Monika Ana Marija Beluči (Monica Anna Maria Bellucci) rođena je 30. septembra 1964. godine u italijanskoj provinciji Umbrija. Odrasla je kao jedinica i u detinjstvu je bila fascinirana italijanskim filmskim divama. Sanjala je da jednog dana postane advokat. Danas je višestruko nagrađivana glumica, svetski seks-simbol i modna ikona. Zovu je “najboljim italijanskim izvozom, još od Sofije Loren.“

Tokom studija prava ulazi u svet manekenstva, kako bi zaradila za džeparac. Njena neosporna lepota nije ostala neprimećena, te ubrzo napušta fakultet kako bi se posvetila modelingu. Knjige je zamenila pistama Pariza i Milana, a ubrzo i filmskom karijerom. Prvu ulogu dobila je u filmu “Život sa sinovima“ (Vita coi figli, 1990), a prvu zapaženu u filmu “Drakula“ (Bram Stoker’s Dracula) Frensisa Forda Kopole (Francis Ford Coppola). Uz lepotu, talenat i rad (redovno je uzimala časove glume), počela je da niže uloge u filmovima italijanske, francuske i američke produkcije. Njeno besprekorno znanje ova tri jezika joj sigurno nije odmoglo. Filmovi poput “Apartmana“ (L’Appartement, 1996), “Malena“ (Malèna, 2000), “Pakt s vukovima” (Le Pacte de Loups, 2001) i “Stradanje Hristovo” (The Passion of the Christ, 2004) su joj doneli svetsku slavu.

malena La Moda Italiana: Monica Bellucci

Zavist je u ljudskoj prirodi.” – Monika kao Malena, izopštena zbog zavisti.

Na snimanju “Apartmana” upoznaje francuskog glumca Vinsenta Kasela (Vincent Cassel) s kojim je u braku od 1999. godine. U toku druge trudnoće slikala se skoro naga za italijansko izdanje magazina “Vanity Fair”. Zašto? U znak protesta protiv zakona koji je samo venčanim parovima dozvoljavao opciju in-vitro oplodnje!

Nedavno je izjavila da je više ne privlače uloge u američkim filmovima. Veruje da su Amerikanci previše opsednuti vitkošću. A Monika je bujna žena – od kose, preko usana, do oblina. Nikada nije bila jedna od mršavica, naprotiv, uživa u hrani. “Kada jedem sa prijateljima, to su trenuci zadovoljstva, kada zaista uživam u životu” – rekla je ova protivnica dijeta. Protivnica je i kompleksa, te je svoje telo u obliku peščanog sata mnogo puta slikala obnaženo za brojne časopise. Kao pobornica prirodnosti, rado se odazvala pozivu francuskog izdanja magazina “Elle” i zajedno sa Evom Hercigovom (Eva Herzigova) i Sofi Marso (Sophie Marceau) se fotografisala bez šminke i bez fotošopa.

elle La Moda Italiana: Monica Bellucci

Stars sans fards – Zvezde bez farbe

Bez šminke, sa mesom na kostima, Monika je godinama na listi najseksipilnijih žena sveta. Ne obožavaju je samo “obični” muškarci sveta, miljenica je i dizajnerima. Iako su njeni počeci manekenstva bili relativno uspešni, saradnju sa većim brendovima je ostvarila tek nakon procvata filmske karijere. Dior ju je angažovao kao modela kolekcije torbi, šminke i kao zaštitno lice parfema “Hypnotic Poison”. Bila je i zaštitno lice italijanskog donjeg veša Intimissimi i reklamirala je Martini Gold.

model La Moda Italiana: Monica Bellucci

“Za mene, ništa nije lepše od ljudskog tela.“

Privatno, u Monikinom garderoberu preovlađuje crna boja. Nosi saten, čipku, krzno. Haljine koje grle njenu figuru, dubok dekolte. Sve to u kombinaciji sa gustom crnom kosom i velikim naočarima za sunce. Zvuči poznato? Zvuči kao Dolce & Gabbana! Nije ni malo čudno što je glumica muza ovog kreatorskog dvojca. Njihovu garderobu nosi privatno, u njihovim toaletama se pojavljuje na crvenom tepihu, čak je i bila zaštitno lice njihovog parfema “Sicily”. Iako nije Sicilijanka, Monika poseduje mediteransku lepotu – taman ten, bujnu kosu (i poprsje), pravilan nos i pune usne. Budući da su žene sa Sicilije večita inspiracija ovim dizajnerima, angažovanje Monike za još jednu kampanju izgleda kao logičan izbor. Trenutno je u toku snimanje za kolekciju za proleće i leto 2012, a Monika na snimanju izgleda kao i u svakodnevnom životu – fantastično!

dg La Moda Italiana: Monica Bellucci

“Dolce & Gabbana žena je jaka, sviđa se sebi i zna da se sviđa i drugima!”


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments