Hot topics

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

U susret praznicima: 10 razloga da dragoj osobi (ali i sebi) nešto pokloniš – već danas!

Male stvari koje možeš da uradiš danas – za bolje sutra!

Ne “izlaziš” iz patika? Predstavljamo ti model koji ćeš ove zime obožavati – i nositi svakog dana!

Tijana @flawless_mess_ i Danijela @glam.prescription predlažu ideje za casual & business jesenje autfite

Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Želiš kreditnu karticu? Evo šta sve treba da znaš!

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

Kako je protekao Philips Hairstyle Makeover + 3 frizure koje i ti možeš da isprobaš!

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

kafa i srce Kafa i srce: Molim vas kafu, pao mi je pritisak

Ako se nakon buđenja osećate kao Šurda iz serije “Vruć vetar” i prvo što poželite je da popijete mirisan crni napitak od koga će vam nizak pritisak poskočiti, treba da saznate šta se to zapravo dešava u vašem kardiovaskularnom sistemu i mozgu što vas probudi i osveži.

Crnu i jaču za dobro jutro

Kada kažemo kafa mislimo na početak dana, razbuđivanje, još malo mira pred početak ispunjavanja radnih obaveza, predah i okrepljenje za nastavak dalje, ali i druženje i relaksaciju sa prijateljima. Ono što u njoj volimo je prepoznatljiva aroma i efekat osveženja koji nastaje nakon njenog konzumiranja. Najveći udeo u tome ima prisustvo kofeina u kafi.

Redovno uživanje u kafi ima mali uticaj na krvni pritisak. Dejstvo kofeina vas razbuđuje zahvaljujući povećanoj aktivnosti mozga. Lagani skok pritiska nakon popijene kafe vrlo se brzo normalizuje. 

grand dekofe1 Kafa i srce: Molim vas kafu, pao mi je pritisak

Bake i deke poslužite kafom bez kofeina

Ali kofein može prolazno da povisi vrednost krvnog pritiska, naročito kod osoba koje nisu navikle na kafu i kofein, osoba koje su pod stresom ili nešto starijih ljubitelja kafe koji pate od ateroskleroze i hipertenzije. U manjim dozama, kofein u početku usporava puls. Nakon ove faze započinje druga faza delovanja kofeina, kada se otkucaji srca ubrzavaju. Ako su doze kofeina velike, rad srca može da postane nepravilan uz pojavu ekstrasistolija. Ove osobe se ne moraju odreći kafe. Sve ove kofeinske efekte neće doživeti tokom konzumiranja kafe bez kofeina, koja ima aromu i pun ukus poznate kafe. Medicinska istraživanja nam otkrivaju i to da kafa bez kofeina poboljšava metaboličke aktivnosti u mozgu osoba koje boluju od šećerne bolesti tipa 2, čime se umanjuje opasnost od nastanka demencije i drugih neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.

Editors choice