Ikigai (Japan)

Ikigai je u svojoj suštini lični razlog za život, razlog zbog kog neko postoji. U japanskoj kulturi se veruje da svako ima svoju ulogu i svrhu, i svoj cilj, ali je teško doći do njega i zahteva istraživanje i razumevanje svoje duše. Sama reč se sastoji od dve: iki, što znači život, biti živ, i kai, znači plod, vrednost, svrha. Za neke je ikigai stvaranje svoje porodice, za neke posao, za neke hobi. Kod Japanaca je ikigai neretko vezan za posao, što je i razlog tome zašto toliko rade, jer vide svoju svrhu u obavljanju dužnosti i poboljšanju sveta svojim delovanjem ma kako posao bio “beznačajan” ili “značajan”.

Koristi ikigaja

Posvećenost poslu prvenstveno, ali i bilo čemu drugom čemu se predaš u potpunosti. Konkretno u Japanu je to posao, a postoji daleko manje obezvređivanja i deljenja na manje i više bitne poslove. Svaki posao je za veće dobro i zahteva poštovanje. 

Kako praktikovati ikigaji?

Kada pronađeš svoj smisao, posveti mu se, to je sve. Bićeš cenjena i samim tim bolje obavljati to nešto šta god da je. Mnogi Japanci takođe učestvuju u društvenim aktivnostima, organizacijama i klubovima gde se zajednički radi na nekom projektu ili nekome pomaže.

Fare la bella figura (Italija)

U bukvalnom prevodu znači, “biti lepa figura”, lepo izgledati i u neku ruku zapravo to i znači jer se radi o ostavljanju dobrog utiska. Poznato je kako svi smatramo da su Italijani jedni od najbolje obučenih i sa najboljim stilom, ali nije u pitanju samo modni stil, već celokupan paket manira i ponašanja u javnosti (ako zanemarimo preveliku gestikulaciju).

Koristi ovog koncepta

Predstavi sebe svetu u najboljem svetlu i Univerzum će te nagraditi tako što će se prema tebi ponašati kako zaslužuješ. Najbolje!

Kako praktikovati?

Budi uviđajna i obazriva prema drugima, i izbegavaj da ostavljaš loš prvi utisak. Što bi se reklo, nije teško biti fin, i tako će ti se i vratiti… lepim i dobrim.

Comments