Naše vreme od osamdesetih godina dvadesetog veka deli čitava jedna generacija. Žene koje su tada imale dvadesetak godina i ispisivale stranice modne istorije, sada imaju ćerke koje su u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama koje diktiraju savremene modne tendencije. Interesantno je napraviti paralelu između vremena naših majki i našeg doba, i videti koliko se moda promenila od njihovih blistavih godina do danas.

Osamdesete godine definitivno su podigle prašinu i iza sebe ostavile brojne polemike. Kritičari ekscentričnog stila oštro su osudili modu i stil tih godina, ali uzevši u obzir činjenicu da moda ima svoje ciklično kretanje i da pred našim očima oživljavaju modni detalji koji se vezuju za prošle dane, postavlja se pitanje da li je sve baš bilo tako loše.

Suština mode osamdesetih donela je veličanje različitosti, ukidanje granica i obaranje tabua. Poenta je bila delovati smelo, spektakularno, upadljivo… Osamdesete kreiraju samouverenu i snažnu ženu koja smelo korača kroz život. Ona postavlja nova modna pravila spajajući najrazličitije detalje koji su pre toga bili nezamislivi i u istoj rečenici, a kamoli u istoj modnoj kombinaciji. Obučena je u upadljive kombinacije jarkih boja, svetlucave i šljašteće.

Period su obeležile visoke štikle, koje su nezaobilazni modni detalj svih razdoblja. Cipele su imale oblik koji ide u špic, i bile su jarkih boja.

Najbolji primer toga ilustruje slika Samante (Samantha Jones) iz popularne serije “Seks i grad” (Sex and the City), na kojoj se junakinja retrospekcijom vraća u dane svoje mladosti.

Slika 178 Mame su kreirale osamdesete, ćerke pišu mod(er)nu istoriju

Samantin look iz osamdesetih

Za usađivanje novog modnog pravca i postavljanje istog na scenu najviše je zaslužan kanal MTV, koji je kroz brojne spotove promovisao nove trendove.

Ikona koja je postavila neke nove modne standarde svakako je bila Madona (Madonna). Njen autfit u spotu za pesmu “Like A Virgin” najbolje oslikava IN devojku tog perioda. Plava raščupana kovrdžava kosa, odevne kombinacije jarkih boja, sa upadljivim nakitom, raznobojnim ogrlicama i mnogo narukvica nanizanih jedna za drugom. Dominantne boje garderobe – plava i zelena, uske helanke ispod haljine, jaka šminka, upadljivo našminkane oči crnim ajlajnerom koji ih uokviruje. Jarkocrveni ruž, koji se decenijama smatra jednim od najseksepilnijih ženskih aduta, i lice posuto tonom rumenila.

Dok se žena osamdesetih godina borila da sruši sve tabue i da pronađe svoje mesto u društvu, žena dvadeset prvog veka rođena je u svetu gde su svi tabui srušeni. Ona se ne bori da osvoji status hrabre i samosvesne osobe, već da ga zadrži. Tačno zna šta želi i nema problem da to i pokaže.

Svakodnevna garderoba današnjice više insistira na skladu i otmenosti nego na napadnom stilu. Drečavost i šarene kombinacije zamenio je sklad boja i njihova sinhronizacija. Umesto da svaki komad garderobe bude upadljiv ili šaren na svoj način, današnja žena se trudi da ima eventualno jedan šareni komad garderobe i da sve ostalo usklađuje prema bojama i tonovima sa njim. Što se obuće tiče, danas imamo trend cipela sa vrtoglavo visokom štiklom, ali se jednako nosi i ravna obuća. Špiceve su uglavnom zamenile oble cipele.

Šminka za svaki dan treba da deluje prirodno i neprimetno. Ukoliko iz nekog razloga želimo da nam šminka bude malo jača, umesto da se jakim bojama naglasi svaki deo lica, insistira se da bude naglašen samo jedan deo. Na primer, ako se stavi malo jača senka na kapke, na usnama neće biti jarkocrveni ruž uokviren tamnom olovkom, nego neki sjaj u prirodnim nijansama. Ključna stvar je da izgled bude umeren i boje usklađene.

Kosa je duga, ravna i ispeglana, ili ravna sa blagim talasima na krajevima.

Mediji dvadeset prvog veka imaju više načina da dopru do krajnjih korisnika i postave trendove. Osim televizije i časopisa, današnji najmoćniji kanal za dolazak do svesti masovne populacije je internet. Mlade generacije sve više i više vremena provode na internetu, gde mogu samo jednim klikom da prate dešavanja i trendove kako u svojoj zemlji, tako i u svetu.

Najupečatljivija modna ikona današnjice je britanska princeza Kejt Midlton (Catherine Middleton). Ona je najbolji primer za to kako su mediji od obične devojke napravili “modnu princezu”. Pre nego što je postala verenica britanskog princa i nakon toga britanska princeza, ona je mogla nesmetano da živi svoj život i da ne razmišlja o poruci koju njeno ponašanje i oblačenje nose. Danas je svaki njen izlazak iz kuće pažljivo propraćen očima javnosti. Njena garderoba postala je omiljeni predmet interesovanja stručnjaka za modu, ali i žena širom sveta. Budući da je njena društvena uloga takva da treba da odaje utisak pristojne žene sa besprekornim stilom, elegantne, otmene i umerene, ona je idol mnogim mladim ženama koje žele da izgledaju kao dame.

Slika 266 Mame su kreirale osamdesete, ćerke pišu mod(er)nu istoriju

Uvek elegantna i nasmejana britanska princeza

Predstavnica modnih trendova današnjice svakako je i Viktorija Bekam (Victoria Beckham). Nekadašnja članica popularne muzičke grupe Spice Girls, danas je uspešna modna kreatorka. Njene kombinacije namenjene su modernoj ženi koja ima stila i želi da deluje glamurozno i elegantno. Suknje i haljine pristojnih su dužina i odgovaraju pripadnicama lepšeg pola koje su dovoljno mlade, ali nisu više tinejdžerke da bi sebe videle u nekim smelim kombinacijama.

Neizostavan modni detalj u njenom garderoberu svakako je i mala crna haljina, koja nikada ne može biti pogrešan izbor. Mala crna haljina uvukla se pod kožu svake žene od kako ju je Koko Šanel (Coco Chanel) predstavila u davnim dvadesetim godinama prošlog veka.

Viktorija ističe umerenost. Smatra da nikada ne treba otkriti previše izborom garderobe, pa tako, ukoliko žena želi da istakne dekolte, neće oblačiti i kratku suknju i obrnuto, ako se ističu noge, gornji deo tela ne sme da bude otkriven. Neumesno je obući se kao da se bavite “najstarijim zanatom” i ne ostaviti ništa mašti. Glavna obeležja njenog stila svakako su cipele sa vrtoglavo visokim štiklama ili platformama, i ogromne naočare za sunce, bez kojih ne napušta kuću.

 Mame su kreirale osamdesete, ćerke pišu mod(er)nu istoriju

Mama u trendu

U priči o modnim ikonama današnjice nezaobilazno je spomenuti i Lejdi Gagu (Lady Gaga), kontroverznu pevačicu koja svojim stilom oduševljava i šokira javnost širom sveta. Modni stil je izgradila po uzoru na Madonu, ali njena ekstremnost daleko prevazilazi Madoninu. Ljudi joj se dive, obožavaju je, istovremeno se pitajući da li treba biti hrabar ili lud da bi se tako pojavio negde. Ne morate da je volite, ali ne možete ostati ravnodušni na ideje i kreativnost koje prikazuje svakim svojim pojavljivanjem.

Teško je biti mnogo bizarniji od osobe koja se pojavi u javnosti u haljini od mesa…

Slika 440 Mame su kreirale osamdesete, ćerke pišu mod(er)nu istoriju

Lejdi Gaga u jednom od svojih najkontroverznijih izdanja

 Izvor fotografija: styleblog.ca, thekit.ca, hellomagazin.rs, nataliax-nataliamycrazybeautifullife.blogspot.com


Nataša Novaković – Nikada ne propušta kafu sa drugaricama, trening, dobru seriju i dobar šoping. Obožava putovanja i otkrivanje nekih novih svetova. Omiljeni su joj dani koji prođu kreativno, ispunjeni brojnim aktivnostima i dragim ljudima. Završila je master studije na Filološkom fakultetu i želja joj je da jednoga bude bude univerzitetski profesor. Ima najboljeg dečka na svetu koga beskrajno voli, i smatra da su ljubav i porodica najvažnije stvari u životu, a da sve ostalo dolazi posle.

Comments