Prošli ste kroz razne izazove i mračne periode i dobro vam ide – to je verovatno istina, ali nije vam potrebno samo ohrabrenje, već i redovno mentalno deponovanje nakupljenog emocionalnog, mentalnog i energetskog otpada.

U našem umu i telu gomila se mentalni i emocionalni otpad – povrede, traume, neisprocesuirana osećanja, otpaci svih briga koje su nas opterećivale. Sve je to energija koja je izgubila fluidnost i protočnost i nosi nisku vibraciju i održava se negativno na fizičkom nivou. Glavobolje, uznemirenost, nesanica, bol u želucu, anksioznost, remete vaše blagostanje čak i kada uspevate da ih držite pod kontrolom.

Da biste bili uspešniji u tome, isprobajte praksu upravljanja energetskim otpadom i počnite redovno da obavljate mentalno deponovanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Kako izgleda mentalno deponovanje

Odlaganje mentalnog otpada je u suštini zapisivanje svega što uzorkuje preopterećenost, anksioznost, stres. Ideja je da na taj način stvorite prostor u svom umu, da bolje organizujete misli i ideje ili da ih otpustite.

Savremena istraživanja pokazala su da mentalno deponovanje pomaže u smanjenju kognitivnog opterećenja, a zapisivanje misli poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Ovo je jednostavna praksa, za koju vam treba olovka i papir i desetak minuta vremena – ali njen učinak može napraviti veliku razliku.

Kako da deponujete mentalni otpad

Mentalno deponovanje nije strogo struktuirano i može uključivati pravljenje liste obaveza, spiska namirnica, razmišljanje o razgovoru, postavljanje prioriteta i ciljeva, razmatranje briga i strahova, pravljenje akcionog plana, razmatranje nekog predstojećeg događaja ili bilo šta šta o čemu stalno mislite i što vam ne da mira.

Mentalno deponovanje možete izvesti i uz pomoć crtanja i davanja oblika stvarima koje vas opterećuju, ako vam je lakše da se tako izrazite. Poenta je da to izbacite iz glave, odložite ga na papir, jer vam to daje osećaj da ste napravili red i da ste se nečega oslobodili. Kada to uradite, možete bolje shvatiti šta vas opterećeuje i stresira i možda shvatiti šta je sledeće što treba da preduzmete.

Mentalno čišćenje treba redovno da radite – u doba dana kada vas stigne stres ili se poveća anksioznost, kao i uvek kada se osećate preplavljeno i rasuto. Tada samo zastanite na pet minuta i zapišite sve i bilo kakve uznemirujuće i opterećujuće misli.

Pročitajte i ovo: Šta je FOMO (strah od propuštanja) i kako može narušiti vaše mentalno zdravlje?

Jutarnje mentalno čišćenje

Prvo izlivanje svih svojih misli na papir, može biti posebno korisno ako se suočavate sa anksioznošću na početku dana, kao i ukoliko želite da budete produktivni i fokusirani tokom predstojećeg dana. Ova vrsta deponovanja mentalnog otpada može uključivati i pravljenje spiska obaveza i dnevnog rasporeda.

Mentalno deponovanje prilikom učenja

Mentalno deponovanje može biti korisno kada učite  novu veštinu, ili pokušavate da razumete neki novi koncept. Pošto zapisivanje poboljšava sposbonost pamćenja, ovaj alat će vam biti koristan, na primer, dok pokušavate da usvojite novu proceduru na poslu, ili se pripremate da nešto izložite i prezentujete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Pozitivno deponovanje

Ne odnosi se svako mentalno deponovanje na kanalisanje negativnosti – ovaj alat možete koristiti i da podstaknete i istaknete pozitivna osećanja.

Redovno praktikovanje zahvalnosti je, na primer, vrsta pozitivnog mentalnog deponovanja. Uzmite vremenski okvir od destak minuta da zapišete što više stvari na kojima ste zahvalni i da tu zahvalnost zaista osetite.

Znaci da vam je potrebno odlaganje mentalnog otpada

Možda ste navikli da funkcionišete pod opterećenjem, ili ne znate šta bi moglo da vam pomogne kada ste pod pritiskom. Isprobajte mentalno deponovanje ako ste stalno pod stresom, ili s vrtite u krug oko nekog pitanja ili problema, ne uspevajući da sagledate rešenje, ako imate problema da postavite prioritete, imate više negativnih misli nego inače, gubite pojam o svojim ciljevima ili morate mnogo da naučite u kratkom roku.

Prosto uzmite olovku i papir i upotrebite ih da sve što vas brine, zbunjuje, opterećuje i muči uobličite u reči. To nije isto kao pisanje dnevnika, koje podstiče samorefleksiju, već je otvaranje sigurnosnog ventila, ispuštanje pare – mentalno deponovanje je odlaganje na papir svega što ne želite da držite u svojoj glavi, koje vam pomaže da sredite misli i steknete mentalnu jasnoću.

Pročitajte i ovo: Mentalno čišćenje: Ove misli i stavovi ti nisu potrebni

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments