Svima je već poznato da alkohol stvara zavisnost, da je visokokaloričan i da se negativno odražava na metabolizam. Ipak, kada dođu praznici i društvena okupljanja, on je gotovo nezaobilazni element svakog slavlja i teško je u potpunosti se ograditi od konzumacije ovog poroka.

Da je umerenost važna u svemu, već je dugo poznato. Mi ćemo vas naučiti kako da, uključujući umerenost, konzumirate alkoholne napitke na pravi način.

Pravi način konzumacije alkohola podrazumeva disciplinovanost u pogledu svih vaših navika.

alkohol 21 Kako da pijete alkohol na zdrav način

Utolite svoju glad pre nego što počnete da pijete

Nikada ne odlazite na žurke sa mišlju da ne morate baš sad da jedete i da ćete to uraditi kasnije. Ukoliko budete jeli tokom konzumacije alkohola, nećete u potpunosti moći da kontrolišete količinu hrane koju unosite. Ovo će se najpre dešavati jer vaše čulo ukusa neće biti potpuno stimulisano i mozak će vam sa zakašnjenjem poslati informaciju o sitosti, a potom i zbog toga što će vam pijanstvo ometati moć rasuđivanja, i želećete samo da se prepustite grickalicama koje stoje pred vama.

Pobedite mamurluk hranom

Ako ste se probudili sa mučninom i glavoboljom posle pijanstva, ta mučnina nikako nije signal da ne treba da jedete, već da vam je organizam u fazi potpunog disbalansa i borbe za samoodržanje. Jako je važno baš tada, uprkos mučnini uneti mnogo tečnosti i svih potrebnih hranljivih sastojaka u organizam.

Izbegavajte grickalice

Iako vam kesa čipsa koja stoji pred vama dok ste pijani ne deluje jednako realno kao kad ste trezni, i iako vam tada nije do razmišljanja o količini kalorija koje stavljate u sebe, jako je važno da se tokom konzumacije alkohola držite podalje od sve hrane koja nije vaš redovni obrok.

Kokteli nisu dobar lek za depresiju

Prevelika količina koktela jednaka je po efektima prevelikoj količini čokolade. Možda će njihov trenutni efekat biti takav da se momentalno osećate bolje raspoloženim, ali ogromne oscilacije šećera u krvi na kraju uvek vode ka lošem raspoloženju i čak razdražljivosti.

Pravite pauze u konzumaciji alkohola

alkohol Kako da pijete alkohol na zdrav način

Ako imate naviku da popijete pivo posle posla, pokušajte da je prekinete na nedelju dana. Ukoliko pijete svakog vikenda kada izađete, pokušajte da izađete nekoliko puta bez konzumacije alkohola. Ukoliko imate problem sa ovim pauzama, to može značiti da se nalazite na putu zavisnosti, i da morate napraviti radikalne promene u svom životu.

Alkohol ne sme da postane nešto što dominira vašim vremenom, ishranom ili životom, i možete ga konzumirati samo do one tačke do koje imate potpunu kontrolu nad sobom.

Jasna Stanić

Comments