Sofija Vilani Šikolone (Sofia Villani Scicolone) rođena je 20. septembra 1934. godine u Rimu. Otac je napustio porodicu, te se Sofija sa majkom i sestrom preselila kod rođaka u Napulj za vreme Drugog svetskog rata. Živeli su skromno. “Rodila sam se sa dve prednosti – rodila sam se pametna i siromašna.“ Sa četrnaest godina, prijavila se za izbor lepote, i iako nije pobedila, privukla je dosta pažnje. Sa osamnaest je dobila ulogu u filmu “Omiljena“ (La Favorita) i promenila ime u Sofija Loren (Sophia Loren).

sophia loren hat underwear La Moda Italiana: Sofija Loren

Sofija Loren je za 60 godina karijere postala najpozatija i najnagrađivanija italijanska glumica. Publika ju je volela, a naklonost kritike je dobila 1961. godine za De Sikin (Vittorio de Sica) film “Dve žene“ (La Ciociara). Za svoj nastup je osvojila 22 internacionalne nagrade, uključujući i Oskara za glavnu žensku ulogu. To je ujedno bio i prvi put da se ova nagrada dodeli za glumu koja nije na engleskom jeziku i prvi put da tu nagradu dobije Italijanka. Uz takvu odskočnu dasku, internacionalna karijera je mogla da počne. Interesantno je da je Lu Šrejber (Lou Schreiber), predsednik studija “20th Century Fox“ odbio da je zaposli zbog njenog fizičkog izgleda. Sofija je visoka 175cm, a na štiklama i sa karakterističnom natapiranom kosom, viša i od 180cm. To je zadavalo muke njenim muškim kolegama, jer su teško uspevali da izgledaju krupnije od nje. “Muškarci je se boje. Previsoka je, premoćna, previše samouverena.“ – rekao je Lu. Ipak, Lorenova potpisuje ugovor sa studiom “Paramount“ i snima uspešne filmove poput “Arabeske“ (Arabesque) sa Gregorijem Pekom (Gregory Peck) i “Grofica iz Hong Konga“ (A Countess From Hong Kong) sa Marlonom Brandom.

Ceo život je volela jednog čoveka – Karla Pontija (Carlo Ponti), s kojim je bila u braku do njegove smrti 2007. godine. Kada je preminuo, rekla je da se neće više udavati, jer bi bilo nemoguće voleti nekog drugog. Ipak, smatrani su za kontroverzan par. Upoznali su se kad je ona imala 15, a on 37 godina. Venčali su se sedam godina kasnije. Međutim, on je i dalje bio u braku sa prvom suprugom, jer je razvod u Italiji bio nelegalan. Da bi izbegli tužbe za bigamiju, brak je poništen i par je emigrirao u Francusku. Tamo je Karlo uspeo da izdejstvuje razvod i uz francusko državljanstvo su se venčali ponovo. Kao požrtvovana supruga i majka, manje je radila, a više brinula o sinovima. “Majka uvek razmišlja dva puta. Jednom za sebe i jednom za svoje dete.“ – rekla je.

minka5 La Moda Italiana: Sofija Loren

Njena neobična lepota i osećaj za stil su nepresušna inspiracija modnim dizajnerima, trendseterima, frizerima i šminkerima. Smatra se jednom od stilskih ikona pedesetih i šezdesetih godina. Njene karakteristično našminkane “mačije“ oči su jedan od najkopiranijih izgleda. Uz jako našminkane oči i njen mediteranski ten, karmin je neutralan, a kosa razbarušena.

Sofija je jedna od inspiracija dvojca Dolce&Gabbana. Njene elegantnije kombinacije su često bile jednobojne, bele ili crne. Uz zlatan nakit i kovrdžavu kosu, izgled je potpun. Kampanja ovih dizajnera za proleće/leto 2011. je u njenom stilu, čak i manekenke liče na nju!

moda4 La Moda Italiana: Sofija Lorendg4 La Moda Italiana: Sofija Loren

“Ženska haljina mora da bude nalik ogradi od bodljikave žice: da služi svrsi, a da pritom ne zaklanja pogled.“ Takve haljine je i nosila: dekoltirane, pripijene u struku i šire se na dole. Takve haljine je brend Louis Vuitton imao u svojoj kolekciji za jesen/zimu 2010/11.

haljina1 La Moda Italiana: Sofija Lorenhaljina lv1 La Moda Italiana: Sofija Loren

Mešavina printova je ovosezonski trend, a Sofija je veliki ljubitelj printa. Tufne, štrafte, geometrijske šare. Šta god da je vaš favorit, pronađite inspiraciju u nekoj od njenih kombinacija!

print2 La Moda Italiana: Sofija Loren

“Seks-simbol se ne postaje, seks-simbol se rađa kao takav. Ako ste se takvi rodili, bićete takvi i sa 100 godina.“ Danas, sa 77 godina Sofija Loren je i dalje seks-simbol, modna i filmska ikona.

danas3 La Moda Italiana: Sofija Loren

Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments