Susreli smo se sa prvim modnim revijama, danas nepoznatim licima i damama za koje nikada ne bismo rekli da su bile modeli. Ljudi su oduvek imali smisla za modu i stil, a veruje se da manekenstvo i modni dizajn postoje kao profesija od 19. veka. Takođe, veruje se da je prvi dizajner koji je imao svoj modni potpis i brend bio Čarls Frederik Vort (Charles Frederick Worth). Kako moda i manekenke ne mogu jedno bez drugog, danas ćemo vam pokazati kako su izgledale prve menekenke…

Uporedo sa nastankom mode kao profesije, nastale su i menekenke. Tada nije bilo preterano važno koliko imaju godina, koji im je obim struka, kilaža ili da li imaju lepo lice. Elegancija i provokativni glamur nisu postojali u 19. veku.

121 Manekenstvo kroz vekove

Manekenke na fotografisanju 1875. godine

Prvi svetski rat je sasvim promenio modu i shvatanje mode. Gabrijela Šanel (Gabrielle Chanel) je otvorila prvi butik u gradiću Dovil, u severnoj Francuskoj. Posvetila je pažnju ukrašavanju žena i koristila je meke i tanke materijale i tkanine. Godine 1924. Žan Pato (Jean Patou) uveo je američke modele na parisku modnu scenu i zahtevao je da budu visoke i mršave.

212 Manekenstvo kroz vekove

Model na fotografisanju za modnu kuću Paquin 1917. godine

Prva poznata menekenka jeste Betina Graciani (Bettina Graziani). Period posle Prvog svetskog rata ogleda se u nastanku modne kuće Christian Dior i potpuno novog izgleda. Najpoznatije manekenke ovog doba bile su Betina, Dorijan Li (Dorian Leigh), Dovima (Dovima) i Suzi Parker (Suzy Parker).

312 Manekenstvo kroz vekove

Betinu je fotografisao Henri Klark za kolekciju jesen i zima brenda Lanvin 1951. godine

412 Manekenstvo kroz vekove

Dorijan Li je fotografisao Henri Klark za kolekciju proleće i leto brenda Jacques Heim 1955. godine

Tokom posleratnog perioda, visoka moda je postajala sve popularnija, ali je ujedno nastao i novi pravac “prêt-à-porter”.

59 Manekenstvo kroz vekove

Stilista Rafael vrši izmene kostima iz kolekcije za proleće i leto 1951. godine

Tokom pedesetih i šezdesetih godina modna scena se u potpunosti promenila. Naglasak se stavlja na luksuzan i glamurozan izgled. Novi fotografi Helmut Njuton (Helmut Newton) i Gaj Bordin (Guy Bourdin) ističu seksepilnost žena i tokom fotografisanja im daju raznolike uloge – od porcelanske lutke do fatalne žene.

65 Manekenstvo kroz vekove

Ekscentrično i neobično upakovana lutka... Model Nikol Majer u leto 1978. godine

Vremenom se seksepilnost i nago telo sve više traže. Najpoznatije manekenke devedesetih godina bile su Stefani Sejmor (Stephanie Seymour), Sindi Kraford (Cindy Crawford) i Kejt Mos (Kate Moss).

73 Manekenstvo kroz vekove

Kejt Mos fotografisala je Korin Dej 1990. godine

Od 2000. godine manekenke su popularizovane više nego ikada… Naslovne stranice, bilbordi i televizijske emisije sve više su okrenute modelima i njihovom zanimanju. Supermodeli moraju da imaju savršeno lice, liniju, držanje, ponašanje i stav… Ali i sve manje odeće…

82 Manekenstvo kroz vekove

Kristen je fotografisao Majls Albridž 2009. godine

Izvor fotografija: vogue.fr


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments