Ukoliko živite u stanu kome vidno fali prostora i čistine, i koji vas prosto guši svim svojim sitnicama, bojama, dezenima, printovima, detaljima, jastucima.. možda je vreme da napravite nagli i veliki preokret. Iz ekstremnog haosa pređite u minimalizam, i rešite se svih onih nepotrebnosti koje vas ometaju. Ovaj prelazak iz jednog sveta u drugi možda vam se neće činiti lakim, ali jednom kad mu se prepustite, verujte nam sve će brzo doći na svoje. Ako niste najsigurniji kako da ovoj promeni pristupite i kako da se adekvatno inspirišete pri kreiranju minimalističkog enterijera, u nastavku teksta imamo nekoliko korisnih saveta za vas. Pridržavajte ih se i za čas ćete postati minimalista!

Kombinujte crnu, belu i sivu boju

Ukoliko želite da vam stan bude minimalistički uređen, ali ste početnici u tome, pa i dalje niste sigurni kako da ukombinujete boje – možda je najbolje da ih za početak skoro sasvim izbacite. Fokusirajte se na crnu, belu i sivu boju, koje se međusobno sigurno uklapaju, a koje će vašem domu dati mirnu i elegantnu atmosferu. Svakako, iako su u pitanju samo tri boje, nijanse medju njima postoje, kao i printovi koji ih kombinuju – tako da vam stan sigurno neće izgledati monotono.

Ako i dodate boju – neka bude neka “iz prirode”

Ipak, ukoliko niste spremni da se u potpunosti rešite boje, što takođe razumemo – pokušajte da u stanu od boja zadržite one koje se mogu naći u prirodi, kao što su boja zemlje, cigle, terakota, ili pak zelena boja biljaka, koju možete zadržati upravo time što ćete ispuniti prostor njima. Biljke su savršen detalj koji će upotpuniti vaš minimalistički prostor, a možete ih rasporediti u različitim saksijama, među kojima će neke biti crne ili bele, a neke u zemljanim bojama.

Birajte crno-bele printove

Još jedan način da uredite i unapredite svoj prostor je da ga ukrasite umetničkim delima i grafičkim printovima, a ako želite da se zadržite na minimalističkom stilu, neka printovi koje odaberete budu takođe u crno-beloj tehnici. Možete se, ako ne želite ilustraciju, odlučiti i za fotografiju betonske arhitekture ili kamenja, koja ne mora biti u crno-beloj tenici fotografisana jer će već sama po sebi biti dosta neutralna.

Nek fokus bude na geometriji

Poznato je da geometrija i minimalizam idu jedno uz drugo, a neobični geometrijski oblici nameštaja, polica, stolova ili jednostavno ukrasa, umnogome će doprineti autentičnosti vašeg ličnog prostora. Jednostavna romboidna polica može učiniti mnogo, a savršen je detalj koliko i praktičan. U njoj možete držati knjige ili ploče, ili nešto treće po želji, a može vam jednostavno stajati i kao prazan ukras – u vidu neobične prostorne skulpture.

Comments