Ukoliko pripadate mlađim generacijama, gotovo je sigurno da niste upoznati sa likom i delom voljene engleske princeze Dajane (Diana Spencer). Ukratko, Dajana je bila žena čija je životna priča ponekad podsećala na bajke o princezama, a ponekad na romane Sidnija Šeldona (Sidney Sheldon). Bila je požrtvovana majka Vilijama (William) i Harija (Harry). Prevarena supruga i supruga koja je varala. Ikona stila osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Stalna meta tabloida. Ljubimica umetnika i muza dizajnera. Prijateljica mnogih muzičkih i filmskih zvezda. Lepa, prefinjena, harizmatična.

Britanci su je obožavali! Ipak, sa kraljevskom porodicom je bila u stalnom sukobu. Smetao im je njen buran ljubavni život, a posebno skandaloznom smatrana je njena veza sa Dodijem Fajedom (Dodi Fayed), sinom moćnog milijardera Mohameda Al-Fajeda (Mohamed Al-Fayed). Sa Dodijem je i nastradala 31. avgusta 1997. godine u stravičnoj automobilskoj nesreći, u jednom pariskom tunelu, dok su bežali od paparaca. I danas je njena smrt predmet jedne od najčuvenijih teorija zavere – mnogi i dalje misle da je Dajana zapravo ubijena, jer britanska kruna nije mogla da dozvoli da se jedna engleska princeza uda za muslimana.

Dajanu je oplakao ceo svet, a britanski “Vogue”, čije naslovnice je krasila i ranije, odlučio je da joj oda počast u svom oktobarskom izdanju 1997. godine. Na naslovnici je sjajna fotografija Patrika Demaršelijea (Patrick Demarchelier) iz 1994. godine. Dajana, princeza od Velsa, odevena u jednostavnu, elegantnu haljinu Valentino, izgleda prefinjeno i ženstveno. Ipak, najbolji aksesoar na ovoj fotografiji je njen prepoznatljiv osmeh i energija kojom zrači! I danas ova naslovnica važi za jednu od najboljih u istoriji ovog časopisa.

slika 16 Moda na naslovnici: U čast jedinstvene Lady Di

“Vogue UK”, oktobar 1997. godine: Voljena engleska princeza

Izvor fotografija: vogue.co.uk


Milica Rančić nije stručnjak po pitanju mode. Ali je pasionirani zaljubljenik u istu! Pa, iako je u realnom životu inženjer, ona sanja o big deal poslu u modnoj industriji u… Njujorku, Parizu, Londonu, Milanu? Svejedno! Sklona je neosnovanom optimizmu. Kreativac, emotivac. U slobodno vreme ima punu tastaturu posla i glavu ideja, te ponešto žvrljne o cipelama, modnim časopisima, putovanjima i drugim lifestyle poslasticama na svom bloguTulips and Lipsticks.

Comments