“Can you please spell Gabbana?“ – sećamo se scene iz “Đavo nosi Pradu“ i zbunjene Endi na svom prvom danu na poslu. Naravno da su joj spustili slušalicu. Malo ko nije čuo za ovaj brend. Važe za marku koja ima najviše kopija na tržištu (svi ste videli bar nekog ko ponosno nosi natpis “D&G“ na prsima majice od 1% pamuka i 99% poliestera) Ipak, ova priča je o originalu.

Domeniko Dolče (Domenico Dolce) je rođen 1958. godine u gradiću Polizi Đeneroza, nadomak Palerma. Otac mu je bio krojač, a majka prodavačica tekstila, te je moda za njega bila logičan izbor. Stefano Gabana (Stefano Gabbana) je rođen 1962. godine u Milanu, gde se dvojac i upoznaje 1980. godine. U to vreme, Domeniko je studirao modni, a Stefano grafički dizajn. Obojica su napustili studije i započeli su svoje partnerstvo, kako modno, tako i emotivno. Počeci su im bili više nego skromni – revije u restoranima brze hrane, prijatelji koji bi nosili njihove modele, čak su za prvu reviju 1985. godine koristili posteljinu kao zavese!

Iako prilično različiti, dvojica kreatora su našli način da se međusobno nadograde. Kako je pisao “The New Yorker“ – “Gabana daje oči Dolčeovim rukama.“
Na sreću, složili su se oko vizije žena i muškaraca. Dolce&Gabbana žena je snažna, kosmopolitskog duha, koja ipak ne zaboravlja svoje korene. Vide je kao konstantnu borbu kontrasta koja ide od svetice do kurve, gradske žene i devojke sa sela, romantične i seksi. “Žena je najženstvenija u muškom odelu“ – rekli su. I sve radi sa lakoćom. Isto važi za muškarca – savršeno se snalazi u ukrojenom odelu, ali i u iscepanim farmericama. Obraća pažnju na najsitnije detalje dok uspeva da izgleda ležerno.

dizajneri3 La Moda Italiana: La Dolce & Gabbana vita

“Moda je moj medij komuniciranja.“ – Domeniko Dolče

Osnova Dolce & Gabbana kreacija za žene je korset, a za muškarce bela košulja i dobro skrojene pantalone. Sa ovom estetikom se prva složila Madona (Madonna) i to 1991. godine. Dve godine kasnije, zamoliće ovaj duo da joj kreira garderobu za “Girlie Show“ turneju. Saradnja sa Madonom traje i danas, a osim za turneje, oblačili su je i za spotove i za crveni tepih. Kud Madona, tu i svi ostali, te su njihove modele za nastupe, turneje i spotove birale i Kajli Minog (Kylie Minogue), Bijonse (Beyoncé) i Ališa Kiz (Alicia Keys).

turneje La Moda Italiana: La Dolce & Gabbana vita

Ona je Madona. Ona je jedno ime, jedna istorija. Ona je izuzetno jaka!

Nisu samo korseti privukli pažnju dama sa A-liste. Dizajneri za svoj rad koriste skupe i ekstravagantne materijale, poput krzna, zmijske kože, čipke (skoro uvek u crnoj boji). Čipka je motiv koji se prenosi iz kolekcije u kolekciju i poznati su po tome da im odeća podseća na donji veš. Sve to začinjeno interesantnim vezom, leopard printom, vrtoglavim potpeticama i oblinama žene koja ih nosi čini pun pogodak za crvenih tepih! Ko je dovoljno hrabar? Osim Madone i Kajli, tu su i Naomi Kembel (Naomi Campbell), Žizel Bundšen (Gisele Bündchen), Dženifer Lopez (Jennifer Lopez), Monika Beluči (Monica Bellucci), Penelope Kruz (Penelope Cruz) i Anđelina Žoli (Angelina Jolie).

ctepih La Moda Italiana: La Dolce & Gabbana vita

“Mi nismo minimalisti, mi smo maksimalisti!” – Stefano Gabana

Domeniko i Dolče su se 2005. godine rastali kao par, ali su nastavili poslovnu saradnju. Liniju šminke su izbacili 2009. godine, sa Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) kao zaštitnim licem. Zajedno sa njihovim parfemima, šminka je jedna od najtraženijih u parfimerijama. Sada samo kreativni par je izuzetno pažljiv u izboru osoba koje će ih reklamirati. Moraju da se uklope u njihovu definiciju atraktivne i moderne osobe. Tako je zaštitno lice parfema “Sicily” – Monika Beluči, “The One” – Žizel Bundšen, “The One Gentleman” – Metju Mekonahi (Matthew McConaughey), za legendarni “Light Blue” – Marija Vujović i Dejvid Gendi (David Gandy).

kozmetika La Moda Italiana: La Dolce & Gabbana vita

“Najbitniji uspeh je sledeći uspeh.” – Domeniko Dolče

Za reklamne kampanje neretko biraju poznate ličnosti i često ponavljaju svoje modele. Odeću su reklamirale Naomi, Žizel, Alesandra Ambrozio (Alessandra Ambrosio), Madona. U ponudi su tri linije: Dolce&Gabbana, D&G i D&G Junior. Dolce&Gabbana (bez razmaka, za razliku od imena kompanije) je luksuznija kolekcija, koja oslikava stil dizajnera i više se oslanja na klasiku nego na sezonske trendove. U ovoj kolekciji su česti crni korseti i sakoi sa dvoredim kopčanjem koji je ovaj dvojac proslavio. D&G je ležernija linija, namenjena mlađoj i upadljivijoj publici. U ovoj liniji se takođe mogu pronaći i satovi.

kampanja La Moda Italiana: La Dolce & Gabbana vita

“Mi smo luksuzni brend, sa luksuznim cenama.” – Stefano Gabana


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments