Neodoljivo1 Moda u ogledalu šezdesetih

Vesele šezdesete!

Izložbom “Moda u ogledalu šezdesetih” Etnološko odeljenje Narodnog muzeja u Čačku prvi put kreće u istraživačke poduhvate vezane za savremenije teme. Autorka izložbe je etnolog Snežana Šaponjić Ašanin, muzejska savetnica. Tokom septembra i oktobra 2011. izložba je postavljena u Muzeju Vojvodine.

Šetajući ovim nepopularnim prostorijama, zanimljivo nam je bilo što smo mogli da vidimo pored odeće za odrasle, i odeću za decu, predmete koji su činili enterijer šezdesetih, pa čak i poneki časopis (čija je tema svakako u skladu sa predmetom pored kog je izložen).

Manje zanimljiv, ali edukativan momenat izložbe jesu tekstići, takođe uramljeni, kojima autorka izložbe podvlači šta je tih godina bilo totalno in:

MINI MODA

Jedno vreme je Velika Britanija zauzela kormilo modne piste. Njena modna kreatorka Meri Kvant (Mary Quant), u želji da odbaci osećaj stida i smernosrti, lansira 1965. godine prvu mini suknju. Živela Meri!

Zenstvenost imperativ u svakom vremenu Moda u ogledalu šezdesetih

Ženstvenost je uvek imperativ.

SIMONIDA HALJINA

Iako je izazvala polemike različite sadržine, “Simonida” je privukla pažnju javnosti mimo svih očekivanja. Žene svih profesija prihvatajući modni stil haljine pribegavaju alternativnim rešenjima, tako da po ugledu na “Simonida” haljinu prave manje ili više uspešne kopije.

Potpuni osvrt1 Moda u ogledalu šezdesetih

Potpuni osvrt na modu tog vremena.

KUKIČANE BLUZE OD PAMUČNOG KONCA

Izrađivane su kukičane bluze od pamučnog konca, najčešće svetlijih tonova. Nošeni su i šalovi pravougaonog ili trouglastog oblika.

Torbe 60tih1 Moda u ogledalu šezdesetih

Ženske torbe i tašne šezdesetih

ŽENSKA TAŠNA

I tada je bila nezaobilazan modni detalj, bilo da se otvarala “na makaze” ili “na preklop”. Za elegantne prilike uvek je tu bila “pismo” torba.

Svetsku modu šezdesetih obeležili su: Kristijan Dior (Christian Dior), Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent), Pjer Karden (Pierre Cardin), Roberto Kapući (Roberto Capucci), Barbara Hulanicki.

Inspirisan pomenutim Kristijanom Diorom, Aleksandar Joksimović, “prvi personalizovani modni dizajner Jugoslavije” i takođe prvi dizajner koji je na našim prostorima od revije napravio svojevrstan spektakl, je, vinuvši se na svetsku modnu scenu, prvi u našoj zemlji uveo tematsku kolekciju “kao motiv za slobodno nadahnuće”.

I danas IN Moda u ogledalu šezdesetih

"Ostaci" stila šezdesetih - danas


Ivana Miljak jeste obožavalac krpica, štiklica i torbica, ali to svakako nije ono što je razlikuje od većine žena. Kombinacije poput: kapuljača + biseri, štikle + dukserica, haljina + kravata jesu.

Comments