img1 Markiza Luisa Casati – najskandaloznija žena svoga vremena!

Markiza Luisa Casati je bila nasledinica,veleposednica, mecena i muza. Obožavala je umetnost i pod svojim okriljem  je uvek imala najpoznatije fotografe, pisce i slikare. Smatra se da je upravo ona, posle Kleopatre i Device Marije, žena koja je najviše zastupljena u umetnosti. Njene lude žurke, nubijske sluškinje obojene zlatom, neobični ljubimci i život na visokoj nozi su već postali legenda.

Luisa Casati je rođena 1881. u Milanu u izuzetno bogatoj porodici. Otac joj je bio tadašnji najveći proizvođač pamuka. Kao mlađa od dve ćerke, njena urođena ljubav prema umetnosti je bila dodatno rasplamsana čestim posetama galerijama i izložbama.

1 Boldini La Marchesa Luisa Casati 19081 Markiza Luisa Casati – najskandaloznija žena svoga vremena!

Jako rano je izgubila majku (sa 13 godina), potom, dve godine kasnije i oca. To je nju i njenu sestru učinilo najbogatijim ženama u Italiji tog vremena. Nedugo posle toga se udala za mladog milanskog plemića i posle godinu dana dobila ćerku. Predvidiv brak i miran život nije mogao da zadovolji njenu nemirnu prirodu i ona se upustila u aferu sa jednim italijanskim piscem koji je kasnije likove u svojim delima gradio upravo po njoj… Ovo je bio samo početak onoga što će se danas pamtiti kao život Luise Casati.

Živela je na visokoj nozi na relaciji Venecija-Pariz-Kapri. Kupovala je vile od kojih je zastajao dah, ekstravagantan nakit, priređivala lude maskembale koji su se prepričavali, upoznavala i oduševljavala najveće aristokrate tog vremena (Luciano Visconti, Coco Chanel, Jean Cocteau). Koliko je bilo dekadentna govori u prilog činjenica da je nosila živu zmiju oko vrata kao ogrlicu, krzno na golo telo, a kao ljubimca je imala pantera! Upravo će taj panter poslužiti kao inspiracija za čuvenog Cartierovog pantera.

cartier 01 Markiza Luisa Casati – najskandaloznija žena svoga vremena!

U sklopu svog doma u Parizu imala je galeriju sa više od 130 svojih portreta. Posmatrala je sebe kao živo umetničko delo. Smatra se da je svoje bogatstvo nesebično delila sa umetnicima da bi na taj način obezbedila sebi besmrtnost kroz slike i skulpture.

casati Markiza Luisa Casati – najskandaloznija žena svoga vremena!

Zahvaljujući raskalašnom životnom stilu koji je trajao 30 godina, bila je dužna čak 25 miliona dolara! Da bi izmirila dug  bila je prinuđena da svoje stvari i umetnine prodaje na aukciji, na kojoj se nadmetala i Coco Chanel. Neka od tih dela su sada u galerijama, ali velikoj većini, na žalost, ne može se ući u trag…

Postoje dve verzije o tome kako je provela poslednje godine života. Po jednoj je živela istim žarom uz finansijsku podršku svoje dece i lojalnih prijatelja, a po drugoj je završila život u najvećoj bedi.

Ovo je bilo delić priče o famoznom životu markize Luise Casati. Više o njoj možete saznati ovde.

I  posle toliko godina ona ispiriše! Pogledajmo kako je inspirisala Johna Galliana za kolekciju iz 1998. godine.

Dior Couture Markiza Luisa Casati – najskandaloznija žena svoga vremena!markiza Markiza Luisa Casati – najskandaloznija žena svoga vremena!


Mina Božović je ekonomista i veliki zaljubljenik u modu i dizajn. Obožava svoju porodicu, prijatelje i dečka i ne bi ih menjala ni za šta na svetu. Trenutno u potrazi za cool dečijom odećom za svoje obožavano kumče. U slobodno vreme uredjuje svoj blog Fashion Affairs . Ne veruje u bajke, ali veruje u svoje snove. Omiljena rečenica: “Life is what you make it so let’s make it memorable!”

Comments