5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Meri Kvant (Mary Quant) i Tvigi (Twiggy Lawson) donele su revoluciju u modi. Meri je uniformnost mode pedesetih zamenila mini suknjom, šarenim čarapama i vrućim pantalonicama, dok je čuvena Tvigi, dotadašnji ideal, Merilin Monro (Marylin Monroe), zamenila mršavicom skoro dečačke konstitucije, a raskošne plave lokne kratkom, muškom frizurom.

mary quant 030510 landov m Mini suknja i osobe koje su promenile modu

Meri Kvant, rođena 11. februara 1934, bila je dizajner i modna ikona šezdesetih. Svoje kreacije prodavala je u butiku Bazar u Londonu. Prva mini suknja se rodila i prodata je u ovom butiku 1962. godine, a dobila je ime po Merinom omiljenom automobilu Mini.  Za svoj izum govorila je da je praktičan i oslobađajući, po njoj mini suknja je “dozvoljavala ženama da trče za autobusom”. U posleratno vreme nije postojala moda za tinejdžere, niti je iko o tome razmišljao. Pokušavajući da razveseli tmurnu garderobu svojih drugarica, Meri je minić uveseljavala šarenim čarapama. Internacionalni bum koji su njeni modeli izazvali doveo je do toga da ostali tradicionalniji dizajneri prihvate ove ideje i prilagode svoj stil novom tinejdžerskom tržištu. Meri se nije plašila eksperimentisanja. Njene kreacije kao što su haljine sa plastičnim kragnama, streč čarape svih boja i dezena ili plastične kabanice postale su obavezan deo londonskog stila, a Meri Kvant sinonim za trendi i moderno. Uprkos svojoj popularnosti, govorila je: “Londonske devojke su izmislile mini. Ja sam pravila jednostavnu, mladalačku garderobu koja olakšava kretanje, skakanje i trčanje. Dužinu su određivale same mušterije. Suknje koje sam ja nosila bile su veoma kratke, a mušterije su vikale kraće, kraće!” Kada se pojavila mini suknja njena dužina bila je daleko iznad kolena, ali ne više od 10cm ispod guze, parnjak joj je bila mini haljina, a kasnije su se pojavili i ekstremi kao šte je mikro suknja i kratki šorts.

tumblr lhv11u2FP11qbeumgo1 400 Mini suknja i osobe koje su promenile modu

Da biste nosili mini suknju ili haljinu i kratki šorts, morali ste da budete tvigi. Za potiskivanje rasnih žena sa bujnim oblinama zadužena je upravo Tvigi (Twiggy). Rođena je 1946. godine kao Lesli Hornbi (Leslie Hornby), otpočela je svoju karijeru već sa 16 godina i bila je jedan od prvih internacionalnih supermodela šezdesetih i sedamdesetih. Zbog dečačke građe dali su joj nadimak Štapić (Sticks), da bi ga zamenili sa Tvigs (grančica) i konačno došli do Tvigi. Njena popularnost je bila tolika da je 1967. godine napravljena Tvigi Barbi lutka i Tvigi društvena igra. Njoj dugujemo i promenadu mršavih manekenki i mamino “nisi baš tvigi”. Osvojila je publiku anđeoskim licem, krupnim očima i dečačkom građom. Sve devojke su želele da ostave bokove i grudi kod kuće, ošišaju svoje duge kose, obuku vruće pantalonice ili haljinicu i postanu Tvigi. Do tada moderne obline kao u Merilin Monro pale su u zaborav. Moda se dalje menjala, bujne grudi su se vratile u modu sa popularnim silikonima, frizura je stvar ličnog izbora, ali mršavost i mini suknjice su zadržale svoje mesto.


Sandra Stefanović je devojka sa vrelog asfalta, ali hladne glave, bez dlake na jeziku i totalno nema vremena za gubljenje!

Editors choice