Upoznajte sjajan muzički projekat – Fantom. Verujemo da Fantomove synth/pop melodije već vrlo dobro znate, čak i ako niste proveli karantin uz njihov Karantin EP. Ono što nas je najviše privuklo da postanemo fanovi sastava – uz strastven srednjoškolski polet – definitivno je estetika osamdesetih i činjenica da svaka pesma sama po sebi može biti jedinstvena priča o ulicama Beograda, o tamnim uglovima klubova u kojima se tela spajaju u naletu muzike, i o ženama koje su, možda, i najveća inspiracija. Razgovarali smo sa Petrom Wagnerom, autorom i producentom ovog muzičkog projekta, i sa Lukom Sovrlićem, koji je simultano deo Fantoma i drugih bendova koji formiraju mladu muzičku scenu Beograda. Pitali smo ih šta nam Fantom priprema za predstojeći period, ko su te žene o kojima pevaju i koja to, tačno, beba treba da se pazi?

IMG 0013 Muzički projekat Fantom: Novi album će biti malo mračniji, ali sa dosta dens elemenata   dakle, suze na podijumu za ples
Q

Ko je ili šta je inspirisalo ime "Fantom"?

A

Dve suprotnosti: maskirani heroj Fantom u ljubičastom kostimu i antiheroj u belom poršeu poznatiji kao Beogradski fantom.

Q

Petre, da se primetiti da te najviše inspiriše period 80-ih, pogotovo kada je u pitanju spot za pesmu "Barbara". Otkud to?

A

Osamdesete su bile kombinacija divljeg, a nežnog; uzbudljivog, a sanjivog. To su suprotnosti koje me privlače.

IMG 9921 Muzički projekat Fantom: Novi album će biti malo mračniji, ali sa dosta dens elemenata   dakle, suze na podijumu za ples
Q

Upoznali smo se sa Fantomom u periodu kada nam je najviše bio potreban - u toku karantina. Da li se tvoj stvaralački proces razlikuje sada, kada nismo zatvoreni u kućama?

A

Prvi album je napisan svuda po Evropi, a najviše u Italiji. Karantin EP sam napisao i snimio u jednom stanu u Beogradu za nedelju dana. Nove pesme su nastale u Zagrebu. Volim da menjam lokacije na kojima pišem, svaka nosi novu energiju za stvaranje. 

Q

Koju ti je pesmu bilo najteže da završiš?

A

Imam pravilo da radim samo na onim pesmama na kojima je “lako” raditi. Ako ne teče i već ima nedoumica, obično se ispostavi da pesma i nije nešto. Međutim, “Leto” sam celu snimao dva puta, jer mi se prvi put izbrisao projekat, a mislio da stvar nije loša.

IMG 9931 1 Muzički projekat Fantom: Novi album će biti malo mračniji, ali sa dosta dens elemenata   dakle, suze na podijumu za ples
Q

U nezvaničnom razgovoru si mi rekao da album "Jugoslovenka" ipak neće biti objavljen. Da li to znači da pripremaš drugi album?

A

Biće malo mračniji, a opet sa dosta dens elemenata – dakle, suze na podijumu za ples. 

Q

Da li možemo da očekujemo neke kolaboracije uskoro?

A

Gostujem kod Ide Prester na pesmi (pesma se zove Budalo) koja je objavljena pre neki dan, a verujem da će se još neki feat dogoditi.

IMG 0001 Muzički projekat Fantom: Novi album će biti malo mračniji, ali sa dosta dens elemenata   dakle, suze na podijumu za ples
Q

Koje žene iz tvog života su inspirisale pesmu "Žena"?

A

Jedna jedina, žena sa kojom sam bio tada. Upadao sam u ozbiljnu krizu kada je ne vidim pet dana (a i kraće), i u jednoj od tih kriza je nastala pesma “Žena”.

Q

Da li se često dešavaju napete situacije na sedištu tvog Fijata?

A

Visok sam skoro dva metra i moram da priznam da bi veoma smešno izgledalo da vozim Fiću. Moj auto je dosta veći, a i ima više classy mesta za napete situacije od automobila – ukoliko nisi tinejdžer koji je tek dobio kola.

Q

Luka, nakon Fantomove izvedbe Bajagine pesme, moram da te pitam da li možemo da očekujemo i neke druge covere, možda Džejeve?

A

Zabavno mi je da pravim te obrade jer tako dam svoj pečat pesmama koje su mi obeležile život. Nije Džej, ali biće Tome.

IMG 9972 Muzički projekat Fantom: Novi album će biti malo mračniji, ali sa dosta dens elemenata   dakle, suze na podijumu za ples
Q

Skoro si imao svirku sa svojim drugim bendom SoyBoy - kakvi su utisci?

A

Sjajni. Bend je oformljen 2020, tako da smo dve godine radili na materijalima za vreme vrhunca pandemije i jedva smo čekali da ga prezentujemo ljudima.

Q

Da li su tekstovi pesama SoyBoy-a aktivističke?

A

Ne. Više se bave pojedinim ličnim osećanjima i pitanjima koja sebi postavljamo.

Q

Verujem da se u tekstovima ne nalaze nikakve subliminalne poruke, ali kada bi se u njima nalazila poruka - koja bi bila?

A

Uglavnom se tekst pesama svodi na razgovor o mentalnom zdravlju. To je jedina konstanta. Menjaju se samo likovi, kontekst, perspektiva…

IMG 9944 Muzički projekat Fantom: Novi album će biti malo mračniji, ali sa dosta dens elemenata   dakle, suze na podijumu za ples
Q

Da li ćeš biti deo Fantomove ovogodišnje turneje?

A

Da, tu ću biti najangažovaniji!

Q

Da li postoji neka Fantomova numera koju tajno čuvate u arhivi?

A

Uvek imamo nešto u arhivi. Jedino pitanje je da li će nešto od toga ugledati svetlost dana, a na to pitanje ne možemo dati odgovor.

Q

Budući da sviraš u mnogim bendovima i sarađuješ sa gomilom izvođača - čijem se pozivu uvek odazivaš?

A

Pored mojih bendova sa kojima uvek sviram kao što su Reci Cimet, Soy Boy i Monika- uvek volim da ostavim mesta za Tamneke hip-hop kolaboracije ili jam sessione sa nasumičnim muzičarima.

IMG 9950 Muzički projekat Fantom: Novi album će biti malo mračniji, ali sa dosta dens elemenata   dakle, suze na podijumu za ples
Q

Kada biste snimali cover neke narodne pesme - koju biste izabrali?

A

Znam šta bi Fantom izabrao, ali nešto što bih ja izabrao je verovatno Dva galeba bela od Šabana Šaulića.

Fotografije: wannabemedia.rs

Pitanja: Milica Antić

Comments