Nedavno smo imali priliku da posetimo kuhinju McDonald’s Bezistan restorana na Terazijama i da otkrijemo kako nastaju naši omiljeni hamburgeri. McDonald’s ozbiljno shvata pitanje kvaliteta hrane i postavlja visoke standarde kako interno u kompaniji, tako i njihovim dobavljačima. Ovi standardi su često rigorozniji od onih koji su postavljeni od strane regulatornih institucija. Tako, recimo, u njihovim restoranima postoji više od 50 bezbednosnih provera goveđeg i pilećeg mesa koja se sprovode svakodnevno.

McDonalds 1 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri?

Kompanija McDonald’s poštuje zakone i regulative Republike Srbije, i strogo ih se pridržava. Njihovi dobavljači moraju da poštuju ISO standarde, da poseduju HACCP sertifikate, kao i da se pridržavaju SQMS (Supplier Quality Managment System).

McDonalds 2 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri? McDonalds 3 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri?

McDonald’s dobavljači imaju ključnu ulogu u ostvarivanju njihovog uspeha, nudeći najkvalitetnije i proverene proizvode po konkurentnim cenama. Blisko sarađuju sa više od 35 vodećih dobavljača u Srbiji, nastojeći time da obezbede kvalitetan izvor snabdevanja i najkvalitetnije proizvode. Oni ulažu u poljoprivrednu industriju u Srbiji tako što koriste kvalitetne domaće proizvode, uključujući godišnju nabavku koja iznosi 43% od ukupne sume novca koju izdvajaju za troškove hrane, kao i materijal od više od 20 dobavljača u Srbiji.

McDonalds 4 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri? McDonalds 5 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri? McDonalds 6 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri?

Neki od domaćih dobavljača od kojih kompanija McDonald’s kupuje namirnice u Srbiji su:

– Jaja od Mikros Union Beograd

– Zemičke od Žitoban Zrenjanin

– Salate od Salat centar Beograd

– Prelivi od Desing Knjaževac, kao i mnogi drugi.

Kao što vidite, oni kupuju tamo gde kupuju svi potrošači – samo što je njihova korpa malo veća.

McDonalds 7 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri?

Jedno od čestih pitanja je da li McDonald’s hrana sadrži GMO. U McDonald’s restoranima u Evropi ne koriste se genetički modifikovane sirovine u pripremi proizvoda koje služe svojim gostima. To se odnosi i na Srbiju gde se koriste isključivo proizvodi i sastojci koji zadovoljavaju najviše evropske standarde kvaliteta i bezbednosti, i u skladu su sa relevantnim zakonima u Republici Srbiji i Evropskoj Uniji.

McDonalds 8 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri?

Na Internetu se mogu naći video snimci i tekstovi o tome kako se za spremanje proizvoda koristi “ružičasta masa“, što je potpuno neistinito. Proizvodi u McDonald’s restoranima prave se isključivo od najkvalitetnijih sirovina i sastojaka, koji prolaze kroz striktne kontrole kvaliteta. McDonald’s je jedna od prvih kompanija koja je u Srbiji uvela HACCP – najbezbedniji i najstroži sistem kontrole hrane u svetu.

McDonalds 9 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri? McDonalds 10 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri? McDonalds 11 Kako NASTAJU vaši omiljeni hamburgeri?

Naposletku, veoma važno pitanje je količina soli koja se unosi u dečiji organizam. Količina soli u Happy Meal obrocima McDonald`s restorana u skladu je sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i ne prelaze preporučenu gornju granicu dnevnog unosa soli.

Fotografije: Dragan Asanov

Comments