Zdravlje vašeg mozga u osnovi je svakog vašeg pokreta, misli, uzdaha, ali i zdravlja ostalih vitalnih organa. Ako uzmemo u obzir verovanje da pozitivnim mislima možemo lečiti mnoge bolesti, postaje sve jasnije da je ključno tokom života ulagati u zdravlje mozga.

zdravlje mozga 2 Kako da sačuvate svoj mozak zdravim

Na sreću, ovo uopšte nije teško, i sa vrlo malo napora i ulaganja, možete da očuvate ovaj organ uvek vitalnim i aktivnim.

Prestanite da brinete

Anksioznost i stres su prema brojnim istraživanjima jedni od glavnih uzroka disfunkcija mozga. Da biste pobedili lošu naviku da brinete oko svega, pokušajte da uživate u malim stvarima koje će vam odvratiti misli, što će se značajno odraziti na vaše zdravlje, ali i vaše svakodnevno društveno funkcionisanje.

Mnogo se krećite

zdravlje mozga 3 Kako da sačuvate svoj mozak zdravim

Fizička aktivnost dovodi do uvećanja vašeg mozga i moždanih veza, što rezultuje oštrijim umom i boljom memorijom. Ako vas ništa drugo do sada nije, neka vas ovo podstaknete da šetate bar pola sata dnevno, ili da trčite makar pet minuta na dan.

Dižite tegove

Verovali ili ne, teretana može da se pozitivno odrazi jednako po vaš um, koliko i po telo. Istraživanja su dokazala da dizanje tegova podstiče bolju memoriju. Osobe koje su posmatrale određene slike dok su dizale neku težinu, pamtile su veći broj slika od onih koji su ih posmatrali neopterećeno. Nije loša ideja, u tom slučaju, učiti za ispit i dok ste u teretani.

Istražujte prirodu

Dokazano je da su istraživanje novih predela i svež vazduh najbolji prirodni lek za psihu. Ne samo da smanjuju stres i poboljšavaju moždane veze, već pomažu da se prevaziđu brojne velike traume. Pritom, šetnja po prirodi će se pozitivno odraziti i na vaš metabolizam, disanje i fizički izgled. Okupite prijateje i krenite u piknik!

Jedite voće i povrće

zdravlje mozga 4 Kako da sačuvate svoj mozak zdravim

Sem ako ste do juče živeli ispod kamena, već napamet znate da morate jesti voće i povrće da biste bili zdravi. Ipak, mi vam dajemo razlog više – unos biljnih vlakana u direktnoj vezi je sa zdravljem vašeg mozga i neophodan je za njegovo normalno funkcionisanje.

Jasna Stanić

 

Comments