Kada posmatramo proizvode za negu kože, obično se oni deklarišu kao proizvodi za suvu, masnu ili mešovitu kožu. Ali, šta ako nismo sigurni kojoj tačno od tih kategorija pripadamo, ili još gore – ako ne pripadamo nijednoj od njih? Kako da najbolje procenimo kakav je naš tip kože i koji su proizvodi adekvatni za njega? Ukoliko osećate da ste na onoj strani lestvice na kojoj je koža lica često suva, peruta se, pore nisu previše izražene i koža vas u hladnim mesecima zateže, imamo nekoliko saveta o tome kako da prepoznate da li je vaša koža suva, ili jednostavno – dehidrirana. Jer, koliko god vam to možda sada neobično zvučalo, nije jedna te ista stvar. Iako se ova dva stanja kože podudaraju u mnogim simptomima i imaju veliki broj sličnosti, među njima ipak postoje i neke krucijalne razlike koje je važno da razumete na vreme. Stvar je u tome da nekada suva koža može da se “zamaskira” kao dehidrirana, a i obrnuto – a evo kako da sa sigurnošću utvrdite koje od ta dva je vaša koža u ovom trenutku.

Koji su simptomi suve kože?

Suva koža je tip kože koji možete imati, koji se jednovstavno ne menja u odnosu na vremenske uslove, dijetu ili promenu vašeg životnog stila – iako simptome suve kože možete ublažiti odgovarajućim proizvodima, ali više o tome kasnije. Uzrok suve kože je nedostatak biosinteze prirodnih ulja i masti koje svako od nas poseduje u svom organizmu, što rezultuje slabijim lučenjem istih i suvljom kožom. Takođe, nuspojava ovoga je i tanja barijera kože i samim tim osetljivija koža, kojoj je teže da zadrži i ono malo ulja što je uspela da proizvede.

Koji su simptomi dehidrirane kože?

Dehidrirana koža je stanje kože, u kojem se vaše lice može naći. Dakle, ono ne mora biti trajno i može biti uslovljeno, ili nestati usled promene godišnjeg doba, stila života ili dijete. Dehidrirana koža nastaje usled nedostatka dovoljne količine vode u organizmu, i može se desiti svim tipovima kože, pa i onom masnijem. Jedan od glavnij razloga dehidrirane kože je nedovoljno konzumiranje vode, ali pored toga na dehidrataciju mogu uticati i pretopla tuširanja, štetni UVA zraci, promene u vremenu, centralno grejanje i suv vazduh u stanu, promena dijete, previše kafe ili soli u hrani.. Mnoge stavke mogu uticati, ali isto tako na mnogo načina možete povratiti hidrataciju koži, a jedan od njih (i najvažniji) je svakako da – pijete vodu!

Comments