Dior 1960   photo by Mark Shaw 3.209161542 large Kako funkcioniše visoka moda

Visoka moda (haute couture)  je bila mnogo rasprostranjenija pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka nego danas. Tada su je bogati ljudi kupovali iz dva razloga: prvo, luksuzna ready-to-wear odeća nije ni postojala; drugo, visoka moda je ipak bila pristupačnija nego danas.

Takođe, brendovi su tada zarađivali i tako što su naplaćivali Amerikancima i do $3.000 da prisustvuju njihovim revijama. Prvu prodavnicu luksuzne ready-to-wear odeće je otvorio Iv Sen Loren (Yves Saint Laurent) i tada se sve promenilo. Danas, luksuzna ready-to-wear odeća dominira tržištem dok je visoka moda zadržala samo mali procenat tržišnog ućešća.

Dior 1960   photo by Mark Shaw 2.209161526 large Kako funkcioniše visoka moda

Da biste postali proizvođač visoke mode morate da ispunite neke vrlo stroge kriterijume propisane od strane Chambre Syndicale de la couture Parisienne, navešću samo dva:

  • Morate imati najmanje 15 zaposlenih u svom ateljeu u Parizu.
  • Morate prikazivati svoje kolekcije modnim novinarima 2 puta godišnje u januaru i julu. Kolekcija mora da sadrži najmanje 35 modela odeće za dan i odeće za noć.

Publika na revijama visoke mode je sačinjena od modnih novinara (koji najverovatnije neće kupovati komade iz kolekcije) i klijenata koji posle revije odlaze na sastanke i dogovaraju komade koje žele da kupe.

1953 Oct V Suzy Parker wearing Dior   photo John Rawlings.209162704 large Kako funkcioniše visoka moda

Svaki komad odeće se radi po merama klijenta i obično je potrebno oko 5 proba da bi komad odeće bio potpuno gotov. Stalni klijenti već imaju lutke rađene prema njihovim merama po kojima se šije garderoba. Potrebni su sati i meseci za izradu jednog modela iz haute couture kolekcije. Cene večernjih haljina se kreću izmedju 20 i 60 hiljada dolara, mada, kada je reč o kristalima, vezu i detaljima – samo je nebo granica! Haljina koju je nosila Samanta Mumba (Samantha Mumba) na promociji “Spiderman“-a je iznosila čak 9 miliona dolara i bila je ukrašena dijamantima!

6rs7ullneq98em8zexxyZr4Yo1 500.209163724 large Kako funkcioniše visoka moda

Iako su komadi odeće veoma skupi, visoka moda nije isplativ biznis. Nju brendovi najčešće održavaju zbog statusa i prestiža. Brendovi koji se i dalje nalaze u visokoj modi su: Chanel, Armani Privé, Jean Paul Gaultier, Christian Lacroix, Christian Dior, Frank Sorbier.


Mina Božović je ekonomista i veliki zaljubljenik u modu i dizajn. Obožava svoju porodicu, prijatelje i dečka i ne bi ih menjala ni za šta na svetu. Trenutno u potrazi za cool dečijom odećom za svoje obožavano kumče. U slobodno vreme uredjuje svoj blog Fashion Affairs. Ne veruje u bajke, ali veruje u svoje snove. Omiljena rečenica: “Life is what you make it so let’s make it memorable!”

Comments