Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

2/3

Ikigai (Japan)

Ikigai je u svojoj suštini lični razlog za život, razlog zbog kog neko postoji. U japanskoj kulturi se veruje da svako ima svoju ulogu i svrhu, i svoj cilj, ali je teško doći do njega i zahteva istraživanje i razumevanje svoje duše. Sama reč se sastoji od dve: iki, što znači život, biti živ, i kai, znači plod, vrednost, svrha. Za neke je ikigai stvaranje svoje porodice, za neke posao, za neke hobi. Kod Japanaca je ikigai neretko vezan za posao, što je i razlog tome zašto toliko rade, jer vide svoju svrhu u obavljanju dužnosti i poboljšanju sveta svojim delovanjem ma kako posao bio “beznačajan” ili “značajan”.

Koristi ikigaja

Posvećenost poslu prvenstveno, ali i bilo čemu drugom čemu se predaš u potpunosti. Konkretno u Japanu je to posao, a postoji daleko manje obezvređivanja i deljenja na manje i više bitne poslove. Svaki posao je za veće dobro i zahteva poštovanje. 

Kako praktikovati ikigaji?

Kada pronađeš svoj smisao, posveti mu se, to je sve. Bićeš cenjena i samim tim bolje obavljati to nešto šta god da je. Mnogi Japanci takođe učestvuju u društvenim aktivnostima, organizacijama i klubovima gde se zajednički radi na nekom projektu ili nekome pomaže.

Fare la bella figura (Italija)

U bukvalnom prevodu znači, “biti lepa figura”, lepo izgledati i u neku ruku zapravo to i znači jer se radi o ostavljanju dobrog utiska. Poznato je kako svi smatramo da su Italijani jedni od najbolje obučenih i sa najboljim stilom, ali nije u pitanju samo modni stil, već celokupan paket manira i ponašanja u javnosti (ako zanemarimo preveliku gestikulaciju).

Koristi ovog koncepta

Predstavi sebe svetu u najboljem svetlu i Univerzum će te nagraditi tako što će se prema tebi ponašati kako zaslužuješ. Najbolje!

Kako praktikovati?

Budi uviđajna i obazriva prema drugima, i izbegavaj da ostavljaš loš prvi utisak. Što bi se reklo, nije teško biti fin, i tako će ti se i vratiti… lepim i dobrim.

Editors choice