Ljubiteljima dekoracije i uređenja domova uvek je zanimljivo i uvek je neiscrpna inspiracija ono šta se dešavalo pre, šta je u nekim prethodnim godinama i decenijama bilo popularno i šta je bilo u nekom trenutku aktuelno kada je enterijer u pitanju. Zato sada i “prolazimo” kroz trendove koji su vladali i bili aktuelni negde početka 20. veka, pa sve do danas, ali obuhvatamo kako ono najbolje što se tada pojavilo, tako i ono najgore.

1920.

Ono šta je neodoljivo, pa čak i sada kada neko ima u svom stanu, kući, jesu kolica sa pićem koja uglavnom imaju dve police, pa su na jednoj flaše, a na drugoj čaše za njih. Malo holivudskog glamura iz 20-ih godina prošlog veka, savršeno zar ne?

1 Najbolje i najgore dekoracije doma kroz decenije

Međutim, ono što nije tada bilo dobro i šta je izgledalo malo kič jeste dekoracija u baroknom stilu koja je sva prenaglašena i suviše natrpana, zbog čega je ovo definitivno najgore što je tada bilo u trendu.

2 Najbolje i najgore dekoracije doma kroz decenije

1940.

Podovi su uvek u prošlom veku bili prekriveni raznim tepisima, nekim drugim materijalima, i skoro da nije postojao dom koji nije imao nešto bar na svom podu, za razliku od današnjeg vremena kada se većina oslobađa takvih navika. Međutim, 40-ih godina je bilo jako popularno imati krparice na podovima, koje su izgledale zaista lepo i davale su toplinu jednom domu, zbog čega se i danas mogu često videti, posebno u kuhinjama i trpezarijama.

3 Najbolje i najgore dekoracije doma kroz decenije

Ali, pored njih, ono za šta se mnogo njih odlučivalo i to najviše iz praktičnih razloga, jeste linoleum u raznim dezenima koji je dobro što je “nestao” iz sveta enterijera i dekoracije.

4 Najbolje i najgore dekoracije doma kroz decenije

1960.

Danas je ovo sasvim normalno negde videti, ali, tih 60-ih godina pojavili su se sasvim novi dizajni, nove forme sijalica, lustera, zidnih lampi, koje su čak nazivane često psihodeličnim i “uvrnutim”. Ali, uz stil koji se tada propagirao, ovo je bilo pravo osveženje i trend koji izgleda perfektno.

5 Najbolje i najgore dekoracije doma kroz decenije

Ali se tada pojavilo i ono šta nije shvatljivo zašto je iko voleo, zidove u drvetu, odnosno nekoj vrsti šper ploče koja daje hladan i izgled koji nijedan dom ne bi trebalo da ima.

6 Najbolje i najgore dekoracije doma kroz decenije
Comments