Kraljevska modna izložba održana je u čuvenoj Bakingemskoj palati u Londonu. Pomenuta modna izložba je nasvakidašnja jer su na njoj predstavljeni neki od predmeta, odevnih komada, kao i skupocenih aksesoara kraljice Elizabete II (Elizabeth II) kojima je bila okružena na svom krunisanju 1952. godine.

Među predmetima dostupnim za gledaoce, predstavljene su i haljine Elizabetinih sluškinja. Sve je bilo na visokom nivou, pa čak i garderoba njene posluge. Sluškinje su nosile ovakve satenske haljine krem boje ukrašene zlatnim detaljima koji počinju na prednjoj strani haljine, a završavaju se na zadnjoj. Ove prelepe haljine delo su Normana Hartnela (Norman Hartnell), britanskog modnog dizajnera koji je radio za kraljevsku porodicu i haljine kreirao svakoj sluškinji posebno na osnovu njenih dimenzija.

slika19.jpg9 Kraljevska modna izložba

Iako lepa i glamurozna, ova haljina je predstavljala uniformu kraljičinih sluškinja

Ovu krunu od srebra, zlata i dijamanata, Elizabeta je nosila na svom putu ka Vestiminterskoj opatiji, gde je krunisana. Kruna je napravljena 1820. godine, a na sebi ima nacionalne ambleme poput čička, ruže i deteline. Za ovako raskošnu krunu, trebalo je dosta zlata i srebra, kao i 1,333 dijamanta. Činom krunisanja, Elizabeti je dodeljena još skupocenija i glamuroznija kruna.

slika24.jpg4 Kraljevska modna izložba

Raskošna kruna kraljice Elizabete

Ove prelepe i bajkovite kočije su kočije u kojima je Elizabeta putovala do Vestiminterske opatije, gde je održana ceremonija njenog krunisanja. Sa mnoštvom detalja i prelepim crvenim presvlakama za sedišta, ove kočije izgledaju čarobno. Prvi put su upotrebljene davne 1762. godine za otvaranje Parlamenta od strane Džordža III (George III).

slika34.jpg4 Kraljevska modna izložba

Bajkovite kočije

Naliv pero kraljice Elizabete, koje je takođe predstavljeno na kraljevskoj modnoj izložbi, napravljeno je od slonovače i zlata.

slika43.jpg3 Kraljevska modna izložba

Elegantno kraljičino naliv pero

Pored navedenih predmeta, na kraljevskoj modnoj izložbi predstavljeni su i brojni drugi predmeti, poput slika, planova, pozivnica, nameštaja itd.


Aleksandra Grujić– Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu.

Comments