UUU Marina Erdeljan Kako definišeš modu?

Moda je umetnost. Moda je glamur, elegancija, pečat određenog vremena. Moda je takođe i “nije imati nego umeti”, ali ja svakako doživljavam modu kao način da se svi mi istaknemo kao individue ili pak uklopimo u društvo.

Da li sebe smatraš devojkom od stila?

Stil je večan a moda je prolazna, tako makar kažu. Svoj stil bih sada okarakterisala kao poprilično jednostavan. Volim što mirnije i svedenije boje. Važno mi je da nosim nešto u čemu se dobro osećam. Detalji su mi veoma važni.

Gde volis da kupujes?

Imam priliku da dosta putujem, i svaki “izlet” doživljavam kao priliku da obnovim svoju sezonsku garderobu. Najviše volim rasprodaje u Londonu, a ovog meseca ću skoknuti u komšiluk, jer ipak zima je na vratima, a kaputa i čizama nikad dosta.

S obzirom da si skoro došla iz Azije, kako upoređuješ modu u Evropi sa modom Dalekog istoka?

Kao sto sam već rekla, moda je glamur, tako da, ko može sebi da priušti brendiranu garderobu, koja je u celom svetu identična, upada u šablon modnih svetskih standarda. Mada Azija je egzotičan kontinent koji se po svemu razlikuje od Evrope, pa samim tim i po modnim stilovima. Socijalno materijalne razlike društva su ogromne, tako da na ulici možete videti ljude obučene u najobičnije krpe, polugole ili one koje prate svetske trendove. Međutim, interesantno je da se većina srednjeg staleža ipak okreće modi prilagođenoj azijskom tržištu, pa možete videti i razne fluorescentne boje, animal printove koji preovlađuju modnom kombinacijom, materijale sumljivog porekla, neukusno ukombinovane stilove. I sve to vam se čini jako čudno, a možda i nije, ipak je to drugi kraj sveta.

Koji je tvoj omiljeni brend i zašto?

Nemam omiljeni brend. Modu ne pratim slepo. Od toga kako neko nosi stvari, odnosno onog da li to uopšte zna da radi, zavisi kako će izgledati u tome, sebi i drugima. Kada kupujem odeću, veoma obraćam pažnju na kvalitet, materijal i boju i trudim se da sve prilagodim svom senzibilitetu.

Moda kod nas?

Da li pričamo o modi u Srbiji ili modi na ulicama Beograda? To su dve dijametralno različite stvari. Naši modni dizajneri su odlični, trude se da ostave svoj pečat u vremenu. Ali nažalost naši ljudi nisu uvek u mogućnosti to da isprate. Nama su nametnuti određeni brendovi koji su svugde u svetu namenjeni srednjem staležu, a ovde kod nas visoko srednjem staležu. Danas je luksuz kupiti komad garderobe u nekom brendiranom butiku, još ako je malo povoljniji, videćete mlade ljude, klonove kako šetaju gradom. Tužno je jer većina jednostavno ne ume…A nije imati, nego umeti!

Koji je tvoj omiljeni komad garderobe?

Obožavam majice. Osim što su lagane, veoma su praktične i lako se kombinuju u svim godišnjim dobima.

Da li imas neki komad garderobe koji ti donosi sreću na prvom sastanku?

Ne.

Koje boje najčešće nosiš?

Crnu, iako nije boja.

Šta je uvek u trendu, a šta je to što je ove zime must have?

Dobre farmerke su uvek in. Takođe nećete pogrešiti ako se pridržavate pravila “ne više od tri boje”. Svake zime pa i ove treba imati dobre kožne čizme i veliku torbu, bež ili braon su odličan izbor.

Šta je kič u odevanju?

Kič je danas svakodnevna pojava. Dovoljno je izaći na ulicu i zanemeti od neukusa i kiča. Kič je neumeće kombinovanja stvari sa primesama vulgarnih detalja.

Dopuštaš li sebi po neki izlet u kič?

S obzirom da sam pristalica minimalizma, teško!

Comments