da istutnji, posmatraj i uči sve što možeš. Proći će i biće opet lepo, ali ne vredi boriti se. Wu Wei, znači biti zadovoljan svime što dolazi. 

Korisit wu weija

Pronalaženje nove snage, jer je snaga neophodna da bi se prepustila kontrola. Pronalaženje mira i harmonije u nerađenju ničega.

Kako ga praktikovati?

Sačekaj pre nego što reaguješ. Ne skači u svaku vatru i svaku priliku. Daj sebi vreme za refleksiju. Budi nesebična. Daj drugima ulogu u donošenju tvojih odluka. Prepusti se. I diši duboko.

Izvor fotografija: instagram.com
Naslovna fotografija: @travel_inhershoes

Cosmic Rider

Comments