Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

kafa i srce Kafa i srce: Molim vas kafu, pao mi je pritisak

Ako se nakon buđenja osećate kao Šurda iz serije “Vruć vetar” i prvo što poželite je da popijete mirisan crni napitak od koga će vam nizak pritisak poskočiti, treba da saznate šta se to zapravo dešava u vašem kardiovaskularnom sistemu i mozgu što vas probudi i osveži.

Crnu i jaču za dobro jutro

Kada kažemo kafa mislimo na početak dana, razbuđivanje, još malo mira pred početak ispunjavanja radnih obaveza, predah i okrepljenje za nastavak dalje, ali i druženje i relaksaciju sa prijateljima. Ono što u njoj volimo je prepoznatljiva aroma i efekat osveženja koji nastaje nakon njenog konzumiranja. Najveći udeo u tome ima prisustvo kofeina u kafi.

Redovno uživanje u kafi ima mali uticaj na krvni pritisak. Dejstvo kofeina vas razbuđuje zahvaljujući povećanoj aktivnosti mozga. Lagani skok pritiska nakon popijene kafe vrlo se brzo normalizuje. 

grand dekofe1 Kafa i srce: Molim vas kafu, pao mi je pritisak

Bake i deke poslužite kafom bez kofeina

Ali kofein može prolazno da povisi vrednost krvnog pritiska, naročito kod osoba koje nisu navikle na kafu i kofein, osoba koje su pod stresom ili nešto starijih ljubitelja kafe koji pate od ateroskleroze i hipertenzije. U manjim dozama, kofein u početku usporava puls. Nakon ove faze započinje druga faza delovanja kofeina, kada se otkucaji srca ubrzavaju. Ako su doze kofeina velike, rad srca može da postane nepravilan uz pojavu ekstrasistolija. Ove osobe se ne moraju odreći kafe. Sve ove kofeinske efekte neće doživeti tokom konzumiranja kafe bez kofeina, koja ima aromu i pun ukus poznate kafe. Medicinska istraživanja nam otkrivaju i to da kafa bez kofeina poboljšava metaboličke aktivnosti u mozgu osoba koje boluju od šećerne bolesti tipa 2, čime se umanjuje opasnost od nastanka demencije i drugih neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.

Editors choice