Crni najlonski ranac, dizajniran 1984. godine, obeležio je ulazak u novu epohu istorije mode. Bio je napravljen od čvrstog najlona klasičnog oblika, crne boje, sa jednostavnom Prada etiketom. Dizajnirala ga je Miuča Prada (Miuccia Prada). Taj ruksak je postao najtraženiji modni dodatak tokom osamdesetih i devedesetih godina. Miuča je izgradila carstvo.

ranac La Moda Italiana: Kako je Prada ranac izgradio modno carstvo

"Verujem u korišćenje materijala koje nisam koristila ili koje dugo nisam volela."

Miuča je rođena u Milanu, 1949. godine, kao najmlađa unuka Marija Prade (Mario Prada), osnivača firme za proizvodnju luksuznih kožnih torbi. Kako je bila buntovna devojka, posle doktorata iz političkih nauka, pet godina je izučavala pantomimu. “Bio je to samo izgovor da ne govorim” – rekla je. Bila je aktivan član Komunističke partije, feministkinja i veliki zagovornik ženskih prava. Kada je 1977. godine nasledila porodični biznis, nije bila nimalo oduševljena. Mislila je da je dizajniranje odeće najgori mogući način da provodi vreme.

miuccia1 La Moda Italiana: Kako je Prada ranac izgradio modno carstvo

"Volim modu, ali mislim da treba da ostane na svom mestu, a ne da vam kontroliše život."

Prvu ready-to-wear kolekciju brenda Prada dizajnirala je 1989. godine. Kolekcija je postala hit i dodatno povećala prodaju ruksaka. Brend Miu Miu (ime je dobio po njenom nadimku) je lansiran 1992. godine, a Prada muška linija 1995. godine. Inovativni materijali i printovi, futuristički momenti i neverovatna kreativnost u kolekcijama su pokupili sve pohvale modnih kritičara i sladokusaca. Urednica američkog Vogue-a, Ana Vintur (Anna Wintour) joj je čak rekla: “Ti si jedini razlog zašto svi dolazimo na Milansku nedelju mode!”. Ana je poznata kao veliki ljubitelj Prada krpica, što je imalo za posledicu da se ispovest njene bivše asistentkinje, Loren Vajsberger (Lauren Weisberger), zove “Đavo nosi Pradu” (The Devil Wears Prada).

3841835462 11b968e367 o La Moda Italiana: Kako je Prada ranac izgradio modno carstvo

Anna nosi Pradu

Miuča je kreativni, a njen suprug Patricio (Patrizio Bertelli) je poslovni genije kompanije. Konglomerat Prada poseduje linije Prada, Miu Miu, Fendi, Helmut Lang, a posedovao je i Jil Sander i Azzedine Alaia. Bogatstvo porodice se procenjuje na preko tri milijarde dolara, a Miuča je uvrštena u listu sto najuticajnijih ljudi na svetu magazina Time.

Prada

Prada kolekcije su poznate po spajanju nespojivih materijala, oštrim geometrijskim printovima koji prestavljaju kontrast ženstvenim formama i jarkim bojama. Modni dodaci su takođe u centru pažnje: velike, kvalitetne kožne torbe su večiti must have svetskim trendseterkama. Ekscentrične naočari za vid i za sunce uvek privlače pažnju. Prada cipele su mala umetnička dela, od različitih materijala, oblika i boja, daju autentičan pečat estetici ovog brenda. Cipele koje su napravile bum jesu “flatforme” iz kolekcije za proleće i leto 2011. godine.

Za predstojeću sezonu predlažu kombinaciju krzna i najlona, kao i kože i vune. Dezeni su upadljivi, te za odvažne daju mogućnost kombinovanja geometrijskih oblika, zmijskog printa i color blocking trenda.

prada La Moda Italiana: Kako je Prada ranac izgradio modno carstvo

Kampanja za jesen i zimu 2011/12. godine.

Miu Miu

Miu Miu linija inspirisana je samom dizajnerkom. Bazira se na njenom ličnom stilu i ime je dobila po njenom nadimku.
“To je kolekcija inspirisana lošim devojkama koje su išle sa mnom u školu, one kojima sam zavidila” – rekla je sama Miuča. Miu Miu modeli su ženstveniji od Pradinih, razigraniji, nežnijih formi, jarkih boja i često ukrašeni cvetnim printom.

Kolekcija za jesen i zimu 2011/12. godine je inspirisana pedesetim godinama prošlog veka. Boje i forme su nežne i prisutni su motivi ptica i cveća.

miumiu La Moda Italiana: Kako je Prada ranac izgradio modno carstvo

Kampanja za jesen i zimu 2011/12. godine.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments