20090216 combs8 33 Modna subkultura: Lolita

Lolita je modna subkultura poreklom iz Japana koja je pre svega nastala pod uticajem viktorijanske odeće, kao i kostima iz rokoko perioda. Lolita je ovim postala jedinstvena moda dodavanjem gotičkih i drugih originalnih elemenata. Evoluirala je u nekoliko različitih stilova i postala popularna subkultura u Japanu. Lolita izgled se sastoji prvenstveno od suknje ili haljine, dužine do kolena, kapice (headdress), bluze, podsuknje, čarapa ili dokolenica i “rocking-horse” platformskih cipela ili cipela sa visokim potpeticama.

Iako je poreklo Lolita mode nejasno, verovatno je pokret počeo u kasnim 70-im kada su poznate marke, uključujući Pink House, Milk i Angelic Pretty počele sa prodajom odeće koja se može smatrati “Lolita” po današnjim standardima. Ubrzo nakon toga došao je Baby, The Stars Shine Bright i Metamorphose Temps de Fille. Devetesetih godina Lolita moda je postala više priznata, sa porastom popularnosti bendova kao što su Malice Mizer i drugih Visual Kei (ili vizualni tip) bendova. Ovi bendovi nosili su zamršene kostime koje su i njihovi fanovi počeli usvajati kao sopstveni stil. U Lolita modi, opšte je prihvaćeno da se “Lolita” ne odnosi na čuveni roman Vladimira Nabokova. Pristalice se predstavljaju više kao viktorijanska deca ili porcelanske lutke i više vole da izgledaju “slatko” ili “lepo” nego “seksi”. Iako postoje Lolite koje se slažu da termin “Lolita” nema nikakve veze sa seksom, pravo da se donese odluka u vezi toga je do pojedinca.
Ime je ironično, jer je moda stvorena da se bori sa izlaganjem tela i kože u današnjem društvu, posebno kod mladih žena. Lolita moda se čak može smatrati pokretom u kojem se devojke, u rasponu od pred-tinejdžerskih godina do kraja dvadesetih, sa aktuelnim modama bore skromnošću. To omogućava ženama da se osećaju mladim, lepim i nepristupačnim, u zavisnosti od tipa Lolita devojke koju izaberu da budu.

Tipovi stila:

Gotik Lolita – ponekad skraćeno na GothLoli, predstavljaju kombinaciju gotičke i Lolita mode. Moda je nastala krajem 1990-ih i bilo je špekulacija da je nastala kao “socijalna reakcija” na Japansku Gyaru modu. Međutim, mnoge pristalice gotik Lolite modno su inspirisane muzikom, naročito Visual Kei “vizualnom rok žanru” u kojem muzičari kombinuju rok muziku sa vizuelnim efektima i kostimima.
Gotik Lolita moda odlikuje tamnijom šminkom i odećom. Crveni ruž i mračne ili uredno definisane oči, napravljene pomoću crnog krejona su tipični stilovi. Iako je gotička šminka povezana sa belim prahom za lice , ovo se obično ne odobrava u Lolita modi. Kompleti su obično tamnih boja kao što su crna, tamno plava i ljubičasta. Kao i kod nekih zapadnih gotičkih stilova, nakit sa krstom i drugi verski simboli se takođe koriste kao aksesoari gotičkog Lolita stila. Ostali aksesoari u gotičkom Lolita stilu su torbe i tašne koje su često u obliku slepih miševa, kovčega i krsta.

Slatka Lolita – takođe poznate kao Ama-Loli u Japanu, pod jakim su uticajem rokoko stila, kao i odeće iz viktorijanskog i edvardijanskog doba. Fokusirajući se na detinjaste i fantazijske aspekte Lolite, stil slatkih Lolita usvaja osnovni Lolita format i koristi svetlije boje i teme dečijih fantazija u svom dizajnu.
Šminka je slična onoj korisćenoj u većini Lolita stilova. Naglašen je prirodni izgled, da pomogne održavanju dečijeg imidža i osećaja Lolita. Kompleti se sastoje od pastela, amrelčine ili drugog šarenog printa, čipke, mašnica i trake da se naglasi ljupkost u dizajnu. Popularne teme među slatkim Lolitama su reference na Alisu u zemlji čuda, voće, slatkiše i klasične bajke. Nakit često odražava ovu temu fantazija. Headdress kapice i mašnice su popularni aksesoari za kosu kod slatkih Lolita. Torbe i tašne su često veoma slatke, dizajnirane za male princeze, u obliku jagoda, kruna, srca, i plišanih igrački. Primeri brendova slatkih Lolita su Angelic Pretty, Baby, The Stars Shine Bright i Metamorphose Temps de Fille.
 

Klasična Lolita- klasična Lolita je zreliji stil Lolita koji se fokusira na barok, regency i rokoko stilove. Boje i šare korisćene kod klasične Lolite mogu se shvatiti kao dizajni negde između gotičkog i slatkog stila. Ovaj stil se može posmatrati kao sofisticiraniji, zreliji Lolita stil zbog korišćenja malih, zamršenih šara u dizajnu, kao i skromnijih boja fabrika u ukupnom dizajnu. Dizajni koji sadrže a-linije i “carski-struk” se takođe koriste da dodaju zrelijem izgledu klasičnog stila. Većina klasičnih Lolita kompleta, međutim, još uvek se drže osnovnog Lolita kalupa. Cipele i aksesoari su manje kapriciozni i više funkcionalni. Nakit sa kompleksnim dizajnom je takođe uobičajena stvar. Šminka korisćena kod klasičnih Lolita je često prizemljenija verzija šminke slatkih Lolita, sa naglaskom na prirodne boje. Primeri brendova klasične Lolite su Juliette and Justine, Innocent World, Victorian Maiden, Triple Fortune, i Marz Magdalene.

Pank Lolita – dodaje pank elemente Lolita modi. Motivi koji se obično nalaze u pank odeći, kao što su iscepana tkanina, kravate, zihernadle i lanci, printovane i karirane tkanine i kratke, uniseks frizure inkorporirane su u Lolita izgled. Najpopularnije su bluze ili cutsew topovi i suknje, mada su i haljine i jumper suknje takođe nošene. Često nošena obuća uključuje čizme, Mary Jane cipele ili Oxford platformke. Popularni Pank Lolita brendovi su A+Lidel, Putumayo, h. Naoto i Na+H. Mnogi Japanski pank Lolita modni brendovi su inspirisani Londonskim čuvenim Camden Town Market-om. Vivienne Westvood koja, iako nije Lolita dizajner, ima stvari u kolekciji koje podsećaju na Lolita modu, naročito u njenim Japanskim kolekcijama, popularna je na Pank Lolita sceni. Postoje i muškarci koji prate Pank Lolita modu, kao i Viktorijanski stil Lolite.

Van Japana:

Izvan Japana, Lolita moda je ograničena. Lolita, zajedno sa cosplazom i drugi japanski kulturni fenomeni, ponekad se mogu videti na koncertima širom Severne Amerike, Velike Britanije, Nemačke, Australije, Meksika, Novog Zelanda, Brazila, Argentine, Francuske, Belgije, Rusije i Holandije. Postaje, međutim, sve popularniji svakodnevni subkulturni stil. Stil nije masovno reklamiran za tržišta van Japana, iako su se pojavile male radnje, uključujući i “One Day in Paradise” u centralnom Melburnu. Baby, the Stars Shine Bright ima prodavnicu u Parizu i otvorio je još jednu u San Francisku u avgustu 2009. godine. Veliki brendovi kao što su Metamorphose, Temps de Fille, Angelic Pretty, H. Naoto, Baby the Stars Shine Bright i Moi-même-Moitié nedavno su počeli da isporučuju robu za međunarodno tržište. Lolita časopisi su široko dostupni za kupovinu na internetu i u japanskim knjižarama, koje se takođe bave i animeom i mangom. Međutim, postoji rastuća grupa posvećenih zapadnih Lolita koje nose odeću Lolite na polu-redovnoj ili čak svakodnevnoj osnovi, a Gothic i lolita Bible ima sada američku verziju koja ne samo da ima prevod sadržaja iz originalnog časopisa, već i sadrži malu, ali rastuću grupu zapadnih Lolita dizajnera iz celog sveta, kao što su Candy Violet, Fanplusfriend, in the Starlight, Blasphemina’s Closet, i Sweet Rococo.


Jovana Novaković je diplomirani profesor španskog jezika i hispanskih književnosti, zaljubljenik u muziku, ples i ljubav. “Smiri se, ti si intelektualka”, omiljena joj replika iz jedne od omiljenih predstava. Nestrpljiva, uporna, radoznala, nasmejana i neposredna. Krajnje netolerantna za gluposti. Altruista i filantrop. Jednom rečju, Jovana je svakakva.

Comments