Gledajući revije za proleće/leto 2011. mogli smo da primetimo nekoliko ključnih trendova. Ove sezone sve se vrti oko kolorita, narandžaste, balerina, zlatne, cvetova, mornarskog stila, širokih pantalona i platformi.

colour trend 2011 Kako nastaju modni trendovi Christian Dior Spring Summer 2011 photo 03 Kako nastaju modni trendovi christian dior ballerina heels spring summer triplet 2011 Kako nastaju modni trendovi

Sigurno se pitate kako je moguće da dizajneri dobijaju slične ideje istovremeno?

Da li oni opušteno ćaskaju i dogovaraju se šta će raditi sledeće sezone? Ne, nikako! Upravo suprotno, oni su jako tajanstveni i niko ništa ne priča sve dok se revija ne završi.

Oni imaju slične ideje zato što traže inspiraciju istovremeno i izloženi su istim uticajima! Modni svet nije toliko veliki, nebitno da li kreator živi u Njujorku, Milanu, Parizu ili Londonu – on će biti izložen istim izvorima inspiracije!

Po završetku revija oni već tragaju za izvorima inspiracije za narednu sezonu. Oni će posećivati iste galerije, izložbe, knjige, gledati interesantne filmove. Već smo ostetili kakav je uticaj na modnu industiju imao film ”Black Swan” sa svojim balerinama. Takođe, setimo se da je film “Memoari jedne gejše” imao presudan uticaj na Džona Galijana (John Galliano) prilikom kreiranja njegove spektakularne kolekcije proleće/leto 2007. za Dior.

 Kako nastaju modni trendovi dior haute couture ss 2007 500x328 Kako nastaju modni trendovi

Pojedini kreatori će otputovati u inostranstvo u potrazi za inspiracijom ili će doneti inspiraciju sa nekog putovanja. Dakle, dešavanja oko njih utiču na način na koji oni “osećaju” trendove i odredjuju pravac u kojem će ići njihova kolekcija.

Zatim, tu je veliki uticaj i jednog od najvećih sajmova tekstila u Parizu, “Premiere Vision” koji se poklapa sa Pariskom nedeljom mode. U izložbenoj sali veličine pet fudbalskih igrališta, odmah izvan grada, veliki i uspešni svetski proizvodjači i trgovci tekstilom sakupljaju se i izlažu svoju robu. Indijska svila, švedski pamuk, škotski tvid, čipka i hiljade nijansi likre se prodaju pod istim krovom. Ulična i visoka moda biraju zajedno svoje materijale za narednu sezonu. To je neobična mešavina kuća Mango i Dior, Monsoon i Moschino, Vistlasa i Westwood, Zara i Hermes. Ukoliko kreator izričito ne zahteva ekskluzivu, dešava se da se isti material u istoj boji ili još gore dezenu proda i drugom kreatoru… Isti izvori inspiracije i identičan material lako rezultira u modnim klonovima – noćnoj mori svake ozbiljne modne kuće koja teži originalnosti.

Naravno, ni slučajno se ne sme zanemariti uticaj novih i perspektivnih trzišta odnosno Dalekog Istoka, Rusije i Kine.

john galliano fall 2009 Kako nastaju modni trendovi

Od kako se Rusija otvorila svetu, ruski oligarsi, tj. njihove žene i ćerke, su postale itekako cenjena i poštovana klijentela. Mlade i prebogate ruskinje kao što su Miroslava Duma i Dasha Zhukova su postale ikone stila i izvor ispiracije fashionista-ma širom sveta. 2009. godine se sve vrtelo oko Rusije i Chanel je izbacio svoju čuvenu, i mnogima omiljenu, Pre Fall 2009. Paris Moscou kolekciju.

chanelprefall09 Kako nastaju modni trendovi stamp Kako nastaju modni trendovi

Kina sa svojom abnormalno visokom stopom rasta i velikom populacijom pretenduje da postane najbolje tržište ne svetu. Ako ste ikada posetili purseforum.com jasno van je da su žene sa najvećim brojem Birkinki i Chanel 2.55 tašnama u svojim kolekcijama upravo Kineskinje. Za njih je i Posh mala beba, verovali ili ne.

ChanelCoolie Kako nastaju modni trendovi chanel shanghai store opening collection Kako nastaju modni trendovi

Inspirisan Kinom, Karl Lagerfeld je napravio kolekciju za Chanel Paris Shangai. Takođe, Louis Vuitton revija za proleće/leto 2011. je bila potpuno inspirisana Kinom.

700x700 scale thumb Louis Vuitton Ad Campaign SpringSummer 20113 Kako nastaju modni trendovi

Interesantna činjenica je da se moda ponavlja, i to na svakih 20 godina. Ukoliko vas zanima šta će biti moderno, slobodno prelistajte ”Vogue” od pre 20 godina, male su šanse da ćete omašiti.


Mina Božović je ekonomista i veliki zaljubljenik u modu i dizajn. Obožava svoju porodicu, prijatelje i dečka i ne bi ih menjala ni za šta na svetu. Trenutno u potrazi za cool dečijom odećom za svoje obožavano kumče. U slobodno vreme uređuje svoj blog Fashion Affairs. Ne veruje u bajke, ali veruje u svoje snove. Omiljena rečenica: “Life is what you make it so let’s make it memorable!”

Comments