Život sa tinejdžerom može (i jeste) biti pakao. Ne postoje nikakve knjige, priručnici ili saveti koji će vam pomoći da se nosite sa svakodnevnom navalom hormona – pogotovo jer jedva i od svojih živimo. U nekim trenucima, vaše tinejdžersko čeljade će vas svakako mrzeti, ali nekada možemo da utičemo na svoj pristup njima. Onda nam se možda posreći i shvatimo šta je Vera Milićević mislila kada je rekla “Roditelj je u najboljem slučaju smarač ili davež”.

Setite se sebe, ali onda se setite i da je vreme drugačije

Najveći problem u razumevanju stava našeg deteta je generacijski jaz. Čak i da se sećamo kakvi smo mi bili kao tinejdžeri, vreme je drugačije pa ne možemo da shvatimo kakve se gluposti našem tinejdžeru sviđaju, čime su fascinirani, odluke koje on donosi… Ako vratimo film dovoljno daleko, setićemo se da mi nismo imali toliko problema kao što današnje pubertetlije imaju i da je pritisak u ovom modernom vremenu mnogo veći. Pokušajte i to da uzmete u obzir sledeći put kada budu zalupili vratima svoje sobe.

Poštujte privatnost svog deteta

Tinejdžersko doba je period kada vaše dete otkriva stvari o sebi koje će ga iznenaditi i šokirati. Otkriće šta ga uzbuđuje, šta ga privlači, biće više nego ikad svestan svojih mana, a to u vremenu kad društvo otvoreno upire prst u njih nije lako. Pritom, otkriće da nisu sva prijateljstva trajna i da su ljudi okrutni – a sve što shvati, želeće da sačuva za sebe. Poštujte to. Nemojte mu čitati poruke, nemojte postavljati suvišna potpitanja, nemojte ga pratiti na društvenim mrežama. Kada vaše dete bude bilo spremno, reći će vam sve što treba da znate, a i ono što ne treba, zaista ne treba da znate.

Zažmurite na neke stvari

Roditelji dosta toga znaju, čuju, predosete – majčinski instinkt je često nepogrešiv. Ali isto tako, ne treba pokazivati da znamo neke stvari. Tinejdžerski period je jako klizav teren, i ako naše dete posramimo oko nečeg sasvim normalnog (što nama nije normalno da naše dete radi), ono će imati trajne posledice. Dovodiće u pitanje svoje odluke i svoje stavove, a to će jednom pubertetliji teško pasti. Znate da je probao cigaretu? Ok, ko od nas nije u tim godinama, ne budite licemeri. Zakasnio je 15 minuta kući? To je akademskih 15, nemojte se hvatati baš za svaku sitnicu. Ako na mane bitne stvari zažmurite, imaćete mnogo više snage kada pravi problem naiđe (a naići će).

Comments