Počnimo sa malo teorije. Mobbing je engleska reč i potiče od glagola to mobb što znači prostački napasti, nasrnuti.

Mobing predstavlja određen vid uznemiravanja i šikaniranja na radnom mestu, kada jedna osoba psihički (moralno) ponižava drugu osobu sa ciljem omalovažavanja njenog ugleda, časti, dostojanstva i integriteta, pa sve do eliminacije sa radnog mesta.

Koliko ste samo puta čuli u poslednje vreme kako se šef “izdrao” na svoje zaposlene, pretio im otkazom, vređao ih ili diskriminisao na određeni način? Ili sami doživeli isto?

Mobing je jedno od fenomena koji nas, čini mi se, vraća u početke ljudskog ponašanja i bitisanja. Nismo mi odmakli dalje od prastarih vremena kada su se na ovaj način “rešavale stvari”. Ali zašto od tradicije uvek pokupimo samo najgore? Prihvatili smo sve sisteme vrednosti savremenog društva, pomerili smo granice kada su u pitanju seksualno opredeljenje, tolerišemo razlike i u stanju smo da se sve više družimo sa onima koji nisu iz naše klase, ali da smo skloni potcenjivanju zaposlenih i omalovažavanju njihovih ličnosti ne odustajemo. Nije meni čudno to što neki ljudi to rade, to mi je jadno, da vam kažem, ali zašto o tome ćutimo?! Bojimo se da ćemo dobiti otkaz na radnom mestu koji smo i ovako teškom mukom dobili? Nećemo da se zameramo šefu, jer mu je samo bio loš dan? Vaspitavani smo po principu “Ćuti i trpi”? Mislite da to rade u svim kompanijama, pa što bi vaša bila izuzetak?

Mobing 2 Poslovne pustolovine: Mobing na radnom mestu

Šta god da je razlog tako devijantnog ponašanja vašeg šefa vaše ponašanje u stanju “trpljenja” još je devijantnije.

Ne kažem da sada treba da se okrenete, prijavite šefa i izgubite posao preko noći davanjem otkaza. Ne. Nikada nisam bila pristalica radikalnih poteza u životu, uostalom oni su ionako samo posledica neiskustva.

Naučite da se postavite. To je ključ.

Ukoliko vam se šef obrati na veoma neprijatan način prvi sledeći put kada budete imali priliku da porazgovarate sa njim jasno mu stavite do znanja da to nije bilo u redu.

Pokušajte uvek u životu, pa i u ovim trenucima da ostanete pribrani i da držite do sebe. Koliko vi budete držali do sebe, to će se nekako uvek kao odraz u ogledalu reflektovati i na stav koji okruženje ima o vama. Dakle moj savet vam je da i pre nego što sebe dovedete u neprijatnu situaciju sa bilo kim na poslu stvorite određeno poštovanje i uvažavanje. A to ćete stvoriti predanim radom i kolegijalnim i profesionalnim odnosom prema svima u firmi. U takvoj situaciji teško da ćete sebe dovesti u mat poziciju iz koje nema drugog izlaza nego napustiti firmu. Dakle, radite na sebi. Mislite na sebe i uvažavajte okruženje.

women bullying women 660x450 Poslovne pustolovine: Mobing na radnom mestu

Ukoliko vam se i nakon svega navedenog ipak desi neprijatna situacija odluku o tome prijaviti ili ne, dati otkaz ili ne, odlučite sami. Vaš posao je isključivo vaša stvar.

Borite se za svoje mesto pod suncem. Borite se za svoje mesto u kompaniji. Budite radni, vredni, zaslužite poštovanje. Svako odgovara za svoje postupke, pa i vaš šef za svoje.

Milica Popović

Comments