Ne osećajte se krivim kada postavite granice

Upravo kada te velike stvari naiđu, kada problem postane nešto sa čime dete ne može samo da se nosi, vi morate da preuzmete kormilo. Koliko god da se trudimo da se postavimo prijateljski, nekad sav taj trud možemo da ugrozimo kada moramo da odreagujemo strože i postavimo granice. Ipak, to je imperativ i bitno je za dete, pogotovo u tinejdžerskim godinama. Oni su tad kao bebe, misle da sve mogu sami – ali ne mogu baš sve. Zato su tu roditelji. Dugoročno će vam biti zahvalni i setiće se baš tog primera kada oni budu roditelji i ugledaće se na njega, ali kratkoročno će vas verovatno mrzeti. To je poklon svakog roditelja tinejdžera – jupi!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Beckham (@davidbeckham)

Dozirano pokazujte svoje slabosti

Najgori momenat svakog čoveka je kada shvati da se majka bori sa sličnim problemima kao i oni. Da oseća nesreću, da je nezadovoljna, da se bori, da joj ljudi zadaju probleme, da neko digne glas na nju… Baš zato treba umereno pokazivati svoje emocije. Ne treba izigravati mamu superheroja, ali isto tako ne bi trebalo baš ni stalno naglašavati svoje lično nezadovoljstvo, jer dete može steći utisak da ima neke veze sa tim – deca često ne razumeju da roditelji imaju život i van zidova doma.

Dajte mu primer da čovek može sve što zamisli

Najbolji savet koji će vam ikada iko dati: Živite svoj život. Vaše dete je konačno dovoljno veliko da može da brine samo o sebi! Možete da se posvetite prijateljstvima, da se sa partnerom vidite negde van kuće, da otputujete negde gde nikad niste mogli sa detetom. Upišite kurs, fokusirajte se na posao, počnite ispočetka ako vam dosad nije išlo. Pokažite svom detetu da čovek može da ostvari sve što zamisli ako je dovoljno vredan i dajte mu primer da žena nije samo majka – već i kraljica.

Naslovna fotografija: instagram.com/brittanyxavier/

Tamara Mladenović

Comments