Borba sa frižiderom i neprestanim “obrocima iz dosade” je aktuelni scenario u samoizolaciji. Bar kod mene. Bilo da brojite kalorije ili ne, sigurna sam da svaka od nas u ovim trenucima želi da prati šta i koliko jede, kako ne bi gomilale kilograme dok smo kod kuće. S obzirom na to da sada često imamo one momente “samo malo nešto da gricnem”, predlozi za zdrave užine od samo 150 kalorija će bar malo pomoći kada želimo da pojedemo nešto što i nije baš tako zdravo. I obećavam da će vas zasititi!

Ako ste se oduvek pitale koliko zapravo kalorija treba da sadrži jedna užina, tj. koliko je dovoljno (a zdravo) – najbolje je držati se vrednosti od 100-250 kalorija. Sve preko toga je već manji obrok. Zato je užina od 150 kalorija možda i najbolja opcija. Takođe, želite da vaša užina sadrži nešto proteina i masti ili vlakna koja će obezbediti dovoljno energije i osećaj sitosti!

Jogurt činija

Grčki jogurt sa 100g bobičastog voća ili kašikom čia semenki predstavlja idealnu kombinaciju za užinu bogatu proteinima i vlaknima. Osim što je osvežavajuća, ima i bogat i slatkast ukus! Ako nemate kod kuće bobičasto voće, umesto toga stavite malo kakaa i tako će jogurt dobiti finu teksturu.

Tvrdo kuvana jaja

Dva tvrdo kuvana jaja obezbeđuju oko 150 kalorija, 12 grama proteina i 10 grama masti. Jaja su dobar izvor holina, nutrijenta koji je ključan za funkcionisanje mozga, pa je ovo sjajna opcija za dane kada vam je potreban dodatan fokus i koncentracija. Presecite jaja na pola i dodajte neki od omiljenih začina  za lepši ukus, a uz to možete naseckati neko povrće npr. krastavac. Ako možda kroz to povrće dodate još malo kalorija, sasvim je u redu – ne zaboravite sve ispod 250 je zadovoljavajuće!

Lubenica salata

Iseckajte oko 300g lubenice i izmrvite po njoj malo fete i iseckane listove nane. Možda vam deluje kao čudna kombinacija, ali se slatkoća u lubenici savršeno uklapa sa slanim sirom!

Comments